Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_9cfdc79134ed33708861f1d55edf7dc8, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Kremlin-mielinen huutelija yritti varastaa Maksim Galkinin show’n Helsingissä – välikohtaus päättyi tavalla, joka sai ukrainalaisen Feruzan muuttamaan mieltään Suomen venäläisistä – Uutisalue

Kremlin-mielinen huutelija yritti varastaa Maksim Galkinin show’n Helsingissä – välikohtaus päättyi tavalla, joka sai ukrainalaisen Feruzan muuttamaan mieltään Suomen venäläisistä

Venäjän suurimpiin julkkiksiin kuuluva koomikko ja tv-tähti Maksim Galkin esiintyi sunnuntai-iltana Helsingissä tavalla, joka liikutti syvästi monia Suomen venäläisiä ja ukrainalaisia.

Kulttuuritalo oli liki viimeistä paikkaa myöten loppuunmyyty ja yleisö osoitti voimakkaasti suosiotaan aina, kun Venäjältä vapaaehtoiseen maanpakoon lähtenyt Galkin toi julki sodanvastaiset mielipiteensä.

Galkin ei säästellyt sanojaan, kun hän arvosteli huumorin varjolla sekä presidentti Vladimir Putinia että Venäjän valtiollisen television pääpropagandisteja ja Kremlin sotapropagandan tukijoiksi lähteneitä estraditaiteilijoita.

Osansa saivat myös tavalliset venäläiset, joiden halukkuutta uskoa Kremlin levittämään propagandaan Galkin piikitteli. Hän ihmetteli maanmiestensä valmiutta uskoa salaliittoteorioihin, joiden mukaan viholliset yrittäisivät asentaa venäläisiin mikrosiruja koronarokotteen avulla.

– Mutta jostain syystä ne, jotka eivät uskoneet rokottamiseen, uskoivat heti erikoisoperaatioon, Galkin vitsaili hyödyntäen venäjän kielessä käytettyjen termien vaktsinatsija ja spetsoperatsija loppusointuja.

Pian ei ole ainoastaan Ukrainan denatsifikaatio, vaan Euroopalla on edessään kohta dehomosaatio.

Galkin teki myös selväksi, että hän ei ymmärrä venäläisiä, jotka tukevat Venäjän aloittamaa hyökkäyssotaa Ukrainaa vastaan. Se ei ole hänen mukaansa oikeaa isänmaallisuutta.

Putinin aikeista koko Euroopan suhteen Galkinilla oli myös oma karu mielipiteensä, jonka hän tiivisti seuraavaan lauseeseen:

– Pian ei ole ainoastaan Ukrainan denatsifikaatio, vaan Euroopalla on edessään kohta dehomosaatio.

Galkin onnistui tekemään pilaa jopa Putinin taannoisilla puheilla, joiden mukaan ydinsodan tullessa kaikki venäläiset pääsisivät paratiisiin ja amerikkalaisia odottaisi pelkkä täystuho. Galkin kertoi pohtineensa, miten hänelle itselleen kävisi, jos ydinsota alkaisi juuri hänen ollessaan Yhdysvalloissa esiintymässä: pääsisikö hän kuitenkin silti muiden venäläisten kanssa paratiisiin.

Galkin myös imitoi tilanteen, jossa Putin johdattaa uskollisia seuraajiaan paratiisiin. Taivaan porteilla on kuitenkin vain pyhän Pietarin jättämä lappu:

– Täällä ei ole ketään, kaikki pakenivat helvettiin.

Vitsin voi ymmärtää esimerkiksi niin, että Putinia ei päästetä taivaaseen, vaan häntä huijataan porteilla väittämällä, että kaikki ovatkin helvetissä. Tai niin, että nyt jo taivaaseen päässeet menevät mieluummin helvettiin kuin suostuvat olemaan Putinin ja tämän seuraajien kanssa samassa paikassa.

Putinin ajatuksenjuoksuun ja mielentilaan Galkin viittasi luonnehtimalla, että tämä ”elelee jossain Marsin ja Saturnuksen välillä”. Venäjän television propagandistien puheita pilkatessaan Galkin totesi, että hän haluaisi kovasti tietää, mitä he mahtavat poltella ja voisiko hänkin kokeilla sitä samaa.

Maksim Galkinin konsertti oli liki viimeistä paikkaa myöten loppuunmyyty Kulttuuritalolla.

Konsertin alku viivästyi parikymmentä minuuttia, sillä tiukat turvatoimet hidastivat ihmisten sisääntuloa.

Galkinin yleisö koostui pääosin Suomen venäjänkielisistä, mutta paikalla oli myös venäjää osaavia suomalaisia. Esitystä ei tulkattu suomeksi, sillä se olisi ollut täysi mahdottomuus show’n hengästyttävän vauhdin ja kieli-ilottelun vuoksi.

Yleisö eli suurella tunteella Galkinin show’n mukana, ja illan edetessä selväksi kävi, että ainakin Kulttuuritalolle kokoontunut Suomen venäjänkielinen yhteisö on voimakkaasti Ukrainan sotaa vastaan. Käänteentekeväksi hetkeksi muodostui välikohtaus, kun yksi yleisön joukossa ollut nainen vaati Galkinia lopettamaan poliittisilla aiheilla vitsailun.

Galkin reagoi välittömästi naisen puheisiin ja kysyi tältä, eikö tämä muka tiennyt, mihin esitykseen oli tullut. Galkin tarjoutui myös antamaan naiselle lippurahat takaisin, mikäli tämä ei kestäisi katsoa esitystä loppuun.

Samaan aikaan Kulttuuritalon yleisö suorastaan repesi osoittamaan suosiotaan Galkinille ja paheksuntaansa naiselle.

