Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_81c286fc9b0146ebc79f36b649bb978e, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Italian tiedustelu kiinnostui Kremlin rahavirroista – ”KGB:n keino” | Verkkouutiset – Uutisalue

Italian tiedustelu kiinnostui Kremlin rahavirroista – ”KGB:n keino” | Verkkouutiset

Italian keskuspankin finanssitiedustelu on kiinnittänyt huomiota Venäjän Rooman-lähetystön rahaliikenteessä kahden viime vuoden aikana esiintyneisiin epätavallisiin piirteisiin.

Kyse on muun muassa yhteensä noin neljän miljoonan euron käteisnostoista kahdelta lähetystön käytössä olevalta pankkitililtä. Asiasta kertovat asiaan perehtyneet italialaisjournalistit Otto Lanzavecchia ja Gabriele Carrer Center for European Policy Analysis -ajatushautomon julkaisemassa artikkelissa.

– Läntiset pakotteet ovat rajoittaneet Venäjän kykyä siirtää varoja pankkijärjestelemän avulla, mutta maan diplomaattiverkosto on toki edelleen toiminnassa. Nyt tiedustelupalvelut yrittävät selvittää, onko kahdenkymmenenyhden, toisinaan jopa 100 000 euron suuruisen kertanoston käteiseriä käytetty Kremlin vaikuttamisoperaatioiden rahoittamiseen, he sanovat.

Italian viranomaiset pitävät todennäköisenä, että taustalla on Neuvostoliiton pahamaineisen KGB:n toimintamallia, jossa käteisellä ostetaan arkaluonteista informaatiota, kuten asejärjestelmiin liittyviä suunnitelmia ja Naton salassa pidettävää tietoa.

– Toinen hienovaraisempi lähestymistapa ovat maksut niin sanotuille vaikuttaja-agenteille – toimittajille, asiantuntijoille, influenssereille, kirjailijoille, bloggaajille, professoreille ja ajatushautomoiden tutkijoille – siitä, että he kaiuttavat Kremlin tavoitteita tukevia narratiiveja, Lanzavecchia ja Carrer toteavat.

Italiasta on heidän mukaansa tullut yksi Venäjän operaatioiden kohteista, koska maa lukeutuu nykyään Ukrainan vahvimpiin tukijoihin.

Se, että aiemmin Venäjään myötämielisesti suhtautunut Italia on korjannut kurssiaan ja palannut vakaalle atlanttiselle tielle, ei voi olla ärsyttämättä Kremliä.