Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_ae34c6e02e37f0d0271b8a3d531a7401, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
AL: Katupölykausi on pahimmillaan – nämä hiukkaset voivat jopa vahingoittaa keuhkoja | Verkkouutiset – Uutisalue

AL: Katupölykausi on pahimmillaan – nämä hiukkaset voivat jopa vahingoittaa keuhkoja | Verkkouutiset

Kevään katupölykausi on nyt pahimmillaan, kertoo Aamulehti.

Katupölyn oireet ovat kaikille tuttuja. Nenää ja kurkkua kirvelee ja kuivaa. Pienet lapset, ikäihmiset ja kroonisia sairauksia sairastavat ihmiset kärsivät pölystä eniten, mutta oireita voi tulla myös perusterveelle.

Katupöly koostuu nastarenkaiden jauhamasta asfaltista ja sepelistä, muista auton osista irronneista hiukkasista sekä siitepölystä. Talven aikana lumeen kerääntynyt lika ja pöly vapautuu nyt hengitysilmaan lumen sulamisen myötä, ja tuloksena ovat suuret katupölypilvet. Pöly kiusaa etenkin suurissa kaupungeissa ja tärkeiden liikennereittien varrella.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen erityisasiantuntija Taina Siposen mukaan silmin nähtävät katupölyhiukkaset aiheuttavat ikävää oloa, mutta enemmän haittaa aiheuttavat pienhiukkaset.

– Huomaamattomat alempiin hengitysteihin asti pääsevät pienhiukkaset ovat petollisempia, Siponen varoittaa.

Siinä missä isommat hiukkaset eivät pääse alahengitysteihin vaan kulkeutuvat rään ja liman mukana ulos kehosta, voivat alle 2,5 mikrometrin kokoiset pienhiukkaset kulkeutua alemmas keuhkoihin. Siellä ne voivat jopa vaurioittaa keuhkojen kudoksia.

Pahimmassa tapauksessa kudosvauriot voivat synnyttää tulehdustilan keuhkoissa ja sitten koko kehossa. Pitkäaikainen altistuminen voi myös johtaa pidempiaikaiseen sairastumiseen tai olevassaolevien sairausten pahenemiseen.

Ongelmallista on, että tarkkaa määritelmää turvalliselle pienhiukkasten minimipitoisuudelle ei ole pystytty määrittelemään.

Paras tapa suojautua pölyltä on välttää ulkoilua ja tuulettamista pahimpaan pölyaikaan. Tarvittaessa ulkona voi käyttää myös hengityssuojainta. Myös valtaväylien läheisyydessä kulkemista voi välttää, sillä ilma voi olla paljon puhtaampaa jo korttelin päässä.

Arvioiden mukaan katupöly aiheuttaa Suomessa noin 50–60 ennenaikaista kuolemaa vuodessa. Luku on kuitenkin pieni verrattuna puunpolttoon, josta aiheutuu noin 200 kuolemaa vuodessa.