Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_92f997cdc47186c999e79e463233fc46, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Liettua joukkorahoittaa monitoimitutkia Ukrainalle | Verkkouutiset – Uutisalue

Liettua joukkorahoittaa monitoimitutkia Ukrainalle | Verkkouutiset

Liettuan yleisradio LRT sekä organisaatiot Blue/Yellow, Laisvės TV, 1K fondas ja Stiprūs kartu aloittivat maanantaina joukkorahoitusprojektin nimeltä RADAROM!, jonka päämääränä on hankkia Ukrainalle viisi monitoimitutkaa Israelista. Jo ensimmäisen vuorokauden aikana keräys tuotti yli 1,2 miljoonaa. Edistyksellisimmät tutkat maksavat puolesta puoleentoista miljoonaa euroa.

Kampanjan nimi RADAROM! on liettuankielisten sanojen sulautuma, joka tarkoittaa suunnilleen ”tutkaillaan yhdessä”. Tarkoitus on ostaa taktisia monitoimitutkia, jotka voisivat valvoa ilmatilaa Ukrainan strategisesti tärkeiden kohteiden, kuten voimaloiden ja vesitornien ympärillä ja auttaa niiden suojaamisessa, jotta ukrainalaiset voisivat elää mahdollisimman normaalia elämää sodan aikana.

Laisves TV:n perustaja Andrius Tapinas kertoi Facebookissa, että hankittavat tutkat ovat viimeisimmän sukupolven taistelutestattuja tutkia, jotka pystyvät havaitsemaan niin drooneja kuin ohjuksiakin. Hänen mukaansa kaupoista on jo sovittu israelilaisvalmistajien kanssa, ja tutkat ovat valmiina, kunhan rahat saadaan kasaan. Hän ei kerro, miltä valmistajilta tutkat hankitaan.

Laisves TV:llä on kokemusta aikaisemmistakin joukkorahoituksista Ukrainan hyväksi. Toukokuussa 2022 se keräsi 5,9 miljoonaa euroa turkkilaista Baykar Bayraktar TB2 -lennokkia varten. Koska Baykar lopulta lahjoitti lennokin, viidellä miljoonalla hankittiin Ukrainalle neljä virolaisvalmisteista valvontalennokkia. Niiden lisäksi Liettua lähetti kaksi Threod Systemsin valmistamaa EOS C-VTOL -valvontadroonia.

Vuonna 2014 perustettu Blue/Yellow-organisaatio on puolestaan joukkorahoittanut Ukrainan asevoimille drooneja, droonintorjuntakiväärejä ja suojavarusteita. 1K fondas on aikaisemmin kerännyt
3,4 miljoonaa euroa muun muassa ajoneuvojen ja droonien hankkimiseksi ja toimittamiseksi Ukrainalle.

Ukrainan sähkön- ja vedenjakelujärjestelmät ovat kärsineet vakavia vaurioita Venäjän hyökkäyksissä elokuusta 2022 lähtien. Pääosa hyökkäyksistä on toteutettu risteilyohjuksilla ja iranilaisilla Shahed-aseilla. Vaikka Ukraina on ilmoittanut ampuneensa suurimman osan niistä alas, läpi päässeet ohjukset ja vaanivat aseet ovat aiheuttaneet kymmeniä kuolonuhreja ja tuhoa infrastruktuurille.

Venäjän hyökkäykset ovat saaneet lännen toimittamaan Ukrainalle ilmatorjunta-aseistusta aina ilmatorjuntatykeistä ja olkapääohjuksista keskimatkan ilmatorjuntaohjuspattereihin. Pitkän matkan Patriot-ilmatorjuntajärjestelmä ollaan toimittamassa, kun sen miehistö on koulutettu.