Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_ee7dae8c9ce4a5325d967eeef057a56a, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Britannian entinen tiedustelujohtaja: Olemme jo sodassa | Verkkouutiset – Uutisalue

Britannian entinen tiedustelujohtaja: Olemme jo sodassa | Verkkouutiset

Saksan ilmavoimien komentajan ja upseerien etäkokouksen salaiseksi tarkoitettu keskustelu vuoti hiljattain Venäjällä. Kokouksessa keskusteltiin muun muassa Taurus-ohjusten toimittamisesta Ukrainaan. Venäjän propaganda otti ilon irti tapahtuneesta.

Britannian ulkomaantiedustelupalvelu MI6:n entinen johtaja Sir Richard Dearlove ei ole yllättynyt vuodosta.

– Tiedätte hyvin, että heidän turvatoimensa ovat olleet kauheita. Se on ollut itse asiassa järkyttävää, Dearlove moittii saksalaisia Politicon haastattelussa.

– Angela Merkel oli tunnetusti huoleton ja johti Saksaa matkapuhelimella. Voitte olla varmoja, että venäläiset kuuntelivat häntä – ja luultavasti kuuntelevat edelleen. Luulen Saksan ongelman olevan se, että he ovat luonteeltaan pasifisteja, eivätkä he ole koskaan ottaneet turvallisuutta vakavasti, hän jatkaa.

Dearlove moittii myös Britanniaa, jossa tilannetta ei myöskään oteta riittävän vakavasti.

– Jos pysäyttäisit jonkun kadulla täällä Britanniassa ja kysyisit, ajatteleeko hän Britannian olevan sodassa, hän katsoisivat sinua kuin olhullua. Mutta olemme sodassa – käymme harmaata sotaa Venäjän kanssa, ja yritän muistuttaa ihmisiä siitä, hän sanoo.

Entisen tiedustelujohtajan mukaan Britannian nykyiset puolustusmenot eivät ole riittävällä tasolla vastaamaan Venäjän ja Kiinan uhkiin. Dearloven mukaan puolustusmenot pitäisi nostaa 2,5 prosenttiin bruttokansantuotteesta.

– Meidän on kiireellisesti rakennettava lisää laivoja. Tarvitsemme paljon suuremman laivaston, hän sanoo ja korostaa myös sotilaiden lukumäärän nostamista.