Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_16149c0eb2d647f112319c4b5cef74d1, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Anna-Kaisa Ikonen: Hyvinvointialueiden alijäämiä ei voi lykätä | Verkkouutiset – Uutisalue

Anna-Kaisa Ikonen: Hyvinvointialueiden alijäämiä ei voi lykätä | Verkkouutiset

Kunta- ja alueministeri Anna-Kaisa Ikonen (kok.) katsoo, että hyvinvointialueiden on pysyttävä niille myönnetyssä rahoituksessa. Ikonen kommentoi asiaa Helsingin Sanomille.

Ikonen vakuuttaa myös, ettei maakuntaveroa tulla ottamaan käyttöön. Ikosen kanta perustuu hallitusohjelman kirjauksiin. Edellisen kauden maakuntaverokomiteassa istunut Ikonen katsoo, että vero asettaisi Suomen alueita “voimakkaasti” eriarvoiseen asemaan verotuksen ja palveluiden muodossa. Maakunnat saavat nykyisin rahoituksensa suoraan valtiolta.

Oppositio on toivonut hyvinvointialueiden alijäämien kuromista lisärahoituksella tai verotuksen kasvattamisella. Ikosen mukaan alijäämän siirtäminen hamaan tulevaisuuteen vaikeuttaa niiden kuromista umpeen jatkossa. Hallitus vaatii nyt hyvinvointialueiden anomien lainojen takaukseksi sitoutumista talouden tasapainotusohjelmaan. 

Hallitus on tehnyt suoria julkisia panostuksia muun muassa yksityisen hoidon Kela-korvauksiin. Korvauksilla pyritään julkisten hoitojonojen purkamiseen. Suuruusluokaltaan hoitojonojen purkamiseen Kelan kautta on kohdennettu noin puoli miljardia euroa.

Ikonen kertoo HS:lle, että hyvinvointivaltioiden on nyt järjestettävä palvelunsa kestävälle ja toimivalle pohjalle.

– Nyt nähdään, että rahat ja henkilöstö eivät riitä entisellä tavalla organisoituun palveluun, joten tämä on se hetki, jolloin pystytään tekemään isoja harppauksia. Ei se vanha malli ollut mitenkään täydellinen, hän kommentoi lehdelle.

Ikonen painottaa hyvinvointivaltioiden roolia järjestää palvelut ja rahoituksen kestävyys itsenäisesti. Hallituksen tehtävänä on Ikosen mukaan huolehtia siitä, että hyvinvointialueet kykenevät suorittamaan velkansa ja tekevät investointipäätöksiä vastuullisesti myös jatkossa.