Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_16f1b08f1ef231f2a938bee16e1f804e, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Kiinan jättihanke ajautui vaikeuksiin, talouskasvu hyytyy | Verkkouutiset – Uutisalue

Kiinan jättihanke ajautui vaikeuksiin, talouskasvu hyytyy | Verkkouutiset

Kiinan hallitukselle strategisen tärkeä Vyö ja tie -miljardihanke koki merkittävän takaiskun joulukuun alussa, kun Italia ilmoitti vetäytyvänsä projektista. Sopimus umpeutuu maaliskuussa 2024, eikä sitä aiota uusia.

Yhdysvallat oli jo aiemmin varoittanut, että Kiina voisi saada yhteistyön myötä hallintaansa Italian kriittistä infrastruktuuria ja arkaluontoista teknologiaa.

Vyö ja tie sisältää suuria infrastruktuurihankkeita, joilla laajennetaan Kiinan vaikutusvaltaa eri puolilla maailmaa. Nikkei Asia -lehti huomauttaa megaprojektin ajautuneen myös muihin vaikeuksiin samalla kun Kiinan talouskasvu vaikuttaa hyytyvän.

Turvallisuusongelmat ovat hidastaneet tai estäneet rakennushankkeita Pakistanissa ja muilla alueilla. Karakoramin valtatiellä hiljattain tehty terrori-isku osoitti, että Kiinan ja Gwadarin sataman välinen liikenneyhteys on haavoittuvainen.

Yhä useammat tahot ovat varoittaneet, että Kiinan kanssa yhteistyötä tekevät valtiot joutuvat itse ”velka-ansaan” kiinalaisten velkojen seurauksena. Presidentti Xi Jinping on pyrkinyt vauhdittamaan hanketta viime aikoina myös Afganistanin Taliban-ääriliikkeen kanssa.

Euroopassa Kiina-yhteistyölle on etsitty vaihtoehtoja muun muassa mahdollisesta talouskäytävästä, joka kattaisi Intian, Lähi-idän ja Euroopan.

LUE MYÖS:
Kiina rakentaa tukikohtia silkkitien varjolla (VU 29.8.2022)