Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_e8224ebdbfb3219c89e2102b1299df71, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Koronatartunnan saanut oireeton voi jäädä ilman palkkaa, jos hänellä ei ole eristysmääräystä – työnantaja: ”Nämä ovat kinkkisiä tilanteita – Uutisalue

Koronatartunnan saanut oireeton voi jäädä ilman palkkaa, jos hänellä ei ole eristysmääräystä – työnantaja: ”Nämä ovat kinkkisiä tilanteita

Korona leviää ennätysvauhtia, ja moni joutuu sairauslomalle koronaoireiden takia. Moni sairastaa koronan myös oireettomasti.

Kun epidemia kiihtyy ja virallinen testausjärjestelmä on tukossa, monia mietityttää, jatkuuko palkanmaksu koronatartunnan yllättäessä.

Esimerkiksi THL:n johtaja Mika Salminen ehdotti Ylellä tiistaina, että karanteeneista luovuttaisiin.

STM:n strategiajohtaja Pasi Pohjola kiirehti tarkentamaan, ettei koronaa ole syytä poistaa yleisvaarallisten tartuntatautien joukosta.

Yle kysyi SOK:lta, Keskolta, Kunta- ja hyvinvointialuetyönantajilta sekä Elinkeinoelämän keskusliitolta, miten kinkkisissä tilanteissa toimitaan.

Maksetaanko oireettomalle koronaan sairastuneelle palkkaa eristyspäivien ajalta? Entä voiko koronaan sairastunut jäädä omalla ilmoituksellaan kotiin sairastamaan?

1. Maksetaanko oireettomalle palkkaa eristyksen ajalta?

KT:n neuvottelupäällikkö Henrika Nybondas-Kangas kuvattiin Helsingin Etu-Töölössä tiistaina. Hänen mukaansa oireettomien tilanne on ”kinkkinen”. Kuva: Toni Määttä / Yle

Kunta-ja hyvinvointialuetyönantajat (KT)

– Nämä ovat kinkkisiä tilanteita. Työehtosopimus ei taivu siihen, että oireettomalle maksettaisiin sairausajan palkkaa. Silloin pitäisi saada tartuntatautilääkärin tekemä karanteenipäätös [tai eristyspäätös], jotta henkilö voisi saada tartuntatautilain päivärahan, sanoo KT:n neuvottelupäällikkö Henrika Nybondas-Kangas.

Onko mahdollista, että palkanmaksu keskeytyy poissaolon aikana, jos oireettomalla ei ole päätöstä?

– Tämä on hivenen haasteellinen tilanne, voiko työnantaja tulla vastaan näissä tilanteissa. Työnantajat voivat maksaa palkkaetuuksia, vaikka heillä ei ole lakiin tai työehtosopimukseen perustuvaa velvoitetta. Työnantajat varmasti harkitsevat vastaantulemista. Näitä tilanteita yritetään hoitaa etätyöjärjestelyin tai esimerkiksi työaikavapaiden kanssa, ettei palkanmaksu keskeytyisi. Tämähän on aika epätoivottu tilanne sekä työnantajalle että työntekijälle.

Elinkeinoelämän keskusliitto, EK

– Vastaan tähän näin, että nyt on se ongelma, että tartuntatautilainsäädäntö ei toimi sillä tavalla, että tartuntatautipäivärahaan oikeutetut saisivat ne päivärahat. Ongelma johtuu siitä, että kuntien tartuntatautilääkärit ovat niin kuormittuneita tämän tilanteen takia, että ihmiset eivät saa ratkaisuja tilanteisiinsa, sanoo EK:n johtava asiantuntija Vesa Rantahalvari.

– Ongelma ratkeaa parhaiten niin, että tarkistetaan lainsäädäntöä niin, että laajennetaan lääkäreiden joukkoa, ketkä pystyvät arvioimaan, onko henkilö altistunut tai sairastunut koronaan. Tartuntatautilääkärin lisäksi muukin lääkäri voisi kirjoittaaa todistuksen, jonka perusteella olisi oikeus saada tartuntatautipäiväraha.

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

SOK ja Kesko

Päivittäistavarakaupan kaksi suurinta toimijaa, SOK ja Kesko, ovat koko korona-ajan toimineet oman näkemyksensä mukaan parhaalla mahdollisella tavalla. He ovat ottaneet taloudellisesti takkiin, ja määränneet itse omia työntekijöitään karanteeniin tarpeen vaatiessa.

– Jos työntekijä on altistunut tai on saanut koronan kotitestistä positiivisen tuloksen, me olemme voineet määrätä hänet karanteeniin. Silloin palkka on maksettu normaalisti, mikä toki tuo meille lisäkustannuksia, koska itse määrätyssä karanteenissa emme saa tartuntatautipäivärahakorvauksia Kelalta, SOK:n hr-asiantuntija Matti Räsänen selittää.

Työntekijöitä on ollut lähes pakko määrätä karanteeniin, koska esimerkiksi ruokakaupassa etätyömahdollisuuksia ei juurikaan ole. Nyt ehdotettu karanteenin poistaminen tarkoittaisi uusia päätöksiä, miten kaupan alalla toimitaan jatkossa.

2. Voiko koronaan sairastunut omalla ilmoituksellaan jäädä kotiin sairastamaan?

Kunta- ja hyvinvointialuetyönantajat (KT)

– Se on osittain jo elävää elämää, ja osittain toteuttamiskelpoinen idea. Esimerkiksi flunssaoireiden tai koronan takia työkyvytön henkilö voi ottamalla yhteyttä esihenkilöön olla viisi päivää pois omalla ilmoituksella.

– Käsitykseni on, että monet meidän työnantajamme tätä ihan täysimääräisesti noudattavat. Osa työnantajista on hyväksynyt poissaolon jopa 10 päiväksi työntekijän omalla ilmoituksella.

Elinkeinoelämän keskusliitto, EK

– Tilanteita on erilaisia. Vastauksemme on edelleen, että pulma ratkeaa, kun karanteenitodistuksia kirjoittavaa lääkärijoukkoa laajennetaan, vastaa EK:n johtava asiantuntija Vesa Rantahalvari.

SOK ja Kesko

Kaupan alalla niin on tehty jo lähes kahden vuoden ajan, sanovat sekä SOK:n Räsänen ja Keskon työsuhdejohtaja Petteri Huovinen.

Kotiin voi jäädä omalla ilmoituksella yleensä noin kolmeksi päiväksi, mutta kaupan alalla sen päälle on lisätty vielä pari päivää. Etätöiden tekeminen on päivittäistavarakaupassa käytännössä mahdotonta, koska ala ei pyöri ilman paikan päällä olevia työntekijöitä.

– Päivittäistavarakauppa on huoltovarmuuden kannalta kriittinen toimija, ja työntekijöitä on pakko olla töissä asiakaspalvelussa, keskusvarastoissa ja hyllyttämisessä, että tavara liikkuu, Petteri Huovinen sanoo.

Työntekijöiden itse ilmoittamat sairauspoissaolot perustuvat luottamukseen. Se on ollut erittäin toimiva malli, molemmat toteavat.

Voit keskustella aiheesta torstaihin 13.1. klo 23:een asti.

Lisää aiheesta:

Source Link yle.fi