Biden toivoi Yhdysvalloilta ja Kiinalta kilpailua konfliktin sijaan – ”Jos Kiina uhkaa suvereniteettiämme, toimimme suojellaksemme maatamme”

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden piti toisen kansakunnan tila -puheensa kongressin molemmille kamareille varhain keskiviikkoaamuna Suomen aikaa.

Joe Biden piti kansakunnan tila -puheensa varhain aamulla Suomen aikaa. Kuva: Kevin Dietsch / AFP

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden sanoi tehneensä Kiinan presidentille Xi Jinpingille selväksi, että Yhdysvallat toivoo Kiinan-suhteilta kilpailua konfliktin sijaan. Biden piti presidenttikautensa toisen kansakunnan tila -puheensa (siirryt toiseen palveluun) kongressin molemmille kamareille varhain keskiviikkoaamuna Suomen aikaa.

– Olen sitoutunut työskentelemään Kiinan kanssa, kun se edistää Yhdysvaltojen intressejä ja tuo hyötyjä maailmalle, Biden sanoi.

Presidentti sivusi puheessaan myös lauantaina Etelä-Carolinan edustalla alasammuttua, epäiltyä kiinalaista vakoilupalloa.

– Teimme selväksi viime viikolla, että jos Kiina uhkaa suvereniteettiämme, toimimme suojellaksemme maatamme. Ja näin me toimimme.

Öljyjätit, some-yritykset ja lääkeyhtiöt saivat kritiikkiä

Biden arvosteli puheessaan kovin sanoin suuria öljyyhtiöitä, jotka ovat hyötyneet Venäjän hyökkäyssodasta Ukrainaan.

– Viime vuonna ne ansaitsivat 200 miljardia dollaria keskellä maailmanlaajuista energiakriisiä. Minusta se pöyristyttävää, presidentti totesi.

Osansa kritiikistä saivat niin ikään suuret lääkejätit, jotka ”epäreilusti” veloittavat kovia hintoja yhdysvaltalaisilta.

– Me maksamme enennän reseptilääkkeistä kuin yksi merkittävä kansakunta maailmassa.

Myös sosiaalisen median yrityksen ja suuret teknologiayritykset saivat osansa Bidenin puheessa. Biden vaati yrityksille tiukempia rajoituksia henkilökohtaisen datan keräämiseen ja lapsiin kohdistetulle verkkomainonnalle.

Biden toivoi yhteistyötä republikaanien kanssa

Bidenin mukaan Yhdysvallat on toipunut muita merkittäviä markkina-alueita paremmin koronapandemiasta.

– Kaksi vuotta sitten korona sulki yrityksemme, koulumme ja riisti meiltä niin paljon. Nyt korona ei enää hallitse elämäämme, hän lausui.

Biden vetosi puheessaan republikaaneihin ja toivoi, että molemmat puolueet puhaltaisivat yhteen hiileen.

Bidenin mukaan kansa on lähettänyt päättäjille selkeän viestin, jonka mukaan puolueiden välinen tappelu vain tappelemisen tähden ei vie Yhdysvaltoja eteenpäin.

Source Link yle.fi