Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_b90a8aafbff86bc9eab67b0b4d457a16, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0

Warning: Cannot modify header information - headers already sent in /home/u4578291/uutisalue.news/wp-content/plugins/wp-rocket/inc/classes/Buffer/class-cache.php on line 157
Ruotsista täystyrmäys yleis­urheilun hurjalle ME-tulokselle: ”Mutasarja­puuhastelua” – Uutisalue
Banner Before Header

Ruotsista täystyrmäys yleis­urheilun hurjalle ME-tulokselle: ”Mutasarja­puuhastelua”

Ruotsin entinen yleisurheilutähti Alhaji Jeng ei hyväksyisi Mykolas Aleknan hirmutulosta maailmanennätykseksi.

Yleisurheilumaailma kohahti maanantaina, kun liettualainen Mykolas Alekna, 21, räväytti miesten yleisurheilun vanhimman maailmanennätyksen historiaan.

Alekna kiskaisi kiekon Yhdysvaltain Oklahomassa 74,35 metrin päähän heittoringistä ja kohensi Itä-Saksan Jürgen Schultin aiempaa kiekonheiton ME-tulosta 27 sentillä. Schultin heittämä edellinen ME 74,08 syntyi kesäkuussa 1986.

Huipputulos on saanut ristiriitaisen vastaanoton. Vuoden 2022 EM-kultamitalisti Alekna heitti tuloksensa Ramonan pikkukaupungissa käydyssä kisassa avoimella perunapellolla, jolla kiekon lentoa avitti reipas tuuli. Päivää aiemmin kuubalainen Yaime Pérez kiskaisi samassa paikassa naisten kisassa pisimmän heiton 35 vuoteen.

Alekna heitti mykistävässä sarjassaan kaikki kiekkonsa yli 70 metrin päähän heittopaikasta. Ramonan olosuhteet on kuitenkin kyseenalaistettu rankasti etenkin Ruotsissa.

Sikäläisen tähtiheittäjän Daniel Ståhlin ex-valmentaja Vesteinn Hafsteinsson jyrisi Aftonbladetissa, että Ramonan kisaajat hakivat kovaa tulosta myrskytuulessa eivätkä pääse arvokisoissa lähellekään näitä metrilukuja.

Ruotsalaisten kannanotot eivät jääneet tähän. Seiväshypyn vuoden 2006 MM-hopeamitalisti Alhaji Jeng otti kantaa tapaukseen SVT:n julkaisemalla videolla. Jeng toimii nykyään SVT:n yleisurheiluasiantuntijana.

Jengin mielestä peltoaukealla tai vastaavalla paikalla heitettyjä tuloksia ei voi verrata stadionolosuhteissa tehtyihin vastaaviin.

– Kyse on kahdesta eri lajista, Jeng linjasi puheenvuorossaan.

– Tuollaista täydellistä tuulta ei ole tarjolla arvokisoissa, missä heitetään suljetuilla stadioneilla. Kun tuuli tyyntyy ja pyörii, tällaisia olosuhteita on mahdotonta saada. Siksi tulokset tulokset ovat yleensä areenoilla merkittävästi heikompia kuin aukealla.

Jeng mainitsee, että kiekonheittäjät tapaavat usein harjoitella tuonkaltaisissa aukeissa paikoissa, mutta ei hyväksyisi siellä heitettyjä tuloksia ennätyksiksi.

– Jos kiekonheitto haluaa säilyttää kunnioituksensa muiden lajien silmissä, suurten areenoiden on määriteltävä kilpailuolosuhteet. Ennätykset on tehtävä niissä olosuhteissa, ei tällaisissa mutasarjapuuhastelun olosuhteissa.

Ruotsin supertähteä Ståhlia on pidetty yhtenä varteenotettavana ehdokkaana Schultin vanhan ME:n rikkojaksi. Ståhlin ja samalla Ruotsin ennätys on vuonna 2019 heitetty 71,86.

Source Link is.fi