Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_bd3f8fa3fc2b738634dc425549593b24, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
12-vuotias Anton Häkkinen tuli presidentti Ahtisaaren hautajaisiin yöjunalla – ”Tulin kunnioittamaan muistoa” – Uutisalue

12-vuotias Anton Häkkinen tuli presidentti Ahtisaaren hautajaisiin yöjunalla – ”Tulin kunnioittamaan muistoa”

12-vuotiaan Anton Häkkisen sadetakin alta paljastuu hieno musta puku. Hän tuli Helsinkiin isänsä Markus Häkkisen kanssa yöjunalla Oulusta osallistuakseen presidentti Martti Ahtisaaren siunaustilaisuuteen, joka alkaa tänään perjantaina kello 13 Helsingin tuomiokirkossa.

– Tulin kunnioittamaan presidentti Ahtisaaren muistoa. Olen 4-vuotiaasta asti ollut kiinnostunut presidenteistä, Anton Häkkinen kertoi.

– Arvostan presidenttejä, Suomea ja suomalaisuutta.

Isä Markus Häkkinen kertoi heidän olleen mukana myös presidentti Mauno Koiviston siunaustilaisuudessa. Oli selvää, että myös presidentti Ahtisaaren hautajaisiin tullaan. Isällä on lomapäivä töistä ja poika sai vapaata koulusta.

– Yöjunalla tultiin ja yöjunalla lähdetään, Markus Häkkinen kertoi.

Kello kymmeneltä tuomiokirkon eteen kerääntyneessä jonossa oli viitisentoista ihmistä ja vajaata tuntia myöhemmin yli 50. Ensimmäisenä jonossa oli jo aamukahdeksasta asti ollut vantaalainen Sinikka Haaksiluoto.

Haaksiluoto tapasi presidentti Ahtisaaren kerran Ahtisaari-päivillä. Haaksiluoto on opettajana vantaalaisessa Martinlaakson lukiossa, ja tapaamisen järjesti entinen oppilas Hussein al-Taee, joka työskenteli tuolloin CMI:ssä.

Olen 4-vuotiaasta asti ollut kiinnostunut presidenteistä.

Anton Häkkinen

Tapaamisessa Haaksiluoto kysyi Ahtisaarelta, millaisen viestin hän voisi viedä oppilaille. Haaksiluodon mukaan Ahtisaaren vastaus oli: ”Kun oppilailla on tärkeä päämäärä, ei saa koskaan antaa periksi”.

Haaksiluoto toivoo, että Ahtisaari-päivän perinne jatkuu.

– Olemme viettäneet sitä joka vuosi koululla.

Haaksiluoto kertoi saaneensa hautajaispäivän vapaaksi töistä. Hän osallistui myös presidentti Mauno Koiviston hautajaisiin kuten myös kuningatar Elisabetin hautajaisiin.

– Arvostan, että kansalaiset pääsevät mukaan siunaustilaisuuteen.

Yleisö pääsi sisään kirkkoon vasta kello 11.30, mutta Haaksiluoto oli varautunut jonottamiseen sateisessa ja koleassa säässä.

– Laitoin jopa kumpparit ja toppahousut. Sadeviitan alla on mustaa vaatetta, jotta kirkossa voi avata takin.

Ahtisaari oli hieno mies. Rauhan Nobel meni oikeaan osoitteeseen.

Jussi-Heikki Mäenpää

Toisena jonossa seissyt espoolainen Henry Asp kertoi olleensa jonossa puoli yhdeksästä asti.

– Kun Ahtisaari oli presidenttinä, niin ukki ja mummi olivat tapaamassa häntä Linnassa.

Asp kertoi, että hänellä on yhä Linnan juhlien kutsu tallessa. Nyt se saa seurakseen siunaustilaisuuden ohjelman.

Eläkkeellä oleva pappi Kaarina Karhapää tuli siunaustilaisuuteen Joensuusta asti. Karhapää kertoi seuranneensa Ahtisaarta ainoastaan median välityksellä.

Sen sijaan seuraavana jonossa ollut helsinkiläinen Jussi-Heikki Mäenpää kertoi kätelleensä Ahtisaarta vuonna 2000 New Yorkin lentokentällä, jossa Ahtisaari oli tullut sattumalta Mäenpäätä vastaan. Ahtisaari oli liikkunut ilman turvamiehiä, sillä hänen presidenttikautensa oli jo päättynyt.

– Jäi oikein lämmin mielikuva. Ahtisaari oli hieno mies. Rauhan Nobel meni oikeaan osoitteeseen, Mäenpää sanoi.

Jonossa seisseen Miriam Owusun kummitädin isä oli Ahtisaaren hyvä ystävä, sillä nämä molemmat olivat diplomaatteina maailmalla. Owusu tapasi Ahtisaaren myös itse, kun hän oli mukana CMI:n nuorten projektissa nimeltä Lennonit.

Miriam Owusu

– Oli mahtavaa nähdä, kuinka noin paljon saavuttanut ihminen oli niin jalat maassa ja halusi kuulla nuoria, Owusu kuvaili.

Owusun mukaan oli ihailtavaa, kuinka paljon Ahtisaari korosti yhteistyötä ja kuuntelemisen taitoa.

– Tällaisina epävarmoina aikoina hänen kaltaisiaan ihmisiä tarvittaisiin enemmän.

Owusu muisteli, että tapaamisen viimeisinä sanoina Ahtisaari sanoi nuorille ”Yhteistyöllä”.