Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_695017684120eb0ba75e560b7b0a805c, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0

Warning: Cannot modify header information - headers already sent in /home/u4578291/uutisalue.news/wp-content/plugins/wp-rocket/inc/classes/Buffer/class-cache.php on line 157
Eläkejohtaja korjaa sitkeän harhakäsityksen: Kukaan ei maksa omaa eläkettään – Uutisalue
Banner Before Header

Eläkejohtaja korjaa sitkeän harhakäsityksen: Kukaan ei maksa omaa eläkettään

Jokainen sukupolvi on eläkkeensä ansainnut, Tela-johtaja Jari Sokka sanoo.

Puheet eläkkeiden leikkauksista valtion talouden tasapainottamiseksi ovat herättäneet vastustusta varsinkin eläkeläisten piirissä. Suosittu vastaväite eläkkeiden leikkaukselle on, että jokainen on maksanut eläkkeensä itse.

Todellisuus on kuitenkin monimutkaisempi, ja pelkästään eläkkeiden rahoitusta ajatellessa väärä.

– Teknisesti ottaenhan järjestelmä on sellainen, että tässä sukupolvien ketjussa aina nykyiset työntekijät maksavat edellisten eläkkeitä, sanoo johtaja Jari Sokka Työeläkevakuuttajat Tela ry:stä.

– Minun mielestäni tässä keskustelussa on hankalaa se, että sekoitetaan se, mitä maksamisella tarkoitetaan.

Lue lisää: Riikka Purran eläkeleikkauksista repesi raivokas somemyrsky

Sokka olettaa, että väitteestä kiinni pitävät eläkeläiset tarkoittavat oman eläkkeensä maksamisella muuta kuin eläkkeen rahoittamista.

– Sillä usein kai tarkoitetaan sitä, että he ovat maksaneet sen eläkkeensä työllään ja sikäli ansainneet sen eläkkeensä. Ja sitähän ei missään tapauksessa voi kiistää. Jokainen sukupolvi on ansainnut eläkkeensä, Sokka sanoo.

Lue lisää: Nyt puhuvat tunnetut eläkeläiset – leikkaus­­puheille tyrmäys

Tela-johtaja Jari Sokan mukaan jokainen on eläkkeensä ansainnut. Kukaan ei ole silti Suomessa maksa eläkettään itse. Kuva: Mika Pakarinen / Keksi Agency

Raha nykyisten eläkkeiden maksuun ei kuitenkaan tule nykyisten eläkeläisten maksamista työeläkemaksuista.

1990-luvun alkuvuosiin asti työnantajat maksoivat työntekijöidensä työeläkemaksut. Vuodesta 1993 lähtien myös työntekijä on maksanut osuuden eläkemaksusta.

Osa maksetuista varoista rahastoidaan, ja osa eläkkeistä maksetaan näillä sijoitustuotoilla.

Lue lisää: Kommentti: Riikka Purran sekava eläkejahti lietsoo sukupolvien välille turhaa riitaa – tästä on kyse

– Rahastoinnin osuus on eläkkeistä noin neljännes ja kolme neljännestä rahoitetaan ikään kuin kädestä suuhun, Sokka sanoo.

Suurin osa eläkkeistä maksetaan siis nykyisten työntekijöiden maksamista työeläkemaksuista.

Millainen sitten olisi järjestelmä, jossa jokainen maksaisi oman eläkkeensä?

– Sellainen järjestelmä olisi tietysti sitten luonteeltaan täysin rahastoiva. Silloin etuutta varten perittäisiin maksuja alun perinkin niin paljon, että ne yhdessä sijoitustuottojen kanssa sitten aikanaan kuittaisivat sen maksettavan eläkkeen, Sokka sanoo.

Source Link is.fi