Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_a01f5918a0b062cf3efaa49afb4a0f27, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
”Euroopan rauhanaika on ohi” | Verkkouutiset – Uutisalue

”Euroopan rauhanaika on ohi” | Verkkouutiset

Euroopan maiden turvallisuuden takaaminen edellyttää aiempaa suurempia investointeja maanosan puolustukseen, arvioi Britannian hallituksen entinen esikuntapäällikkö ja neuvonantaja Nick Timothy.

Kahden prosentin sijasta puolustusmenoihin olisi ohjattava noin kolme prosenttia bruttokansantuotteesta. Myös rahojen käyttökohteita pitää harkita uudelleen.

– Italian ja Espanjan kaltaiset maat käyttävät noin 60 prosenttia puolustusbudjetistaan henkilöstömenoihin. Yhdysvalloissa osuus on 28 prosenttia, mikä on vähemmän kuin kalustohankintoihin sekä tutkimus- ja kehittämistoimintaan, Nick Timothy kirjoittaa Telegraph-lehden kolumnissaan.

Viime vuonna Nato-maiden puolustusmenoista 790 miljardia euroa tuli Yhdysvalloilta ja vain 345 miljardia euroa Euroopasta. Ex-kansliapäällikön mukaan Britannian pitäisi tehdä läheistä yhteistyötä Ranskan, Saksan ja Puolan kanssa sekä kutsua koolle turvallisuutta käsittelevä huippukokous jo hyvissä ajoin ennen Yhdysvaltain presidentinvaaleja marraskuussa 2024.

Teknologiaan ja kehitykseen ohjatut julkiset varat eivät mene hukkaan, sillä ne voivat johtaa myös kaupallisiin ja teollisiin menestystarinoihin. Näin on käynyt esimerkiksi Yhdysvalloissa, Israelissa ja Virossa. Timothy sanoo uuden turvallisuustilanteen tarkoittavan sitä, että kehitysavun kaltaiset menot näyttävät yhä enemmän luksukselta, johon ei ole enää varaa.

Vuosikymmenten rauhanajan jälkeen länsimailla on edessään monia vakavia uhkakuvia. Euroopan rauhanaika on ohi, Timothy toteaa.

– Venäjä jatkaa sotaansa Ukrainaa vastaan ja voi hyökätä muiden maiden kimppuun tulevaisuudessa. Kreml, Peking ja muut pyrkivät jatkuvasti heikentämään turvallisuuttamme ja vakauttamme varastamalla teollisuuden ja sotilasalan salaisuuksia, tekemällä kyberhyökkäyksiä ja harjoittamalla hybridisodankäyntiä.

– Iran, joka tulee vielä jonain päivänä saamaan tavoittelemansa ydinaseen, käyttää tukemiaan ryhmittymiä iskuissa länsimaita ja kansainvälisiä kauppareitteja vastaan. Al-Qaeda kokoaa rivejään Taliban-liikkeen hallitsemassa Afganistanissa, Nick Timothy luettelee uhkakuvia.