Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_9cfdc79134ed33708861f1d55edf7dc8, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0

Warning: Cannot modify header information - headers already sent in /home/u4578291/uutisalue.news/wp-content/plugins/wp-rocket/inc/classes/Buffer/class-cache.php on line 157
Yli 30 Venäjälle siepattua lasta palautettiin Ukrainaan – Dasha kertoo, että hänelle luvattiin lyhyt kesäleiri, mutta se venyi puoleksi vuodeksi – Uutisalue
Banner Before Header

Yli 30 Venäjälle siepattua lasta palautettiin Ukrainaan – Dasha kertoo, että hänelle luvattiin lyhyt kesäleiri, mutta se venyi puoleksi vuodeksi

Ukraina on onnistunut palauttamaan 31 miehitetyiltä alueilta Venäjälle siepattua lasta takaisin Ukrainaan. Jotkut lapsista tapasivat vanhempansa ensimmäistä kertaa puoleen vuoteen.

– Se oli hyvin tunteikasta. Kaikki me äidit ja lapset itkimme. Kaikki se stressi… Luojan kiitos, tämä on melkein ohi. Olemme jo Ukrainassa ja kohta kotona, Natalia Rakk kertoi uutistoimisto Reutersille.

Reuters haastatteli Natalia Rakkia, kun tämä oli juuri saapunut lastensa kanssa Valko-Venäjän rajan yli takaisin Ukrainaan. Sieltä matka jatkui bussilla Kiovaan.

Hän oli matkannut pelastusjärjestö Save Ukrainen ja muiden äitien kanssa hakemaan lapsia takaisin Ukrainaan. Matka kulki Puolan ja Valko-Venäjän kautta ensin Moskovaan ja sitten Krimin niemimaalle.

– Matka oli vaikea, mutta jatkoimme sitä. Emme nukkuneet öisin, välillä nukahdimme istualtamme. Pysähdyimme harvoin. Halusimme vain hakea lapset, Natalia Rakk selittää.

”Näimme äidin ensimmäistä kertaa puoleen vuoteen”

Natalia Rakk haki Venäjältä kaksostyttärensä, Dashan ja Alyonan. He ovat 13-vuotiaita.

– Olemme hyvin onnellisia. Näimme äitimme ensimmäistä kertaa puoleen vuoteen, Dasha Rakk kertoi Reutersille.

Venäläiset miehittäjät lupasivat Dashalle ja Alyonalle lyhyen kesäleirin Krimin niemimaalla poissa sodan jaloista. Siellä tytöille ilmoitettiin, että leiriä oli pidennetty.

– Kun he kertoivat meille, että meidän pitää jäädä sinne pidemmäksi aikaa, aloimme kaikki itkeä, Dasha selittää.

– Kukaan meistä ei voinut uskoa sitä. Minä en uskonut sitä, mutta totta se oli. Soitimme äidille, mutta emme voineet tehdä mitään, Alyona jatkaa.

”He kertoivat, että meidät adoptoitaisiin”

Ukrainalaiset viranomaiset arvioivat, että maasta olisi siepattu jopa 19 500 lasta Venäjän hyökkäyksen jälkeen. Lapsia on viety orpokodeista, mutta myös suoraan vanhemmiltaan.

Yle on kertonut lapsikaappauksista aiemminkin.

Lue koko juttu täältä: Kuvatodisteet kertovat, miten Venäjä varastaa Ukrainan lapsia

– He kertoivat meille, että meidät adoptoitaisiin, että saisimme huoltajat, Dasha Rakk kertoo kokemuksistaan Krimillä.

Pelastusjärjestö Save Ukrainen mukaan lapsia palautettiin Venäjältä onnistuneesti nyt viidettä kertaa. Kaikkia Krimin leirille vietyä lapsia ei kuitenkaan saatu mukaan.

– Sydämeni särkyi, kun katsoin aidan taakse jääneitä lapsia, jotka itkivät, Natalia Rakk sanoo.

Pelastetut lapset olivat Hersonista ja Harkovasta

Save Ukrainen johtaja Mykola Kuleba kertoi Kiovassa pitämässään tiedotustilaisuudessa, että operaatio oli erityinen, koska lapsia saatiin palautettua näin paljon.

Palautetut lapset olivat kotoisin Venäjän miehittämiltä Hersonin ja Harkovan alueilta, eikä Venäjällä kukaan etsinyt heidän vanhempiaan.

– Joukossa on lapsia, jotka olivat viidessä eri paikassa viiden kuukauden aikana. Jotkut lapsista kertovat, että he elivät rottien ja torakoiden joukossa, Kuleba kertoi.

Venäjän presidentti Vladimir Putin tapasi lasten oikeuksista vastaavan komissaarin Maria Lvova-Belovan 16.2.2023.

Vladimir Putin ja Marija Lvova-Belova. Kuva: EPA-EFE

Kansainvälinen rikostuomiostuin (ICC) antoi maaliskuun puolivälissä pidätysmääräykset presidentti Vladimir Putinista ja Venäjän lapsiasiainvaltuutetusta Marija Lvova-Belovasta.

Heitä syytetään ukrainalaislasten kaappauksista. Käytännössä niitä toteuttaa Lvova-Belova.

Lue koko juttu täältä: Ukrainalaisten lasten kaappauksia Venäjällä johtaa ”tavallinen” äiti – tämän tiedämme Marija Lvova-Belovasta

Lvova-Belova väitti YK:n turvallisuusneuvoston epävirallisessa tapaamisessa keskiviikkona, että Venäjä ei kaappaa lapsia, vaan vie heitä turvaan. Lapset ja heidän vanhempansa ovat eri mieltä.

Lähteet: Reuters, AFP, AP

Source Link yle.fi