Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_4f436c840a90c78fbff9d2a82d210fa3, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Jos tarve tulee, Puolustusvoimat lähettää varusmiehiä auttamaan itärajalle – tästä on kyse – Uutisalue

Jos tarve tulee, Puolustusvoimat lähettää varusmiehiä auttamaan itärajalle – tästä on kyse

Rajavartiolaitos ja Puolustusvoimat ovat terävöittäneet suunnitelmaansa virka-avusta siltä varalta, että itärajan maastorajalta pyrkisi keväällä Suomeen laittomasti maahantulijoita.

Maahanmuuttaja (oik.) saapuu polkupyörän kanssa Vartiuksen raja-asemalle Kuhmossa Itä-Suomessa 19. marraskuuta 2023.

Puolustusvoimat antoi virka-apua itärajalle jo viime vuoden lopulla. Asepalvelustaan suorittavia sekä Venäjältä saapunut siirtolainen Vartiuksen raja-asemalle Kuhmossa Kainuussa 19. marraskuuta 2023. Kuva: Miska Puumala / Lehtikuva

Rajavartiolaitoksella ja Puolustusvoimilla on suunnitelmat valmiina virka-apuun, mikäli itärajan maastorajalle kohdistuu keväällä paljon yrityksiä laittomaan maahantuloon.

Viranomaiset ovat siis varautuneet siihen, jos Venäjä ohjaa turvapaikanhakijoita raja-asemien lisäksi yrittämään maastorajan ylityksiä Suomeen, kun lumet sulavat.

Rajavalvonta säilyisi edelleen Rajavartiolaitoksen ja poliisin henkilökunnan tehtävänä. Raja- ja meriosaston päällikkö Matti Sarasmaa kertoo Ylelle, että Suomi saisi lisäksi apua Frontexilta eli Euroopan raja- ja merivartiovirastolta korkeintaan muutama sata työntekijää.

Frontexin henkilökuntaa on parhaillaan Suomessa kuusitoista. Vuodenvaihteessa, kun tilanne rajalla kärjistyi, heitä oli viitisenkymmentä.

– Viimeisen puolen vuoden aikana on teroitettu erityisesti suunnitelmia, jotka koskevat tilannetta, jossa Suomeen kohdistuu välineellistetty siirtolaisten käyttö. Eli jonkun ulkopuolisen tahon osalta Suomeen työnnetään siirtolaisia vailla perusteita ja siirtolaisia käytetään hyväksi.

Suunnitelmien lisäksi virka-avun saamista harjoiteltiin viime syksynä.

Osastopäällikkö Matti Sarasmaa Rajavartiolaitokselta tiedotustilaisuudessa.

Raja- ja meriosaston päällikkö Matti Sarasmaa kertoo, että varusmiehiä voitaisiin käyttää itärajalla tarvittaessa huolto- ja rakennustehtävien lisäksi kiinniotettujen valvontaan ja kuljetukseen. Sarasmaa tiedotustilaisuudessa 11. tammikuuta sisäministeri Mari Rantasen (ps.) kanssa. Kuva: Silja Viitala / Yle

Kiinniotettujen valvonnassa voisi olla asevelvollisia

Virka-apusuunnitelman mukaan Puolustusvoimien kantahenkilökuntaa ja varusmiehiä voitaisiin käyttää erilaisissa tukitehtävissä. He eivät kuitenkaan valvoisi rajaa tai yrittäisi ottaa kiinni luvattomia rajanylittäjiä.

Puolustusvoimat auttaisi tarvittaessa esimerkiksi kiinniotettujen valvonnassa ja kuljetuksissa. Sarasmaan mukaan silloin Rajavartiolaitoksen yhden toimivaltaisen työntekijän apuna olisi kahdesta kolmeen virka-apua antavaa henkilöä. Järjestely auttaisi varmistamaan riittävän henkilöstömäärän rajalla.

– Yksikään varusmies ei yksin ja itsenäisesti tekisi tämänkaltaisia tehtäviä, Rajavartiolaitoksen Matti Sarasmaa muistuttaa.

Muita Puolustusvoimien virka-aputehtäviä olisivat tuki kuljetuksissa, esteiden ja esteaitojen lainaus sekä eri kohteiden valvonta. Valvonta ei kuitenkaan olisi varsinaista rajavalvontaa.

Virka-apu voisi olla myös rakentamista ja huoltoa, kouriintuntuvimmillaan lämmin teltta ja hernesoppaa.

Rajavartiolaitoksen Matti Sarasmaa: Varusmiehiä voitaisiin käyttää tukitehtäviin itärajalla

Kuuntele, miten Rajavartiolaitoksen raja- ja meriosaston päällikkö Matti Sarasmaa määrittelee asepalveluksessa olevien tehtäviä virka-aputilanteessa itärajalla.

Rajalla toivotaan laajennusta virka-apua koskevaan lakiin

Puolustusvoimien virka-apua antaisi alkuvaiheessa palkattu henkilökunta ja asevelvollisuuttaan suorittamassa olevat ihmiset. Viime vuoden lopulla asepalvelustaan suorittavat miehet ja naiset olivat apuna tilapäisten esteiden ja esteaitojen rakentamisessa raja-asemilla, kun Suomi sulki raja-asemiaan.

Mikäli tilanne rajalla pitkittyisi tai vaikeutuisi, myös reserviläisiä olisi mahdollista kutsua palvelukseen.

Suunniteltu virka-apu onnistuu pääosin nykyisten lakien perusteella. Puolustusvoimien antamaa virka-apua ohjaa asevelvollisuuslaki.

Rajavartiolaitoksen toive kuitenkin on, että hallitus antaisi lähikuukausina esityksen lain muuttamiseksi niin, että Puolustusvoimat voisi antaa virka-apua laajemmin, muulloinkin kuin sotilaallisen uhan tilanteissa.

Voiko itärajalla joustaa ihmisoikeuksista kansallisen turvallisuuden nimissä?

Kuuntele Ylen Uutispodcast itärajan tilanteesta 20. marraskuuta 2023.

Source Link yle.fi