Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_9977bf3b51974025e7ce83d98a4b71c8, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
”En ihmettelisi, jos 48 tunnin sisällä tapahtuu” – Ukraina voi vaikuttaa Venäjän vaaleihin | Verkkouutiset – Uutisalue

”En ihmettelisi, jos 48 tunnin sisällä tapahtuu” – Ukraina voi vaikuttaa Venäjän vaaleihin | Verkkouutiset

Ukraina on selvästi aktivoitunut tällä viikolla drone-hyökkäyksissään ja niitä tehdään yhä syvemmälle Venäjän puolelle, jossa ne tulevat lähemmäs tavallisia kansalaisia, sanoo kokoomuksen kansanedustaja ja sotatieteiden tohtori Jarno Limnéll.

Ukraina on iskenyt tämän viikon aikana muun muassa useisiin öljynjalostamoihin. Räjähdelennokeilla on yritetty osua myös esimerkiksi Pietarissa.

– Minä näkisin näissä kyllä yhteyttä Venäjän presidentinvaaleihin, jotka tänään alkoivat ja sunnuntaina päättyvät, Limnéll toteaa Verkkouutisille.

Hänen mukaansa Ukraina aktivoi iskuja Venäjän maaperälle juuri nyt osoittaakseen, että sota ei ole kaukana, toisin kuin presidentti Vladimir Putin on halunnut maalata.

– Iskut toimivat sitä narratiivia vastaan, että Putin pystyy suojelemaan omia kansalaisiaan uhkia vastaan. Uskon, että iskuilla tähdätään ennen kaikkea tässä hetkessä psykologisen vaikutuksen luomiseen.

Lisää iskuja voi olla luvassa vaaliviikonlopun aikana.

– Periaatteessa vältän spekulointia, mutta en ihmettelisi, jos seuraavan 48 tunnin aikana mereltä tai ilmasta suunnattaisi droneja Krimillekin enemmän, Limnéll sanoo.

Hän toteaa, että Venäjän vaalit ovat ohjattu teatterinäytös, jolla halutaan vahvistaa Putinin valtaa.

– Kaikki on suunniteltu etukäteen voitonjuhlintaa ja varmasti Putinin ääniosuutta myöten. Tässä teatteriesityksessä Ukrainan toimet eivät oikein sovi Kremlille, mikä on Ukrainan puolella varmasti huomioitu etukäteen. Drone-hyökkäyksillä voidaan osoittaa, ettei Putin pystykään niin hyvin suojaamaan omaa kansaansa.

Psykologisesti iskut antavat Limnéllin mukaan Kremlille muistutuksen siitä, että kaikki narut eivät ole omissa käsissä.

Venäjä järjestää laittomasti presidentinvaalien äänestyksiä myös miehitetyillä alueilla Ukrainassa. Limnéll sanoo, ettei pidä mahdottomana, että ukrainalaiset kohdistaisivat miehitetyillä alueilla äänestyspaikkoihin häirintäiskuja.

– Putin joutuu ottamaan huomioon senkin, että Aleksei Navalnyin leski on peräänkuuluttanut sunnuntaille mielenosoituksia vaaleja vastaan ja kehottanut kirjoittamaan Navalnyin nimen äänestyslappuun. Vaikka niitä nimiä ei tietenkään missään tule julkisesti näkymään, Limnéll lisää.