Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_d8adc2d8682f9dffb00d532e7673c462, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Kun auto ja pyörä ajavat samaan suuntaan, kääntyminen voi olla kohtalokas – Turku syynää risteyksen, jossa pyöräilijä kuoli – Uutisalue

Kun auto ja pyörä ajavat samaan suuntaan, kääntyminen voi olla kohtalokas – Turku syynää risteyksen, jossa pyöräilijä kuoli

Sekä kuorma-autolla että pyöräilijällä oli risteyksessä vihreä valo. Auton kuljettaja kääntyi oikealle eikä huomannut pyöräilijää. Poliisi tutkii onnettomuutta.

Liikennejärjestelyillä voitaisiin parantaa risteysalueiden turvallisuutta, uskoo Turun polkupyöräilijät ry:n puheenjohtaja Matti Koskimies. Kuva: Niko Kettunen / Yle

Eino Kossila,

Niko Kettunen

Turussa maanantaina iäkkään pyöräilijän kuolemaan johtanut onnettomuus nosti risteysturvallisuuden keskusteluun sosiaalisessa mediassa.

Somessa on muun muassa jo syytelty kumpaakin osapuolta, vaikka poliisin tutkinta on edelleen kesken.

Poliisin mukaan pyöräilijä ajoi Hämeenkatua keskustan suuntaan ja oli ylittämässä Kerttulinkatua pyörätietä pitkin. Samaan suuntaan ajanut kuorma-auto kääntyi risteyksestä oikealle ja osui katua ylittäneeseen pyöräilijään.

Molemmilla oli onnettomuushetkellä vihreä valo.

Poliisi tutkii onnettomuuteen johtaneita syitä. Tapahtumien kulkua ei ole avattu tarkemmin.

Valokuvaan on piirretty nuolia, jotka osoittavat kuorma-auton ja polkupyörän reitin.

Kuorma-auto oli kääntymässä oikealle, pyöräilijä matkalla eteenpäin. Kuva: Niko Kettunen / Yle, kuvankäsittely Paula Collin / Yle

Liikennesuunnittelulla melko vähän tehtävissä

Turun kaupungin liikenneinsinööri Jaana Mäkisen mukaan onnettomuusristeys on hyvin tavallinen liikennevaloristeys.

Onnettomuuspaikka on vilkasliikenteisen pääkadun varrella, ja autoliikennettä on paljon. Kaikessa valitettavuudessaan maanantain onnettomuus on sellainen, johon on liikennesuunnittelun keinoin vaikeaa puuttua

– Emme pysty poistamaan risteyksiä. Isoja ajoneuvoja kääntyy, ja se on tarkoituskin. Sellaisia näkemäesteitä paikalla ei ole, joihin pystyisimme vaikuttamaan, vaan paljon on kiinni siitä, miten kulkijat havainnoivat toisiaan, Mäkinen sanoo.

Karttagrafiikka onnettomuuspaikasta Hämeenkadun ja Kerttulinkadun kulmassa.

Onnettomuusristeys on vilkasliikenteisen Hämeenkadun varrella. Kuva: Paula Collin / Yle, Mapcreator, OpenStreetMap

Turusta löytyy myös perusmallista poikkeavia risteyksiä, kuten Kauppatorin kulmassa oleva Aurakadun ja Eerikinkadun risteys, jossa valot vuorottelevat kaikkien jalankulkijoiden ja pyöräilijöiden sekä autoliikenteen välillä.

– Tavalliseen ympäristöön sellaiset eivät sovi, koska niissä on oma haittansa. Torin kulmalla ei bussien lisäksi ole juuri muuta autoliikennettä, Mäkinen sanoo.

Mäkisen mukaan Turun liikennesuunnittelu käy kuolemaan johtavan onnettomuuden sattuessa turmapaikan liikennejärjestelyt aina läpi.

Pyöräilijöiden etujärjestö kaipaa muutoksia kaduille

Turun polkupyöräilijät ry:n puheenjohtaja Matti Koskimiehen mukaan myös liikennejärjestelyillä olisi vaikutusta onnettomuuksiin.

Hänen mielestään Turkuun kaivataan lisää yksisuuntaisia pyöräteitä ja risteysalueen kääntymiskulman jyrkentämistä.

– Kääntyvät autot tulisivat hitaammin risteykseen, jos se ei olisi niin loiva. Se mahdollistaisi muiden liikkujien paremman huomaamisen, Koskimies sanoo.

Kaupunkiin tarvitaan turvallisuuden takaamiseksi Koskimiehen mielestä selkeämmin autotiestä eroteltuja pyöräteitä. Hän alentaisi myös autoilijoiden ajonopeutta alueilla, joissa liikkuu paljon kevyttä liikennettä.

– Nopeuksia voisi tiputtaa kolmeenkymppiin. Lisäksi teistä pitäisi tehdä kapeampia, jotta autot ajaisivat automaattisesti hiljempaa. Leveällä tiellä tulee helposti houkutus ajaa kovempaa.

Liikennevalojärjestelmään kaivataan Koskimiehen mukaan muutoksia, jotta turvallisuus taataan.

– Jalankulkijoilla pitäisi olla molempiin suuntiin samaan aikaan vihreät valot ja kääntyvälle omat. Jokaiseen risteykseen niitä ei kuitenkaan voida laittaa ja joissakin risteyksissä niitä on jo lisätty.

Viime kädessä tienkäyttäjän oma toiminta ratkaisee

Liikenneturvan yhteyspäällikkö Elias Ruutti kertoo Turun maanantaisen risteysonnettomuuden olevan melko tyypillinen.

– Kääntymiseen liittyviä onnettomuuksia on tilastoissa kyllä, vaikka vielä enemmän niissä korostuvat risteävän ajosuunnan onnettomuudet, Ruutti sanoo.

Mies seisoo kadun varrella Turun keskustassa.

Elias Ruutti. Arkistokuva. Kuva: Kalle Mäkelä / Yle

Onnettomuustietoinstituutin selvityksen mukaan vastaavia onnettomuuksia, joissa osapuolten ajosuunta oli sama ja toinen osapuoli kääntyi, on sattunut vuosina 2016–2020 yhteensä kahdeksan. Tilasto ei ota kantaa siihen, millainen ajoneuvo onnettomuudessa oli pyöräilijän lisäksi osallisena.

Ruutin mielestä tärkeintä vastaavien onnettomuuksien välttämisessä on osapuolten havainnointi.

– Vaikka liikennejärjestelyillä on omat vaikutuksensa, yksittäisessä liikennetilanteessa kuljettajan toiminta on se mikä ratkaisee.

Source Link yle.fi