Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_102a733ce654285158efc6b67e3b6e48, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Jarno Limnéll: Luvassa on Suomen kannalta merkittävä vuosi | Verkkouutiset – Uutisalue

Jarno Limnéll: Luvassa on Suomen kannalta merkittävä vuosi | Verkkouutiset

Vuodesta 2024 on tulossa Suomelle yhtä historiallinen kuin kuluneesta vuodesta, arvioi kokoomuksen kansanedustaja, turvallisuuspolitiikan asiantuntijana tunnettu Jarno Limnéll. Alkavana vuonna käydään kolmet Suomen kannalta merkittävät presidentinvaalit, kokoomusedustaja kirjoittaa Uuden Suomen blogissaan.

– Presidentti vaihtuu Suomessa varmuudella, Yhdysvalloissa ehkä ja Venäjällä ei varmasti, Limnéll toteaa.

Blogissaan sotatieteiden tohtori Limnéll tarkastelee murroksessa olevaa maailmantilannetta. Muun muassa globaalin etelän merkitys on kasvanut, Euroopan hakiessa omaa rooliaan uudessa asetelmassa, Limnéll kuvailee. Takana on useampi vuosi maailmanlaajuista pandemiaa sekä sotaa Euroopassa, hän toteaa.

– Maailma jakautuu kiihtyvään tahtiin: länsimaista demokratiakäsitystä haastetaan autoritääristen Kiinan ja Venäjän suunnalta. Eurooppa hakee uutta paikkaansa ennen kaikkea oman puolustuksensa takaajana. Samalla globaalin etelän merkitys kasvaa, Euroopan näkökulmasta ennen kaikkea Afrikassa. Venäläinen fossiilinen energia pitäisi korvata vihreällä siirtymällä. Ukrainassa ja Israelissa on meneillään valtava humanitäärinen kriisi.

Suomen asemaan vaikuttavista muuttujista osa on yhä hämärän peitossa, kokoomusedustaja muistuttaa, vaikka Venäjän tilannetta tarkkaan täällä seurataankin. Limnéll arvioi blogissaan Venäjän siirtyneen sotatalouteen. Sota Ukrainassa on Kremlin tulevaisuudenvisioiden keskiössä, ja tämä ohjaa myös Suomen tulevia ratkaisuja, Limnéll kirjoittaa.

– Kuten yleensä, tulevaisuutta arvioidessa on tapana yliarvioida lyhyen aikavälin muutos ja aliarvioida pitkän aikavälin muutos. Pari vuotta sitten Ukrainan ei uskottu pystyvän puolustautumaan Venäjää vastaan. Vuotta myöhemmin Venäjän arvioitiin tehneen suuren strategisen virheen ja häviävän sodan lännen pakotteiden paineessa. Nyt tiedetään, ettei kumpikaan arvio ollut oikea. Sen sijaan, vastoin odotuksia, Suomi liittyi Natoon ennätysajassa ja Eurooppa irtaantui venäläisestä energiasta nopeammin kuin kukaan uskoi.

Limnéll kiittää Suomen entistä avoimempaa ulko- ja turvallisuuspoliittista keskustelua, mutta kehottaa välttämään uhkakuvien tarpeetonta maalailua. Limnéll muistuttaa Suomen osoittaneen valppautta ja selviytymiskykyä myös yllättävissä tilanteissa.

– Kaiken epävarmuuden keskellä on hyvä muistaa, että tulevaan varautuminen ei kuitenkaan ole sattumanvaraista ennustamista. Viranomaiset kartoittavat mahdollisia tulevia tapahtumia ja varautuvat niihin. Siinä Suomi on osoittanut olevansa hereillä. Maailma on heittänyt meille haasteita, joista olemme selviytyneet hyvin – yhteistyöllä ja yhteishenkeä ylläpitäen.

– Nopeasti muuttuvassa maailmassa meidän on syytä varautua kaikkeen, mutta samalla ymmärtää, ettei meillä ole mitään hätää. Pää kylmänä, tulevaa ennakoiden, voimme jokainen olla turvallisin mielin. Hyvin meidän käy, Limnéll kirjoittaa.