Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_a698b7ee651ed78a349a310ad5b3cf03, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Finanssivalvonnan asiantuntija Talsalle: Taloyhtiölainat eivät ole ongelmattomia | Verkkouutiset – Uutisalue

Finanssivalvonnan asiantuntija Talsalle: Taloyhtiölainat eivät ole ongelmattomia | Verkkouutiset

Vuokraturvan hallituksen puheenjohtaja Timo Metsola on ehdottanut taloyhtiölainojen kieltämistä uusien asuntojen rakentamisen ja myymisen helpottamiseksi, kertoo Taloussanomat.

Finanssivalvonnan (Fiva) toimistopäällikkö Arttu Kiviniemi ei kannata Metsolan ehdotusta, vaikka myös hän tunnistaa taloyhtiölainoissa haasteita.

Uusien asuntojen hinnasta iso osa saattaa olla taloyhtiölainaa, mikä mahdollistaa rakennusyhtiöille ostajien houkuttelemisen pienillä myyntihinnoilla. Kuitenkin korkojen nousun myötä suuri velkaosuus näkyy korkeina lainanhoitokuluina, mikä voi yllättää asunnon ostajan.

Taloyhtiölainoihin liittyy myös yhteisvastuu.

– Ääritapauksessa osakas voi joutua maksamaan naapurinkin lainoja, Kiviniemi sanoo Taloussanomille.

Kuitenkaan remonttien rahoittamiseksi otetut taloyhtiölainat eivät Kiviniemen mukaan ole ongelmallisia.

– Suomalainen taloyhtiö on uniikki rakenne. Yhtiölaina on oikeinkin hyvä tapa rahoittaa kunnostuksia, hän sanoo.

Uusien taloyhtiöiden yhtiölainoja on rajoitettu viime vuosina lakimuutoksin. Kiviniemi haluaa, että lakimuutosten vaikutuksia seurataan ennen uusien muutosten tekemistä.