Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_0ee0a96b2b535f94e2e5e8f1b093b260, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
”Kaikkeen ei raha riitä” – nämä tehtävät kansanedustaja siirtäisi terveydenhuollossa omakustanteiksi | Verkkouutiset – Uutisalue

”Kaikkeen ei raha riitä” – nämä tehtävät kansanedustaja siirtäisi terveydenhuollossa omakustanteiksi | Verkkouutiset

Kansanedustaja Sinuhe Wallinheimo (kok.) ottaa kantaa Aamulehden juttuun, jonka mukaan terveysasemalle soittanut mies yllättyi, kun häntä kehotettiin hankkimaan lääkärinlausunto yksityiseltä kuorma-autoajokortin uusimista varten.

Pirkanmaan hyvinvointialueelta kerrotaan AL:lle, että ajokorttilausunto ei kuulu kiireellisenä annettaviin lääkärinaikoihin, mutta hoitotakuulain puitteissa aika on annettava kolmen kuukauden sisällä. Mikäli asiakas haluaa palvelua aiemmin, hänet saatetaan neuvoa yksityiselle puolelle.

Wallinheimon mukaan ei-lääketieteellisten lausuntojen kirjoittaminen ei pitäisi olla hyvinvointialueiden velvollisuus lainkaan.

– Ajokortin uusiminen, kuten muiden ei-lääketieteellisten lausuntojen (erityisruokavalio, urheilu ja matkustaminen) laatiminen tulee mielestäni poistaa hyvinvointialueiden lakisääteisistä tehtävistä ja siirtää omakustanteiseksi. Kaikkeen eivät rahat riitä, hän kommentoi X-alustalla.

Hallitusohjelmaan on kirjattu ammattihenkilöstöltä vaadittavien lausuntojen määrän vähentäminen.

Asia nousi esiin myös viime vuonna sote-ammattilaisille suunnatusta kilpailusta, jossa pyydettiin nimeämään resursseja hukkaavia toimia. Eniten mainintoja sai erilaisten lausuntojen ja todistusten kirjoittaminen, joita julkiselta puolelta haetaan ilmaiseksi tai selvästi alle tuotantokustannusten.

– Sairaus ja terveydentila on korostuneesti otettu perusteeksi erilaisten etuuksien, alennusten, erivapauksien, oikeuksien, velvollisuuksista vapautusten ym. myöntämisessä, kilpailuun osallistunut ammattilainen totesi.

Suurin vastaanottaja on Kela, joka vuonna 2022 vastaanotti pelkästään B-lausuntoja 660000.