Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_7fb379ce6d0dda5a9d5cb0b2f31daaef, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
”25 vuoden jälkeen voin kutsua itseäni inarinsaamelaiseksi” – KHO:n päätös herättää riemua vaaliluetteloon pääsevissä – Uutisalue

”25 vuoden jälkeen voin kutsua itseäni inarinsaamelaiseksi” – KHO:n päätös herättää riemua vaaliluetteloon pääsevissä

Saamelaiskärävaalit uusitaan, koska korkeimman hallinto-oikeuden mukaan vaalit olivat laittomat.

Kollaasissa korkeimman hallinto-oikeuden etuovi sekä Paavo Riihitammela.

Paavo Riihitammela aikoo asettua ehdolle saamelaiskäräjävaaleissa, kun korkein hallinto-oikeus on määrännyt hänet palautettavaksi vaaliluetteloon. Kuva: Juha Kivioja / Yle ja Paavo Riihitammelan oma albumi

Eelis Rytkönen,

Linnea Rasmus,

Anja Kaarret

KHO:n historiallinen päätös saamelaiskäräjävaalien uusimisesta herättää iloa ihmisissä, jotka KHO on määrännyt lisättäväksi äänioikeutettujen joukkoon eli vaaliluetteloon.

Viime syksyn käräjävaaleista 72 henkilöä jätettiin pois vastoin korkeimman hallinto-oikeuden määräystä.

Yksi vaaliluettelosta ulos jätetyistä ja nyt takaisin päässeistä on inarilainen Kari Kyrö, joka oli saamelaiskäräjien jäsen kahdella edellisellä kaudella.

Hän oli myös vuoden 2019 saamelaiskäräjävaalien ääniharava. Kyrö pitää KHO:n päätöstä hyvänä, mutta odotettuna.

– En milloinkaan voinut edes ajatella, että minut olisi poistettu vaaliluettelosta. Ehkä se oli yhdenlaista politiikkaa, Kyrö sanoo.

Kari Kyrö seisoo olohuoneessa. Taustalla ikkunasta näkyy talvinen piha ja seinällä on taulu.

Kari Kyrö on tyytyväinen korkeimman hallinto-oikeuden päätökseen vaalien uusimisesta. Kyrö oli saamelaiskäräjien ääniharava vuonna 2019, mutta ei päässyt viime syksynä ehdolle. Kuva: Anneli Lappalainen / Yle

Kyrön mielestä riitoja pitäisi ryhtyä sovittelemaan.

– Onhan tämä mennyt lähes farssiksi koko juttu, tällä olisi lupa loppua, Kyrö sanoo.

KHO:n tuore päätös koskee myös Kirkkonummella asuvaa Paavo Riihitammelaa. Hänen mielestään tuomioistuin on ottanut rohkean asenteen tapaukseen.

– Viimein, 25 vuotta myöhemmin, voin kutsua itseäni inarinsaamelaiseksi. Voin äänestää ja asettua ehdokkaaksi.

Kyrö ei ole varma ehdokkaaksi asettumisesta, mutta Riihitammela on.

– Olisi sääli, jos en alkaisi ehdokkaaksi, koska olen työskennellyt niin pitkään todistaakseni saamelaisuuteni, Riihitammela sanoo.

”Nyt aion pukea puvun päälle”

Myös ivalolaislähtöinen, Lempäälässä asuva Ritva Hirvelä on iloinen KHO:n päätöksestä.

– Tuntui hyvältä, kun sain päätöksen, elämme oikeusvaltiossa, Hirvelä sanoo.

Hän sanoo pystyvänsä nyt ylpeästi sanomaan olevansa saamelainen. Aiemmin hän ei ole pukenut saamenpukua päälle kotiseudullaan.

– Nyt aion pukea puvun päälle kaikissa mahdollisissa tilanteissa, koska voin ylpeydellä sanoa oikeuden päätöksellä olevani saamelainen, Hirvelä sanoo.

Uudet vaalit kesäkuussa

Saamelaiskäräjien vaalilautakunta on aiemmin perustellut ratkaisuaan äänioikeusasiassa sillä, että se halusi turvata vaalien toteutumisen kansainvälisten sopimusten mukaan.

YK:n ihmisoikeus- ja rotusyrjintäkomiteat ovat todenneet aiemmin, että Suomi on rikkonut kansainvälisiä sopimuksia, kun korkein hallinto-oikeus on hyväksynyt henkilöitä vastoin saamelaiskäräjien tahtoa vaaliluetteloon.

Vaalilautakunnan mukaan KHO:n päätökset ovat vahingoittaneet saamelaisten itsemääräämisoikeutta.

Saamelaiskäräjien hallituksen näkemyksen mukaan vaaliluetteloasiassa vallitsee edelleen vääryys.

– Saamelaisten itsemääräämisoikeus ei edelleenkään toteudu, ei myöskään KHO:n uusimpien päätösten jälkeen, puheenjohtaja Pirita Näkkäläjärvi sanoo tiedotteessa.

Nyt saamelaiskäräjien täytyy valmistautua uusiin vaaleihin, jotka järjestetään kesäkuussa.

Source Link yle.fi