Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_903eb0e3741d044b82596f3536b55f85, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Mika Lintilän puhelimesta lähetettiin meemikuva Marinista – näin viestittely eteni – Uutisalue

Mika Lintilän puhelimesta lähetettiin meemikuva Marinista – näin viestittely eteni

Yle kävi läpi raportin keskusrikospoliisin teknisestä tutkimuksesta. Sen mukaan Lintilän puhelimeen ei ollut tunkeutunut kukaan ulkopuolinen eikä Lintilän Whatsapp-tiliä ollut myöskään rinnakkaiskäytetty.

Elinkeinoministeri Mika Lintilä.

Elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk.) kertoi 16. helmikuuta 2023 eduskunnassa medialle, ettei hänen Whatsapp-tiliään ollutkaan kaapattu eduskunnan tietoturvaselvityksen mukaan. Kuva: Silja Viitala / Yle

Keskusrikospoliisi on lopettanut entisen elinkeinoministerin, keskustan kansanedustaja Mika Lintilän puhelimeen kohdistuneen epäillyn tietomurron tutkinnan.

Esitutkinnassa ei voitu osoittaa, että kukaan ulkopuolinen olisi tunkeutunut laitteeseen tai käyttänyt laitetta murtautumalla, kerrotaan Syyttäjälaitoksen tiedotteessa.

Asiaa alettiin tutkia sen jälkeen, kun 9. helmikuuta 2023 Lintilän Whatsapp-viestisovelluksen tililtä oli lähetetty keskustalaisten Whatsapp-ryhmään silloiselle pääministeri Sanna Marinille (sd.) ja SDP:n kansanedustaja Matias Mäkyselle irvaileva meemikuva.

Keskustan kansanedustaja Mikko Kärnä teki 10. helmikuuta 2023 sähköpostitse ilmoituksen Helsingin poliisilaitokselle mahdollisesta tietoturvaloukkauksesta. Kärnä ilmaisi huolensa eduskunnan laitteiden hakkeroinnista ja omasta tietoturvastaan.

Lintilä sanoi itse tänään tiistaina Helsingin Sanomille, että ”tietoisesti en tiedosta, että olisin itse viestiä lähettänyt”. Hän ei halunnut arvioida sitä, olisiko hän voinut lähettää viestin vahingossa.

Meemikuva, jossa Sanna Marin kantaa kylttiä jossa lukee "Iloa, valoa ja Olavia" ja Matias Mäkynen kylttiä jossa lukee "Vieraissakäynti kulukorvauksiin".

Tälläinen kuvaviesti lähti ministeri Mika Lintilän Whatsapp-tililtä 9. helmikuuta 2023.

Näin viestittely eteni

Lintilän puhelimeen tullut meemikuva lähetettiin 9. helmikuuta 2023 Lintilän Whatsapp-tililtä kolmelle vastaanottajalle, joista yksi oli keskustalaisten Whatsapp-ryhmä.

19:20:55 Lintilän Whatsapp-tilille tulee yksityisviesti, jossa meemikuva Marinista ja Mäkysestä on.

19:29:31 Lintilän Whatsapp-tililtä lähtee yksityiskontaktille ilman tekstiä viesti, jossa meemikuva on.

19:32:27 Lintilän Whatsapp-tililtä lähtee sama meemikuvaviesti keskustalaisten Whatsapp-ryhmään ja toiselle yksityiskontaktille.

19:36:34 Keskustalaisten Whatsapp-ryhmään tulee viesti: ”Tämä on kyllä hirveän hauska kuva, näin sen toissapäivänä ja nauratti, mutta mielestäni se ei ehkä kuulu tähän somekanavaan etenkään ministeriryhmämme jäsenen jakamana.”

19:42:40: Lintilän Whatsapp-tilille tulee yksityisviesti: ”Ihan hauska kuva, mutta laitoitko vahingossa sen tuonne sali-ryhmään?”

20:17:51 Lintilän Whatsapp-tililtä vastataan tälle viestittäjälle yksityisviestillä: ”Vittu”

20:18:10 Lintilän Whatsapp-tililtä poistetaan keskustalaisten ryhmään lähetetty meemikuvaviesti.

20:24:32 Lintilän Whatsapp-tilille tulee yksityisviesti: ”No worries. Ehdit poistaa sen tunnin sisään. Sen jälkeen olis jäänyt sinne.”

21:29:04: Lintilän Whatsapp-tililtä tulee keskustalaisten Whatsapp-ryhmään viesti: ”Tiedoksi, että mun whatsapp-tili on kaapattu ilmeisesti ja kehotan kaikkia tarkkailemaan tähän ryhmään kuuluvia omia tilejään. Asiaa selvitetään.”

Muutama päivä myöhemmin Lintilä kuitenkin sanoi, ettei tiliä ollut kaapattu eduskunnan tietoturvaselvityksen mukaan. Sen sijaan hän uskoi, että viesti oli lähetetty rinnakkaiskäyttämällä hänen Whatsapp-tiliään.

KRP:n teknisen tutkinnan mukaan Lintilän puhelimessa ei ollut kuitenkaan jälkiä, että Whatsapp-tiliä olisi rinnakkaiskäytetty. Puhelimen lokit osoittavat, että Whatsappia on käytetty juuri tällä puhelimella.

Puhelimesta ei löytynyt jälkiä, että sen järjestelmää tai sen osia olisi päästy muokkaamaan ulkopuolisen toimesta. Puhelimesta ei löytynyt jälkiä myöskään haittaohjelman toiminnasta.

Mika Lintilän alkoholin käytöstä on kulisseissa puhuttu pitkään – miksi meemikohu laukaisi uutisoinnin?

Source Link yle.fi