Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_66ca794859093af8ca2ed893e404bfa1, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Itärajalla tavallista enemmän turvapaikanhakijoita ilman papereita | Verkkouutiset – Uutisalue

Itärajalla tavallista enemmän turvapaikanhakijoita ilman papereita | Verkkouutiset

Kaakkois-Suomen rajanylityspaikoille on saapunut elokuun 2023 alusta alkaen 91 henkilöä, joiden rajanylittämiseen vaadittavat matkustusasiakirjat eivät ole olleet kunnossa, kertoo Rajavartiolaitos tiedotteessaan.

Rajavartiolaitoksen mukaan määrä on tavallista suurempi. Henkilöt ovat rajatarkastusten yhteydessä hakeneet turvapaikkaa Suomesta.

Pääasiassa henkilöiltä on Rajavartiolaitoksen mukaan puuttunut maahantuloon vaadittava viisumi. Henkilöt ovat kolmansien maiden kansalaisia ja käyttäneet Venäjää läpikulkuun.

Aiemmin Venäjän viranomaiset eivät ole Rajavartiolaitoksen mukaan sallineet matkustamista Venäjältä Suomen rajanylityspaikoille, mikäli matkustajalla ei ole ollut tarvittavia matkustusasiakirjoja. Viime kuukausina Venäjän viranomaisten toiminta on ainakin Kaakkois-Suomen vastaisella rajalla muuttunut sillä tavoin, että aiemmasta poiketen he ovat sallineet matkustamisen asiakirjapuutteista huolimatta.

Rajavartiolaitoksen arvion mukaan kysymyksessä on laittoman maahantulon ilmiö, jossa Suomeen saavutaan tarkoituksella ilman maahantuloon vaadittavia asiakirjoja. Todennäköisesti ilmiön taustalla on myös kansainvälistä rikollisuutta. Maastorajalla luvattomien rajanylitysten määrä ei ole muuttunut.

Vastaavia tapauksia on Rajavartiolaitoksen mukaan ollut itärajalla aikaisemminkin, erityisesti sen jälkeen, kun Venäjä hyökkäsi Ukrainaan. Tämän seurauksena tilapäisen suojelun hakijoita saapui maahan Ukrainasta puutteellisin asiakirjoin.

Rajavartiolaitos seuraa tarkoin tilanteen kehitystä ja arvioi yhdessä muiden turvallisuusviranomaisten kanssa ilmiön luonnetta ja vaikutuksia muun muassa Suomen yleiseen järjestykseen ja turvallisuuteen. Arvion perusteella Rajavartiolaitos kertoo voivansa tarvittaessa ryhtyä lainsäädännön mahdollistamiin toimenpiteisiin.