Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_f56a4f1ecb6239e866d8f3febee168db, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Vastaamo-syytetty Aleksanteri Kivimäki yritti päästä vapaaksi tutkintavankeudesta – oikeus ei suostunut – Uutisalue

Vastaamo-syytetty Aleksanteri Kivimäki yritti päästä vapaaksi tutkintavankeudesta – oikeus ei suostunut

Vastaamon tietomurrosta syytetty Aleksanteri Kivimäki vaati käräjäoikeudessa pääsyä vapaalle tai matkustuskieltoon tutkintavankeuden sijasta.

 Vastaamon tietomurrosta syytetty Aleksanteri Kivimäki ja hänen asianajaja Peter Jaari Länsi-Uudenmaan käräjäoikeudessa.

Aleksanteri Kivimäki 27. helmikuuta Länsi-Uudenmaan käräjäoikeudessa. Kuva: Henrietta Hassinen / Yle

Länsi-Uudenmaan käräjäoikeus pitää Vastaamon tietomurrosta syytetyn Aleksanteri Kivimäen yhä vangittuna.

Kivimäen asianajaja Peter Jaari perusteli vaatimusta vapaalle päästämisestä sillä, että Kivimäki on ollut rikosepäilyjen vuoksi vangittuna viime vuoden helmikuun lopulta.

Jaarin mukaan Kivimäellä ei myöskään olisi järkevää syytä lähteä pakoon tässä vaiheessa, kun käräjäoikeus antaa hänen syytteistään ratkaisun kahden viikon päästä.

Vangitsemisistuntoon Espoon oikeustalolla osallistuneella Kivimäellä ei ollut lisättävää Jaarin perusteluihin.

Aiempi karkumatka puntarissa

Syyttäjät vastustivat vapauttamista. Heidän mukaansa vaara siitä, että Kivimäki yrittäisi karttaa tuomiota ja sen toimeenpanoa, on erittäin suuri.

– Kivimäkeä uhkaa varsin mittava vankeustuomio, joka johtaisi siihen, että hän olisi sitä vielä pitkään suorittamassa tutkintavankeuden pituudesta huolimatta, aluesyyttäjä Pasi Vainio sanoi.

Vainon mukaan Kivimäen aiempi toiminta osoitti myös, että Kivimäki ei kovin vapaaehtoisesti tule suostumaan pakkokeinojen kohteeksi. Vainio viittasi Kivimäen aiempaan piilotteluun viranomaisilta.

Käräjäoikeus: matkustuskielto ei riitä

Käräjäoikeus päästi Kivimäen tutkintavankeudesta ja määräsi hänet matkustuskieltoon 5. helmikuuta. Hovioikeus määräsi 16. helmikuuta Kivimäen takaisin Vantaan vankilaan, koska katsoi hänen pakenemisvaaransa suureksi.

Hovioikeuden päätöksen jälkeen Kivimäki katosi ja ehti olla viranomaisten tavoittamattomissa runsaan viikon ennen kuin poliisi löysi hänet Airbnb-asunnosta Helsingin Kruununhaasta.

Käräjäoikeus katsoi, että Kivimäen tutkintavankeuden kesto ei ole vielä muodostunut kohtuuttomaksi.

Oikeus ei myöskään pitänyt tehostettuakaan matkustuskieltoa riittävänä keinona varmistaa, että Kivimäki ei karta mahdollista vankeusrangaistusta.

Tuomio tulossa vappuaattona

Käräjäoikeuden on määrä antaa tuomio Psykoterapiakeskus Vastaamoon kohdistuneesta tietomurrosta ja potilaiden kiristyksestä 30. huhtikuuta.

Kivimäkeä syytetään törkeästä tietomurrosta, liki 9 600 törkeästä yksityiselämää loukkaavasta tiedon levittämisestä, yli 21 300:sta törkeän kiristyksen yrityksestä sekä 20 törkeästä kiristyksestä.

Syyttäjät vaativat Kivimäelle maksimirangaistusta, joka on seitsemän vuotta vankeutta.

Kivimäki on kiistänyt kaikki syytteet. Puolustuksen mukaan jutussa esitetty näyttö ei osoita Kivimäen syyllisyyttä.

Source Link yle.fi