Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_a20f0dad2279a32bd54e0401af9c5c20, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0

Warning: Cannot modify header information - headers already sent in /home/u4578291/uutisalue.news/wp-content/plugins/wp-rocket/inc/classes/Buffer/class-cache.php on line 157
Leijonien MM-joukkueeseen järisyttävä muutos – Uutisalue
Banner Before Header

Leijonien MM-joukkueeseen järisyttävä muutos

Jukka Jalosen viimeisen MM-turnauksen leijonamiehistö on huomattavasti erilainen kuin viime vuosina.

Jukka Jalonen luotsaa tänä keväänä Leijonat viimeistä kertaa MM-areenalle. Kuva: Eeva Valtokari / Aamulehti

Jääkiekon MM-kisojen alkuun on aikaa reilut kolme viikkoa, ja Suomen MM-joukkue alkaa hiljalleen hahmottua.

Leijonien kisajoukkueeseen tulee nyt suorastaan järisyttävä muutos, sillä edellisten arvoturnausten kulmakivet Sakari Manninen ja Teemu Hartikainen ovat tänä vuonna poissa rivistä.

Manninen on ollut viime vuosina Leijonien tärkein yksittäinen pelaaja.

– Geneven miehet eivät ole tänä keväänä mukana, Leijonien GM Jere Lehtinen vahvistaa.

Näin ollen myöskään CHL-mestarin muut suomalaiset Sami Vatanen, Valtteri Filppula ja Jussi Olkinuora ovat ulkona kisaspekulaatioista.

– Normaaliin tapaan en ota syihin sen tarkemmin kantaa, Lehtinen jatkaa.

Geneven pelaajien poissaolosta uutisoi aiemmin Iltalehti.

Lehtinen vahvistaa, että maajoukkueen viime vuosien vakiokalustosta myöskään Harri Pesosta tai Ville Pokkaa ei nähdä nyt kisoissa. Ei myöskään Niko Ojamäkeä. Olympiavoittajien kausi Sveitsissä on jo päättynyt.

Vakiokalustosta myös Marko Anttila on nyt poissa rivistä, joten uusille vastuunkantajille on roimasti tilaa.

Sakari Manninen on ollut viime vuosina Leijonien tärkein yksittäinen pelaaja. Hän oli pääarkkitehtejä kahdessa MM-kullassa ja olympiavoitossa. Tänä keväänä häntä ei kisoissa nähdä. Kuva: Ossi Ahola / Aamulehti

NHL:stä Leijoniin on luultavasti odotettavissa jonkinlaista vahvistusta. Suurimmat suomalaistähdet jatkavat pudotuspeleihin, mutta tällä viikolla runkosarjaan päättyy myös usean huippupelaajan kausi.

Sopimustilanteen puitteissa MM-vahvistuksia voisivat olla etunenässä San Josen Mikael Granlund, Montrealin Joel Armia, New Jerseyn Erik Haula ja Arizonan Matias Maccelli. Mahdollisesti myös Detroitin Olli Määttä.

– Ei viitsi spekuloida yhtään ennen kuin on oikeasti tietoa. Kun viimeiset pelit on pelattu ja exit-palaverit pidetty, sitten alkaa tulla vasta konkreettista tietoa, Lehtinen kuittaa NHL-utelut.

– Parempi, ettei mene asioiden edelle. Sama se on Euroopan päässä niiden kanssa, joilla pelit vielä jatkuvat. Suunnitelmia voi aina tehdä, mutta niitä on turhaa vielä liian pitkälle viedä.

Viime kuukaudet NHL:n hoito-ohjelmassa ollut ja kautensa jo joulukuun alkupuolella päättänyt Patrik Laine ei kuulu MM-kaavailuihin.

– Kyllähän kaikki sen varmaan ymmärtävät, että terveys ja elämä täytyy saada kuntoon, jääkiekko on toissijainen.

– Jossakin vaiheessa sitten tulevaisuudessa maajoukkuekin pääsee toivottavasti näkemään Paten, Lehtinen sanoo.

Lehtinen ja Leijonien päävalmentaja Jukka Jalonen kävivät muutama viikko sitten Pohjois-Amerikassa katsomassa ja tapaamassa suomalaiskiekkoilijoita.

– Se oli hyvä reissu. Näimme kahdeksan peliä ja muistaakseni 24 suomalaista. Tietenkin iso osa heistä menee pudotuspeleihin, mutta saimme lyhyeen aikaan katettua aika paljon pelaajia.

Euroopan sarjoissa kauttansa jatkaa vielä tukku kovan luokan suomalaispelaajia. Ruotsin SHL:ssä käynnissä on vielä välierävaihe, Sveitsissä ja SM-liigassa alkamassa on finaalisarja.

Frölundan tähtihyökkääjä Jere Innala säkenöi SHL:n pudotuspelien ykköspyssynä, ja Leijonien viime vuoden ykkösvahdin Emil Larmin Växjö putosi hiljattain välierissä. Muita SHL:ssä yhä pelaavia suomalaisia ei ole tämän kauden EHT-turnauksissa nähty.

Sveitsin finalistijoukkueissa Zürichissa ja Lausannessa pelaa useampi mahdollinen MM-vahvistus: keskushyökkääjät Antti Suomela ja Juho Lammikko, laituri Miikka Salomäki ja huippupuolustaja Mikko Lehtonen.

