Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_657179c83d489f0e3a8567f3a7739b0c, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0

Warning: Cannot modify header information - headers already sent in /home/u4578291/uutisalue.news/wp-content/plugins/wp-rocket/inc/classes/Buffer/class-cache.php on line 157
Analyysi: Kehysriihi käänsi politiikan lait päälaelleen – Kokoomus nostaa työn ja perussuomalaiset bensan verotusta – Uutisalue
Banner Before Header

Analyysi: Kehysriihi käänsi politiikan lait päälaelleen – Kokoomus nostaa työn ja perussuomalaiset bensan verotusta

Kehysriihessä tehtiin jokaiselle hallituspuolueelle vaikeita päätöksiä.

Riikka Purra ja Petteri Orpo.

Valtiovarainministeri Riikka Purra ja pääministeri Petteri Orpo veivät kehysriihen maaliin kahdessa päivässä. Kuva: Henrietta Hassinen / Yle
Päivi Lakka.

Päivi Lakka

Hallitus löysi kehysriihessä yhteensä kolmen miljardin leikkaukset ja veronkiristykset.

Lisätoimia tarvittiin, sillä Suomea uhkaa joutuminen EU:n tarkkailuluokalle ja valtio ottaa jälleen tänä vuonna uutta velkaa yli 13 miljardia euroa.

Pääministeri Petteri Orpo (kok.) ja valtiovarainministeri Riikka Purra (ps.) vakuuttivat, että laarien pohjatkin on käyty läpi, jotta lisätoimet saatiin kasaan.

Merkittävin toimi, miljardin euron kokoinen, oli päätös nostaa yleistä arvonlisäverokantaa 1,5 prosenttiyksiköllä 25,5:een. Ruoan alv-kanta pysyy ennallaan.

Tämän lisäksi vero nousee niin tupakalla, makeisilla, virvoitusjuomilla kuin väkevillä alkoholeilla.

Kokonaisveroaste ei tästä huolimatta kiristy ensi vuonna. Valtiovarainministeriön mukaan se olisi tällä vaalikaudella päin vastoin laskemassa kolme prosenttiyksikköä, ellei lisätoimia tehdä.

Kehysriihessä tehtiin symbolisesti tärkeitä toimia

Hallituksen aiemmat leikkaukset muun muassa työttömyysturvaan ja asumistukiin ovat kohdistuneet kipeimmin juuri pienituloisiin ja opiskelijoihin.

Pääministerin suulla suomalaisille annettiin ennen riihtä lupaus, että tällä kertaa lisätoimet kohdistuisivat kansalaisiin oikeudenmukaisesti.

Symbolisesti merkittävimmät veronkorotukset osuivatkin tällä kertaa suurempiin palkka- ja eläketuloihin.

Ansiotuloverotukseen jätetään tekemättä indeksitarkistuksia ylimpien tuloluokkien osalta vuonna 2025. Hallitus kiristää myös niiden verotusta, jotka saavat eläkettä vähintään 23 000 euroa vuodessa.

Kyse on sekä sukupolvien että tuloluokkien välisestä oikeudenmukaisuudesta.

Riidat eivät vuotaneet julki

Kun nyt tehtyjen kolmen miljardin euron toimiin otetaan mukaan hallitusneuvotteluissa jo sovitut kuuden miljardin sopeutukset, on hallitus sopeuttamassa julkista taloutta tällä vaalikaudella yhteensä yhdeksällä miljardilla eurolla.

Sanna Marinin (sd.) hallitus joutui kahlaamaan läpi koronavuosien ja Venäjän hyökkäyssodan synnyttämän kriisin.

Se kuitenkin muistetaan valtion velan paisuttamisesta ja riitaisista kehysriihistään, jotka venyivät päivä kausia ja joiden riidat läikkyivät lööppeihin asti.

Niihin verrattuna Orpon hallituksen kehysriihi teki miljardien sopeutukset nopeassa aikataulussa, ja näennäisen sopuisasti.

Jos erimielisyyksiä syntyi ja neuvottelut jumittuivat, ei käänteistä vuotanut sanaakaan julkisuuteen. Eläkkeistä vaikutti olevan erimielisyyttä, mutta huhuilta katkaistiin nopeasti siivet.

Jos viime kesänä hallituksen jatko näytti vielä rasismikohun aikaan epätodennäköiseltä, on se onnistunut nyt kokoamaan rivinsä ja juhlii kohta vuosipäiväänsä.

Kehysriihi käänsi politiikan lait päälaelleen

Kehysriihessa tehtiin jokaiselle hallituspuolueelle vaikeita päätöksiä ja käännettiin politiikan lait päälaelleen.

Perussuomalaiset on mukana hallituksessa, joka nostaa bensiinin hintaa. Puolue laittoi viime kaudella suuren osan energiastaan juuri Marinin hallituksen bensan hintaan kohdistuvien päätösten päivystämiseen.

Lupausten vesittämisestä ei voi puoluettakaan täysin syyttää. Hallitus on yrittänyt kompensoida kuluttajille uusiutuvien polttoaineiden jakeluvelvoitteen kiristymistä etukäteen alentamalla vuoden alusta liikennepolttoaineiden valmisteveroa.

Kokoomus taas kiristää työn ja eläkkeiden verotusta ja lisää valtion velkaa vanhaan malliin.

Siitäkin huolimatta, että pääministeripuolue lähti eduskuntavaaleihin vakuuttamalla taittavansa valtion velkaantumisen sekä toistamalla lupausta työmiljardista, eli tuntuvista kevennyksistä työnteon ja eläkkeiden verotukseen.

Työn verotus onkin tänä vuonna keventymässä hallituksen jo tekemien päätösten vuoksi, mutta suurituloisten palkkaveron korotus palauttaa tason lähemmäs lähtöpistettä.

Valtion velkaantumisen sen sijaan on jatkunut jo vuosien ajan.

Source Link yle.fi