– Huomaatteko, että te olette täällä ilmiselvästi vähemmistön edustaja? Galkin kysyi naiselta – ja yleisö osoitti lisää tukeaan koomikolle.

Yleisön joukosta kuului myös vastahuuto, kun yksi venäjänkielinen mies kehotti naista paljastamaan todellisen tehtävänsä eli provokaation oletetun Venäjän valtiollisen tilausluonteen.

– Riisukoon hän olkamerkkinsä, mies yllytti huutajanaista tarkoittaen.

Galkin muistutti myös, että hän on tehnyt koko uransa ajan pilaa Venäjän poliitikoista aina Boris Jeltsinistä ja Putinista alkaen. Kun Putin tuli valtaan 2000-luvun alussa, Galkin kertoi ajatelleensa, että nyt Venäjällä on ensi kertaa ”normaalisti puhuva presidentti”. Vielä tuolloin Putin oli ollut itsekin mukana Galkinin konserteissa nauramassa, mutta viime vuosina koomikko kertoi törmänneensä yhä selkeämpiin sanavapautensa rajoittamisyrityksiin.

– Sodanvastainen kritiikkini oli sitten vain se viimeinen pisara.

Galkin tietää olevansa nyt yksi Kremlin vihan ykköskohteista, mikä näkyi myös Kulttuuritalon poikkeuksellisissa turvatoimissa. Yleisöltä kerättiin sisään tullessa pois vesipullot, ettei kukaan voisi käyttää pulloa heittoaseena koomikon puheille suuttuessaan.

Myös konsertin kuvaaminen ja videointi oli kiellettyä – ja selitys kiellolle tuli Galkinilta itseltään huumorin kera. Koomikko teki useaan otteeseen pilaa Venäjän agenteilla, jotka seuraavat hänen esityksiään ja penkovat YouTuben videoita, jotta ne voitaisiin liittää osaksi häntä vastaan kasattavaa oikeusjuttua Venäjällä.

Galkin vitsaili lisäksi, että sen jälkeen kun Volodymyr Zelenskyi nousi Ukrainan presidentiksi, hän joutui itse aivan uudella tavalla Kremlin silmätikuksi. Eli kun yksi koomikko nousi jo presidentiksi, niin ei kai vaan sama voisi tapahtua myös Venäjällä?

Turvatoimet Kulttuuritalolla olivat poikkeuksellisen näkyvät.

Vesipullot ja eväshedelmät kerättiin pois turvallisuussyistä. Vastikään Galkinin konsertissa Turkissa paljastui esimerkiksi tapaus, että yksi nainen yritti tuoda konserttiin kananmunia heittoaseeksi.

IS tapasi Galkinin lyhyesti konsertin jälkeen. Varsinaisia haastatteluja Galkin ei anna tällä hetkellä lainkaan, mutta hän suostui kommentoimaan lyhyesti huutelijanaiseen liittynyttä välikohtausta. Galkin kertoi myös tarkemmin, mitä hän oli kuullut naisen huutavan.

– Hän sanoi, että älkää puhuko politiikasta, sillä tämä ei ole mikään mielenosoitus, vitsailkaa muuten vain, sillä tämä on konsertti, Galkin kuvaili.

– Olen pitänyt sodan alkamisen jälkeen ehkä noin 25 konserttia, ja tämä oli ensimmäinen kerta, kuin törmäsin tällaiseen vaatimukseen.

Helsingin yleisön yksimielinen reaktio naisen kollektiiviseksi tyrmäämiseksi oli tehnyt vaikutuksen myös Galkniin.

– Jumalan kiitos. Olen tyytyväinen, hän sanoi.

Ajattelin ensi kertaa, että näitä Suomen venäläisiä minun täytyy kunnioittaa. Minun antipatiani heitä kohtaan katosivat.

Kulttuuritalolla oli yleisön joukossa myös Suomessa asuvia ukrainalaisia ja Putinin takia sotapakolaisiksi joutuneita Ukrainan kansalaisia. Yksi heistä oli Krimin tataarien lippua harteillaan kantanut Feruza Ibrahimova, joka oli lähtenyt sotaa pakoon viisi kuukautta sitten.

– Olen tataari, joten vuonna 2014 jouduin pakenemaan Krimiltä ensin Turkkiin, mutta palasin sieltä vajaan vuoden kuluttua takaisin Ukrainaan. Sodan alkuun asti asuin Krimin lähellä sijaitsevassa Mykolajivissa, joka on ollut kovien pommitusten kohteena, hän kertoi.

Feruza Ibrahimova kertoi, että Kulttuuritalon konsertin sodanvastainen ilmapiiri herätti hänessä kunnioituksen tunteita paikalle tulleita venäläisiä kohtaan.

Konsertin jälkeen Ibrahimova kertoi olevansa suuresti vaikuttunut sekä Galkinista että Suomen venäläisyhteisön tavasta ottaa vastaan venäläistähden sodanvastainen kritiikki.

– Konsertin alussa ajattelin, että paikalla olevat venäläiset eivät ehkä ymmärrä Galkinin sodanvastaista vitsailua, vaan he voivat pitää sitä vaikkapa oman presidenttinsä ja kansallisen ylpeytensä loukkaamisena.

Ibrahimova kuvaili pelkojensa kadonneen siinä vaiheessa, kun hän tajusi, millä voimalla koko muu yleisö asettui tuomitsemaan ainokaiseksi jääneen Kremlin-mielisen huutelijanaisen.

– Siinä vaiheessa ajattelin ensi kertaa, että näitä Suomen venäläisiä minun täytyy kunnioittaa. Minun antipatiani heitä kohtaan katosivat sillä hetkellä.

Source Link is.fi