Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_76f751a27e0bde6e7e5d68f687086dc8, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
HU: Yrittäjät joutuvat pysäyttämään varkaita itse | Verkkouutiset – Uutisalue

HU: Yrittäjät joutuvat pysäyttämään varkaita itse | Verkkouutiset

Yrittäjät kokevat, että varkauksiin puututaan poliisin toimesta aiempaa harvemmin.

Helsingin Uutisten haastattelemat Jarkko Kettula ja Pekka Åberg kertovat, että varkauksiin joutuu nykyään puuttumaan turhan usein itse. Poliisi saapuu estämään varkauksia usein vain vakavammissa tapauksissa.

Kettula kertoo, että esimerkiksi omaan yritykseen on varkauden vuoksi hälytetty poliisi kahteen kertaan. Molemmilla kerroilla ovista on ajettu läpi ja toisella kerroista varkauden arvoksi Kettula laski noin 7000 euroa. Tekijä jäi kuitenkin poliisilta selviämättä ja tutkinta päätettiin tuloksettomana.

– Nykyään poliisin saa paikalle lauantaina vain, jos on tapahtunut jotain hyvin vakavaa, Sporttikoneen myymäläpäällikkönä toimiva Kettula kertoo Helsingin Uutisille.

Taloudellisten haittojen lisäksi varkauksiin puuttumisessa piilee aina väkivallan uhka. Rikoksen estäminen itse on arvioitava aina tapauskohtaisesti.

Varkauksien ja näpistysten kasvu on näkynyt yritysten toiminnassa viimeisen vuoden aikana kiihtyvästi. Muun muassa pikakassoilla tapahtuviin väärinkäytöksiin on jouduttu puuttumaan entistä useammin. Osaratkaisuksi on tarjottu Kaupan liiton toimesta ainakin niin kutsuttua yrityslähestymiskieltoa.

Pienkoneita myyvät yrittäjät peräävät apua myös sivullisilta: jo pelkästään se, että tekijä tietää tulleensa nähdyksi saattaa riittää tilanteen ratkeamiseen ennen rikoksen tapahtumista. Poliisin ja lainsäädännön riittämättömyys varkauksien estämisessä pakottaa yrittäjät entistä kattavampiin vakuutuksiin ja hälytyslaitteisiin. Laskun kalliista turvatoimista ja varkauksista maksaa lopulta kuluttaja.