Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_4e22e14ae059f3194aa1d9d2c319f660, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0

Warning: Cannot modify header information - headers already sent in /home/u4578291/uutisalue.news/wp-content/plugins/wp-rocket/inc/classes/Buffer/class-cache.php on line 157
Matias erehtyi lupaamaan hevoselleen hurjan määrän erikoisia herkkuja yhdellä ehdolla – ”Kai se on nyt lähdettävä kaupoille” – Uutisalue
Banner Before Header

Matias erehtyi lupaamaan hevoselleen hurjan määrän erikoisia herkkuja yhdellä ehdolla – ”Kai se on nyt lähdettävä kaupoille”

Vuoden sensaatiohevosiin kuuluva Global Withdrawl ravasi vastustajiltaan jalat alta viime lauantain Suurmestaruus-ajossa.

Teivon raviradalla ruunan taakse jäi lämminverikerma Suur-Hollola -ajon ja St. Michelin sankarista Run For Royaltysta lähtien.

Iittiläisen Matias Salon tallin tähti on juuri nyt yksi kaviourien kuumimmista – ellei jopa kuumin – nimi aikuisten laumassa.

Suurmestaruus toi Kyösti Svartin kipparoimalle omistajalle Kokkolan Auto-Center Oy:lle mojovan 26 000 euron palkintopotin ja Salolle valmentajan provisiot sekä kosolti kunniaa.

Eikä jäänyt päätähtikään nuolemaan kavioitaan. Sitä odottaa herkkukattaus, joka ei ole ihan tavanomainen hevosilla.

– Kun tyttöjemme poni voitti palkinnoksi lakritsin makuisia ponien herkkupaloja, Global Withrawlin sai koemaistaa pussista ja tykästyi niihin kovasti. Lupasin ennen Suurmestaruus-lähtöä, että ostan ruunalle kymmenen pussia samoja makupaloja, jos se voittaa, ja kai se on lähdettävä nyt kaupoille, Salo kertoo hymyssä suin.

Vaikka lakritsin maku lumosi ruunan, oikeita lakupötköjä se ei pääse koskaan ahmimaan. Ne eivät tekisi hyvää sen vatsalle.

Kilttiä hevosta pidetään hyvin. Kaikki tallilla tykkäävät siitä. Ponit ja ehkä myös hevoskaverit lievästä kateudesta huolimatta.

Global Withdrawl oli omaa luokkaansa viime lauantaina Teivossa.

Ruotsissa syntyneen Global Withrawlin räväkkä nousu Suomen huipulle on yllättänyt ravikansan.

Se oli käynyt nuorena kovan varsakoulun ikäluokkahevosten valmentajana tunnetun Svante Båthin tallissa.

Ruunan kovin näyttö oli Elitloppet-ravien 3-vuotiseliitin voitto keulahevosen kupeelta, mutta suurimmissa kasvattajakisoissa kuten Kriteriumissa ja Derbyssä se ei onnistunut.

Välillä vuoden kilpailutauollakin jalkavaivojen takia olleen Global Withdrawlin kehitys näytti pysähtyneen varsavuosien jälkeen.

Ruuna tuli torsojen kausien jälleen myyntiin 5-vuotissyksynä, jolloin suomalaiset hevosenomistajat pääsivät siihen käsiksi.

– Svart oli edennyt pitkälle Global Withdrawlin hankkimisessa, ja minä suosittelin kauppojen loppuvaiheessa, että sellainen hevonen kannattaa ostaa, Salo sanoo.

– Se oli silloin kilpaillut pitkän paussinsa jälkeen kahdesti ja tehnyt ihan asialliset juoksut. Ruuna tuli talliimme aika ok-kunnossa.

Salo treenasi uutta hevostaan talven, kunnes toi sen takaisin viime vuonna helmikuun lopulla.

– Ruuna sairastui virustautiin ensimmäisen kilpailumme jälkeen, ja sen kanssa otettiin muutenkin alku aika rauhassa.

Ylpeä omistajasuku poseerasi Global Withdrawlin ympärillä viime lauantaina Suurmestaruus-ajon voiton seremonioissa.

Helpoissa porukoissa kilpailleen hevosen todellinen iskukyky alkoi hahmottua sen uusille taustajoukoille kunnolla kesäkuussa ravatussa Killerin Eliitissä.

