Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_ede83f33f40a4905a00dba2ef361a480, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Ankarasti vastustettu esitys paikallisesta sopimisesta ei mene panimoyrittäjän mielestä tarpeeksi pitkälle – Uutisalue

Ankarasti vastustettu esitys paikallisesta sopimisesta ei mene panimoyrittäjän mielestä tarpeeksi pitkälle

Esitys paikallisen sopimisen edistämisestä toisi monelle pienyritykselle lisää joustoja. Työntekijäliitot pelkäävät, että ajan mittaan muutos heikentäisi työntekijöiden asemaa.

Panimoyrittäjä Jukka Terho haluaisi lisää mahdollisuuksia sopia asioista työntekijöiden kanssa paikallisesti.

Pienpanimossa olutpullot kilisevät, kun työntekijät pakkaavat valmiita tuotteita myyntiin. Espoolaisessa Oma panimo -yrityksessä valmistetaan olutta kuuden työntekijän voimin lähialueen kaupoille ja ravintoloille.

Työssä painottuvat kesätapahtumien ja joulun kaltaiset sesongit. Työvuorojen järjestäminen ruuhkapiikkien mukaan on panimoyrittäjä Jukka Terhon mukaan hankalaa alan nykyisen työehtosopimuksen puitteissa.

– Näkisin, että jos säännöllinen työaika joustaisi ja meillä olisi helpommat työaikapankkisäännökset, niin pystyisimme työllistämään enemmän ihmisiä ja saamaan heille parempia kannustimia, Terho sanoo.

Terhon mukaan asioista on hankala sopia työpaikalla myös tapauksissa, joissa työntekijät itse haluaisivat enemmän joustoja.

– Esimerkiksi tällaisissa mielestäni työntekijän työhyvinvointiin oleellisesti vaikuttavissa asioissa, kuten harrastukset tai lasten päiväkotiin viennit. Silloin kun yritetään tehdä yhdessä ratkaisu, joka olisi kaikille hyvä, niin olemme törmänneet haasteisiin tes-maailmassa, Terho muotoilee.

Panimoyritys ei kuulu työnantajaliittoon, mikä on pienissä yrityksissä tavallista.

Olutta pullotetaan.

Panimoyrityksessä työtä riittäisi tehtäväksi erityisesti sesonkiaikaan. Kuva: Markku Pitkänen / Yle

Nämä niin kutsutut järjestäytymättömät yritykset eivät pysty tällä hetkellä hyödyntämään työehtosopimuksiin kirjattuja mahdollisuuksia paikalliselle sopimiselle samalla tavalla kuin isot, työnantajaliittoihin kuuluvat yritykset.

Palkansaajaliikkeen varpailleen saanut hallituksen esitys paikallisen sopimisen edistämisestä pyrkii muuttamaan tämän.

Esitys antaisi espoolaisen panimon kaltaisille järjestäytymättömille yrityksille samat mahdollisuudet paikalliseen sopimiseen kuin nykyään työnantajaliittoihin kuuluvilla yrityksillä.

Monen yrittäjän mielestä esitys ei kuitenkaan mene tarpeeksi pitkälle.

Terhon mukaan kyseessä on hyvä ensimmäinen askel kohti paikallista sopimista, mutta esimerkiksi panimon tapauksessa käytännön vaikutukset jäisivät pieniksi, sillä elintarvikealan työehtosopimuksessa joustoja on tarjolla melko vähän.

– En usko, että olisimme tämän muutoksen jälkeen sellaisessa maailmassa, jossa esimerkiksi meidän työntekijöidemme asiat olisivat ratkeamassa. Näkisin, että mahdollisuus työehtosopimuksista poikkeamiselle olisi se asia, joka auttaisi pienyrityksiä työllistämään.

Ay-väki pelkää kurjistamisen muuttuvan kilpailukeinoksi

Kiista paikallisesta sopimisesta on yksi keskeinen syy parhaillaan käynnissä oleville rajuille työtaisteluille.

Työntekijäliitot pelkäävät, että paikallisen sopimisen helpottaminen järjestäytymättömissä yrityksissä johtaisi ajan mittaan työehtosopimusten yleissitovuuden romuttumiseen.

Panimoalankin työehtosopimuksista neuvottelevan Suomen elintarviketyöläisten liiton puheenjohtaja Veli-Matti Kuntonen on huolissaan heikkenevien työehtojen kierteestä, mikäli yritykset eivät näkisi järjestäytymistä enää tarpeelliseksi.

– Silloin siitä alkaa syntyä tilanne, jossa työnantajapuolen järjestäytyminen laskee ja sitä kautta meillä on vähemmän yleissitovia työehtosopimuksia tässä maassa. Emme halua tilannetta, jossa sopimuksia heikommat työehdot tulisivat kilpailukeinoksi, Kuntonen sanoo.

Kuntonen muistuttaa myös, että yrityksissä on mahdollista jo nykyään sopia paikallisesti työntekijöille työehtosopimusta paremmista ehdoista.

Lisäksi ammattiliittoja huolestuttaa muutos, jossa yritykset voisivat jatkossa sopia myös ammattiliittoon kuulumattoman luottamusvaltuutetun kanssa. Luottamusvaltuutetulla ei olisi neuvottelutilanteissa tukenaan ammattiliittoa, mikä heikentäisi neuvottelutasapainoa.

Panimoyrittäjä Jukka Terholla riittää ymmärrystä työntekijöiden lakkotaistelulle, mutta hänen mielestään liitot aliarvioivat työntekijöiden kykyjä neuvotella omista asioistaan. Lisäksi työvoimapula pakottaa Terhon mukaan yritykset pitämään kiinni työntekijöistään hyvillä työehdoilla.

– Me tarvitsemme enemmän paikallista sopimista. Sata vuotta sitten on perustettu järjestelmä ja ryhdytty tekemään leikekirjaa, johon liimataan tekstirivejä vuosittain ja olemme vielä sadan vuoden jälkeen sitä mieltä, että tämä on paras tapa tehdä tämä asia. Uskallan olla eri mieltä siitä.

Hallituksen on tarkoitus tuoda kiistanalainen esitys paikallisen sopimisen edistämisestä eduskuntaan kesäkuun aikana.

Source Link yle.fi