Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_3ba889e7494fc32cb307f4db532bfcdc, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Löytyikö Ukrainan vakavaan ammuspulaan uusi ratkaisu? | Verkkouutiset – Uutisalue

Löytyikö Ukrainan vakavaan ammuspulaan uusi ratkaisu? | Verkkouutiset

Ukrainan tykistö kärsii merkittävästi ammuspulasta. EU:n Ukrainalle maaliskuussa 2023 antama lupaus miljoonasta 155 millimetrin kranaatista toteutui vain puolittain, ja uudempi ajatus tykistökranaattien tuotannosta Japanissa on myös kaatunut.

Japanin piti alkaa valmistaa BAE Systemsin lisenssillä 155 mm:n tykistökranaatteja lännelle, jotta ne voivat puolestaan toimittaa ammuksia varastoistaan Ukrainalle.

Britannia kuitenkin hylkäsi suunnitelman hiljattain, koska japanilaisen Komatsun tarjoama tuotantovauhti olisi ollut liian pieni ja toiseksi ammuksissa oli brittivirkamiesten mukaan yhteensopivuusongelmia.

CNN Türk -kanavan haastattelussa Yhdysvaltain varaulkoministeri Victoria Nuland puhui Ruotsin Nato-jäsenyyshakemuksen ohessa myös tykistöammuksista. Hän kertoi Yhdysvaltain aloittaneen jälleen tunnustelun puolustusteollisesta yhteistyöstä Turkin kanssa erityisesti 155 millimetrin ammustuotannossa.

Nulandin voidaan ainakin olettaa viitanneen järjestelyyn, jossa Yhdysvallat saisi Turkista ammustäydennystä, jotta se voisi lähettää omista varastoistaan ammuksia Ukrainaan, tai parhaassa tapauksessa puhutaan suorista toimituksista. Aiheeseen pureutuu myös brittiläinen uutissivusto Middle East Eye, joka muistuttaa, että mekaanisen ja kemian teollisuuden korporaatio MKE:llä on Turkissa monopoliasema 155 mm:n tykistöammusten tuotannossa, mutta sen tuotantomäärät ovat tuntemattomia.

MEE:n haastatteleman puolustusteollisuuden konsultin Yusuf Akbabin mukaan Turkki pystyisi tuottamaan jonkin verran ammuksia vientiin, mutta ei satoja tuhansia vuodessa. MKE on kuitenkin tytäryhtiöineen lisäämässä juuri 155 mm:n tykistöammusten tuotantoa merkittävästi. Vuonna 2021 Turkissa valmistui uusi ammustehdas yhdessä vuodessa.

Ukrainassahan on jo nähty turkkilaisia 155 mm:n kuorma-ammuksia, joita se toimitti marraskuusta 2022 alkaen. Oryxin mukaan toukokuussa 2023 Turkki toimitti satatuhatta 155 mm:n tykistöammusta Ukrainaan.