Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_ccdcec499d20c4f29f06e3f7e20a6e78, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
JHL ilmoittaa aloittavansa huomenna lakon Turun kaupungin palveluyrityksen Arkean kohteissa – Uutisalue
Banner Before Header

JHL ilmoittaa aloittavansa huomenna lakon Turun kaupungin palveluyrityksen Arkean kohteissa

Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL kertoi tiistai-iltana aloittavansa keskiviikkona puoliltapäivin lakon Turun kaupungin palveluyrityksen Arkean kohteissa. Liiton mukaan Arkea olisi kaavailemassa työnantajaliiton vaihtoa ja työntekijöiden siirtoa halvempien työehtosopimusten piiriin.

Arkea kertoikin tiistaina iltapäivällä suunnittelevansa siirtymistä Matkailu- ja ravintolapalvelut Maran ja Kiinteistötyönantajat Kitan työehtosopimuksiin. Muutoksia olisi yrityksen mukaan tulossa muun muassa lomiin, sairauslomiin ja lisiin. Enimmäislomapäivät esimerkiksi vähenisivät.

Yritys arvioi, että henkilötasolla kokonaisansio voisi muutoksen myötä nousta enintään 5 prosenttia tai laskea enintään 10 prosenttia.

–  Sopimusshoppailu tiputtaisi entisestään pienipalkkaisten työntekijöiden kokonaisansioita 15–30 prosenttia tehtävistä ja työajoista riippuen, JHL puolestaan kirjoittaa.

Arkea tarjoaa muun muassa ruoka- ja siivouspalveluita, ja sen omistaa liki kokonaan Turun kaupunki.

Lakko näkyisi JHL:n mukaan esimerkiksi päiväkotien ja koulujen ruokailuissa. Liiton mukaan lakkoa rajataan niin, ettei se vaaranna kenenkään henkeä, turvallisuutta tai omaisuutta.

JHL ja Arkea ovat olleet aiemminkin napit vastakkain. Vuoden 2019 syksyllä osapuolet ratkoivat työehtokiistaa, joka sai tuolloinkin alkunsa Arkean ilmoituksesta siirtyä Maran ja Kitan työehtosopimuksiin.

Kiistassa päästiin kuitenkin sopuun, jonka myötä Arkea siirtyi takaisin Avaintyönantajat Avaintan jäseneksi.

JHL teki kiistan tiimoilta myös tutkintapyynnön poliisille, jonka kerrottiin tutkivan työnantajaliiton vaihtoa yhteistoimintavelvoitteen rikkomisena.

Source Link is.fi