Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_a543ab8348a802398ea9035ce9557b1f, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Kainuun rajavartioston apulaiskomentaja Tomi Tirkkonen: ”Poikkeuslaki on tervetullut meille” – Uutisalue

Kainuun rajavartioston apulaiskomentaja Tomi Tirkkonen: ”Poikkeuslaki on tervetullut meille”

Poikkeuslaki muuttaa rajavartioston toimintatapoja perusteellisesti, mutta syy siihen on Venäjän muuttunut toimintatapa, sanoo apulaiskomentaja.

Kainuun rajavartioston päällikkö Tomi Tirkkonen kommentoi poikkeuslakia.

Heikki Rönty,

Jarmo Nuotio

Hallituksen tänään lausuntokierrokselle lähetetty esitysluonnos mahdollistaa turvapaikanhakijoiden käännyttämisen itärajalla takaisin Venäjälle tietyin rajoituksin.

Kyse on poikkeuslaista, eli rajatusta poikkeuksesta perusoikeuksiin.

Käytännössä eteen voi tulla tilanne, jossa turvapaikanhakija joudutaan työntämään takaisin Venäjän puolelle.

Kainuun rajavartioston apulaiskomentaja Tomi Tirkkonen sanoo, että rajavartiosto suorittaa tehtäviä vallitsevan lainsäädännön puitteissa.

– Mikäli esitetty poikkeuslaki tulee voimaan, niin kyllä me sen mukaan toimitaan.

Tirkkosen mukaan poikkeuslaki edellyttää tarkempaa ohjeistusta sekä henkilöstön kouluttamista. Hän ei ole huolissaan yksittäisen rajamiehen vastuusta, mikäli rajalla jouduttaisiin ihmisiä työntämään takaisin rajan taa.

– Meillä on moniportainen järjestelmä, eli vastuu ei jää yksittäiselle partiomiehelle. Viime kädessä yleisjohtovuorossa oleva virkamies tekee päätöksen.

Tirkkonen sanoo, että rajavartiolaissa ei voida säätää näin poikkeuksellisia toimenpiteitä, jonka takia rajalta on puuttunut työkaluja.

– Siinä mielessä poikkeuslaki on tervetullut meille.

Koulutus ei ole iso työ

Tirkkosen mukaan muutos toimintatavoissa on perustavaa laatua.

– Kaikki heijastelee muuttuneeseen toimintaympäristöön, joka on muuttunut fundamentaalisesti Venäjän toiminnan seurauksena.

Tirkkonen näkee, että poikkeuslaki saadaan jalkautettua rajavartiostoon varsin nopeassa aikataulussa.

– Veikkaan että laitoksen esikunnassa Helsingissä valmistellaan jo ohjeistusta. Valmistelu menee limittäin ja koulutus ei sinällään ole iso työ.

Lausuntokierrokselle lähtevä laki olisi määräaikainen ja se olisi voimassa vuoden lain voimaantulosta.

Source Link yle.fi