Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_e6c480ff4645c1293ba22bacb854d1a3, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0

Warning: Cannot modify header information - headers already sent in /home/u4578291/uutisalue.news/wp-content/plugins/wp-rocket/inc/classes/Buffer/class-cache.php on line 157
EU-komission puheenjohtaja Ursula von Der Lyen vierailee Suomen itärajalla perjantaina – tässä syy – Uutisalue
Banner Before Header

EU-komission puheenjohtaja Ursula von Der Lyen vierailee Suomen itärajalla perjantaina – tässä syy

Pääministeri Petteri Orpo vierailee von Der Leyenin kanssa Lappeenrannassa.

Ursula von der Leyen Euroopan komission tiedotustilaisuudessa Brysselissä.

EU-komission puheenjohtaja Ursula von Der Leyen vierailee Lappeenrannassa ja itärajalla perjantaina. Kuva: Kenzo Tribouillard / AFP

Olli-Pekka Toivanen,

Venla Rakkola

EU-komission puheenjohtaja Ursula von Der Leyen vierailee Suomen itärajalla perjantaina yhdessä pääministeri Petteri Orpon (kok.) kanssa.

Orpon EU-asioista vastaavan erityisavustajan Tuomas Tikkasen mukaan Lappeenrannassa keskustellaan muun muassa itärajan tilanteesta sekä uudistuksista rajalainsäädäntöön.

– Tutustutaan Itä-Suomen tilanteeseen, rajaan ja rajaturvallisuuteen. Tuodaan komission ja EU:n huomio tälle asialle. Tämä on ollut vahvasti hallituksen agendalla ja siksi pääministeri halusi kutsua von Der Leyenin juuri tänne.

Kopra: Nykyinen aluetuki ei auta itärajan alueita

Kansanedustaja, puolustusvaliokunnan puheenjohtaja Jukka Kopra (kok.) toivoo, että keskustelut käsittelisivät yhteistä taakanjakoa EU:n ulkorajojen valvonnasta. EU:n ulkorajavaltiot suojaavat myös muita jäsenmaita maahantulon kaltaisilta turvallisuusuhilta, Kopra huomauttaa.

– Komissio voisi osallistua esimerkiksi itärajan aidan kustannuksiin ja ylipäätään EU:n ulkorajoja vartioivien maiden rajavalvontakustannuksiin entistä enemmän. Tällä hetkellä valvonta tapahtuu täysin meidän omaan piikkimme.

EU:ssa on ollut käytössä rajavalvonnan järjestämiseen varattu ulkorajarahasto vuosina 2007–2013. Kopran mielestä kyseeseen voisi tulla myös uuden rahoitusjärjestelmän luominen.

Kokoomuksen kansanedustaja Jukka Kopra.

Kansanedustaja Jukka Kopra (kok.) toivoo EU:lta lisää panostusta ulkorajojen rajavaltontaan. Arkistokuva. Kuva: Kalle Purhonen / Yle

Kopra toivoo von Der Leyenin vierailun mahdollisiksi keskustelunaiheiksi myös EU:n tukialuepolitiikan. Taloudellinen tilanne on Kopran mukaan tällä hetkellä huono kaikilla Venäjän rajan läheisillä EU-alueilla, eikä vain Suomen itärajalla.

– Esimerkiksi Kaakkois-Suomessa Kymenlaakso ja Etelä-Karjala kärsivät rajatilanteesta taloudellisesti. Tämänhetkinen tukimekanismi ei auta näitä alueita saamaan tarvitsemaansa apua.

Kopra toivookin muutoksia nykyisiin aluetuen myöntämisen kriteereihin. Kyseeseen voisi tulla suora rahoitus alueille, lainantakuut tai investointituet, hän listaa.

Erityisavustaja Tuomas Tikkasen mukaan keskustelunaiheena tulee olemaan myös heikentynyt elinvoimaisuus.

– Tässä on kuitenkin kyse EU:n ja Naton ulkorajoista. Jos nämä itäiset raja-alueet eivät ole elinvoimaisia, se on koko Euroopan turvallisuudelle ongelma, koska ne ovat alttiimpia erilaiselle vaikuttamiselle. Myös väestön väheneminen heikentää turvallisuutta.

EU:n alueasioista vastaava komissaari Elisa Ferreira vieraili itärajalla Etelä-Karjalan liiton vieraana viime syyskuussa.

Source Link yle.fi