Se sijoittui huippujen joukossa tasaisessa maaliintulossa kolmanneksi ja noteerasi saman ajan kuin edelleen jääneet.

Global Withrawlin meno tyssäsi hetkeksi elokuun alussa Suurmestaruudessa. Se sijoittui karsintalähdössä toiseksi, mutta oli paljon heikompi loppukilpailussa.

– Hevosella oli kurkunpääntulehdus, mikä selitti sen vaisuuden finaalissa.

Salon suojatti kilpaili sairauslomansa jälkeen marraskuussa kolme kertaa. Se saavutti voiton ja kaksi kakkossijaa, joiden jälkeen vetäytyi talvitauoille.

– Ruunalle tehtiin samalla ennen joulua pieni polvioperaatio, minkä jälkeen sitä alettiin treenata aika kovasti, jotta se olisi mahdollisimman hyvä tänä kesänä.

Tiukka valmennusjakso toi tulosta. Vaikka Global Withrawl oli hyvä jo viime kaudella, se on ottanut vielä uuden hyppäyksen tänä vuonna.

Salo lähti suojattinsa kanssa rohkeasti mukaan Elitloppetin kakkoskilpailuun Sweden Cupiin toukokuun lopussa. Hevonen teki superraveissa karsintalähdössään mainion juoksun, vaikkei aivan selvinnyt finaaliin.

– Solvallassa tuli ennen karsintaa harmittavasti kova sade, minkä takia ruunan piti juosta kengillä. Sillä ei ollut optimibalanssi.

Myös heinäkuisessa St. Michelissä valmentajalla jäi hampaankoloon.

Rajua tempoa keulassa vetänyt Global Withrawl taisteli kolmanneksi. Vain sen takana sisällä suojaisammat juoksut saaneet Run For Royalty ja Makethemark ehtivät ruunan edelle loppumetreillä.

– Jos haluaa jossitella, niin Global Withrawl olisi ollut Mikkelissä varmasti tosi lähellä voittoa, mikäli sen ja Next Directionin lähtöpaikat olisivat olleet toisin päin.

Global Withdrawlin kehitys on ollut huimaa Matias Salon käsissä.

– Nyt se joutui avaamaan todella lujaa, mutta Next Directionin ulkopuolelta ruuna olisi päässyt helpommalla keulaan, Salo perustelee näkemystään.

Hän pitää Mikkelin juoksua ja sitä ennen ajetun Härmän lähdön voittoa hevosensa kovimpina suorituksina.

– Ruuna joutui kiertämään Härmässä takarivin lähtöpaikalta tosi kaukaa. Se nousi silti voittoon, mikä oli aivan huippuesitys, Salo kehuu.

Lue lisää: Hillittömät suomalaisjuhlat: Evartti on myös Pohjolan kuningas – ”Nauttii helteestä, joka hellii kroppaa”

Valmentaja myöntää, että Global Withrawlin juoksut ovat yllättäneet myös hänet. Se on tienannut kahden kauden aikana melko vähäisellä starttimäärällä 116 000 euroa ja alittanut kymmenyksellä haamurajan 10,0a.

– Kun näin lahjakkaan ja paljon tienanneen hevosen saa valmennukseen, sitä aina odottaa paljon ja tähtää menestykseen. Silti jos vertaa ruunan viime saavutuksia siihen hetkeen, jolloin se tuli meille, olen ollut yllättynyt, että se saatu näin hyväksi.

Salolla on selvät visiot jatkosta. Tärkeää on ollut, että Global Withrawlin sairastelut ja koipivaivat ovat pysyneet loitolla.

– Jatkamme ensi viikon lauantaina Oulussa, minkä jälkeen hevonen saa vähän hengähtää. Syksyllä sillä olisi tarkoitus ajaa vielä muutama lähtö, ja käydä mahdollisesti Ruotsissa kultadivisioonassa, koska Suomessa ei ole enää loppuvuonna isopalkintoisia lähtöjä kuin täällä syntyneille hevosille.

– Global Withrawlia treenataan taas talvella kunnolla. Tavoitteena on, että se olisi ensi kaudella vähintään yhtä hyvä. Kun katsoo Suomen huipulla kilpailevien hevosten ikiä, niin ruunahan on vielä nuori ja hyvässä iässä.

Jos iittiläisruuna ottaa vielä yhden valmentajansa toivoman loikan, niin millaisillakohan herkuilla se palkitaan ensi kesänä?

Source Link is.fi