Joskus finaalisarjojen ratkaisu venyy kuitenkin sen verran lähelle MM-kisoja, että kynnys joukkueeseen ottamiseen on korkea. Esimerkiksi SM-liigan finalistijoukkueista ei ole viime vuosina nähty kovin monta miestä MM-joukkueessa.

– Siitä on monta vuotta puhuttu, että eihän se ideaalitilanne ole, jos joutuu suoraan kisoihin ottamaan. Varsinkin sellaisia pelaajia, jotka eivät koskaan olleet mukana tai ovat olleet vain vähän mukana. Vaikka pelaa kuinka hyvin, askel on iso.

– Mutta katsotaan, miten aikataulut menevät. Viime vuonna saimme finaaleista viimeiselle leiriviikolle miehiä mukaan. Se on ideaalein tilanne.

GM Jere Lehtinen ja päävalmentaja Jukka Jalonen kasaavat parhaillaan MM-joukkuetta. Kuva: Timo Marttila

Leijonien tämän hetken MM-leiriryhmässä huomio kiinnittyy ennen kaikkea sentteritilanteeseen.

Tällä hetkellä keskushyökkääjät ovat 17-vuotias Konsta Helenius, 21-vuotias Viljami Marjala, Juha Jääskä, Julius Mattila ja luottomies Hannes Björninen.

Granlund, Suomela ja Lammikko saattavat vielä muuttaa tilannetta. Myös perjantain SM-liigan pronssiottelun jälkeen KalPan kevään sensaatiotähti Oliver Kapanen ja maanantaina NHL-sopimuksen tehnyt Kärppien Arttu Hyry vapautuvat keskikaistalle Leijonien käyttöön.

– Kyllähän sentteri on haastava rooli. Ei niitä mielin määrin missään päin maailmaa ole. Nuorista kavereista Helenius ja Marjala ovat tulleet hienosti sisään, mutta katsotaan vielä tätäkin yhtälöä, koska senttereitäkin meillä vielä jatkaa kauttaan, Lehtinen tuumaa.

MM-kisojen kynnyksellä Leijonille saattaa pudota NHL:stä vielä kovan luokan vahvistuksia. Pudotuspelien ensimmäinen kierros alkaa tämän viikon lauantaina ja on näin ollen ohi jo hyvissä ajoin ennen 10. toukokuuta alkavia MM-kisoja.

– Totta kai seuraamme, mitä siellä tapahtuu. Koska aikataulutus menee nyt selkeästi noin, että ensimmäinen kierros on ohi ennen kisoja.

– Mutta sitten alamme olla jo niin lähellä kisoja, että tiedämme tarkemmin tilanteemme täällä Euroopan päässä, Lehtinen sanoo.

Leijonien MM-leiritys alkoi viime viikolla Latviassa, jossa Suomi kaatoi isäntämaan kahdesti harjoitusottelussa.

Tällä viikolla vuorossa on kaksi ottelua Ruotsia vastaan. Torstaina pelipaikka on Jyväskylä, perjantaina Mikkeli. Ensi viikolla Leijonat ja Tre Knoror pelaavat vuorostaan kaksi harjoitusottelua Ruotsissa.

Sen jälkeen vuorossa on vielä Tshekin EHT-turnaus Brnossa toukokuun alkupäivinä.

MM-kisat alkavat Tshekissä 10. toukokuuta. Suomi pelaa alkulohkonsa Prahassa.

Leijonien tämän viikon MM-leiriryhmä

Maalivahdit

  • Harri Säteri, EHC Biel, NLA

  • Lassi Lehtinen, MoDo Hockey, SHL

  • Markus Ruusu, Jukurit Mikkeli

Puolustajat

  • Rasmus Rissanen, Örebro HK, SHL

  • Oliwer Kaski, HV71, SHL

  • Vili Saarijärvi, SCL Tigers, NLA

  • Otto Latvala, Ilves Tampere

  • Tobias Winberg, JYP Jyväskylä

  • Aleksi Matinmikko, Ässät Pori

  • Atro Leppänen, Sport, Vaasa

  • Juuso Riikola, SCL Tigers, NLA

  • Axel Rindell, Timrå IK, SHL

Hyökkääjät

  • Juha Jääskä, HIFK Helsinki

  • Konsta Helenius, Jukurit Mikkeli

  • Sampo Ranta, MoDo Hockey, SHL

  • Patrik Puistola, Jukurit Mikkeli

  • Viljami Marjala, TPS Turku

  • Hannes Björninen, Örebro HK, SHL

  • Pekka Jormakka, Jukurit Mikkeli

  • Janne Kuokkanen, Malmö Redhawks, SHL

  • Eemil Erholtz, Ässät Pori

  • Sebastian Repo, Lukko Rauma

  • Joona Luoto, SC Bern, NLA

  • Lauri Pajuniemi, Malmö Redhawks, SHL

  • Markus Nurmi, TPS Turku

  • Julius Mattila, Lukko Rauma

  • Ahti Oksanen, IK Oskarshamn, SHL

  • Saku Mäenalanen, SCL Tigers, NLA

  • Iiro Pakarinen, HIFK Helsinki

Source Link is.fi