Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_5a172db668b3eea7a6244e0d18ab3c2e, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Mikä verotuksessa muuttuu vuoden vaihtuessa? Katso lista | Verkkouutiset – Uutisalue

Mikä verotuksessa muuttuu vuoden vaihtuessa? Katso lista | Verkkouutiset

Vuodenvaihteessa tulee voimaan lukuisia muutoksia, joilla on vaikutuksia niin työssäkäyvien, työmatkailijoiden, tavallisten kuluttajien kuin yritysten verotukseen. Verkkouutiset listaa tärkeimpiä muutoksia. Kattava lista muutoksista löytyy Verohallinnon sivuilta.

Työmatkakulujen vähennys pienenee

Asunnon ja työpaikan välisten matkojen vähennys pienenee, koska omavastuu nousee 750 eurosta 900 euroon ja tilapäiset korotukset jäävät pois. Matkakuluvähennyksen enimmäismäärä on 7000 euroa.

Verovapaat matkakustannusten korvaukset nousevat

Verovapaa kotimaan kokopäiväraha on 51 euroa, osapäiväraha 24 euroa ja ateriakorvaus 12,75 euroa.

Verovapaa kilometrikorvaus on 57 senttiä kilometriltä.

Ravintoedun arvo nousee

Ravintoetu on ensi vuonna enintään 13,50 euroa ateriaa kohden. Työnantajalta saatu luontoisetu on työntekijälle palkkatuloa.

Ravintoetua voi edelleen käyttää myös ruoan kuljetuskustannuksiin.

Autoedun arvoja on muutettu korkotason ja ansiotasoindeksin nousun sekä sähkön hinnan alenemisen vuoksi. Päätökseen on tarkennettu, että puhelinetu kattaa myös tietoliikenneyhteyden kustannukset.

Kotitalousvähennyksen korotuksia jatketaan

Kotitalous-, hoiva ja hoitotyöstä saa korotetun kotitalousvähennyksen. Näissä töissä vähennyksen enimmäismäärä on 3500 euroa. Vähennys on 60 prosenttia työkorvauksesta ja 30 prosenttia palkoista.

Vuodesta 2024 alkaen kotitalousvähennys laajenee fysioterapiaan ja toimintaterapiaan.

Öljylämmityksestä luopumiseen saa korotettua kotitalousvähennystä vuoteen 2027 saakka.

Väliaikaista sähkövähennystä ei voi saada enää vuoden 2024 verotuksessa.

Osakesäästötilille voi tallettaa 100000

Vuoden alusta alkaen osakesäästötilille voi tallettaa enintään 100000 euroa. Aiemmin talletuksen enimmäismäärä oli 50000 euroa.

Työtulovähennyksen enimmäismäärät nousevat

Työtulovähennyksen enimmäismäärä kasvaa 2140 euroon. Lisäksi vähennyksen tulorajat nousevat. Vähennystä ei saa, jos puhdas ansiotulo on noin 168400 euroa tai enemmän.

Työtulovähennyksen enimmäismäärä on ollut muita korkeampi 60 vuotta täyttäneillä. Nyt tähän enimmäismäärän ikäkorotukseen tulee muutoksia. 65 vuotta täyttäneiden korotus kaksinkertaistetaan 1200 euroon, mutta 60–64-vuotiaiden saama korotus poistuu kokonaan.

Perusvähennyksen enimmäismäärää korotetaan 3980 euroon.

Ensiasunnon verovapaus poistuu

Kiinteistöjen varainsiirtovero alenee 4 prosentista 3 prosenttiin ja asunto- ja kiinteistöosakkeiden varainsiirtovero 2 prosentista 1,5 prosenttiin. Muiden arvopapereiden varainsiirtovero alenee 1,6 prosentista 1,5 prosenttiin.

Lakia sovelletaan takautuvasti jo kauppoihin, jotka on tehty 12.10.2023 tai sen jälkeen. Verohallinto palauttaa ylimääräisen varainsiirtoveron korkoineen niille asiakkaille, jotka ovat tehneet asunto- ja osakekauppoja loppuvuonna 2023. Palautukset maksetaan vuoden alkupuolella.

Ensiasuntojen verovapaus poistuu vuodenvaihteessa.

Varainsiirtoveron veroprosentti ja ensiasunnon verovapaus määräytyvät kauppakirjan allekirjoituspäivän perusteella.

Maapohjan kiinteistöverotus kiristyy

Maapohjan ja rakennusten yleiset kiinteistöveroprosentit eriytetään. Maapohjan yleisen kiinteistöveroprosentin alarajaa korotetaan 1,30 prosenttiin. Verotus kiristyy kunnissa, joissa veroprosentti on ollut alle uuden alarajan. Yläraja pysyy 2,00 prosentissa. Rakennusten yleinen kiinteistöveroprosentti on edelleen 0,93–2,00 prosenttia.

Perintöveron maksuaikaa pidennetään

Perintöveron maksuaika pitenee kahdesta vuodesta kymmeneen vuoteen. Muutos tarkoittaa sitä, että perintöveroa ei peritä ulosotossa, sen perusteella ei haeta verovelvollista konkurssiin eikä tietoa maksamatta olevasta perintöverosta merkitä verovelkarekisteriin, ennen kuin veron ensimmäisestä eräpäivästä on kulunut 10 vuotta.

Muutos koskee sellaisia perintöveroja, joiden ensimmäisen erän eräpäivä on 1.1.2024 tai sen jälkeen.

Viivästyskorot nousevat

Vuodelta 2024 myöhässä maksetuista veroista joutuu maksamaan aiempaa suurempaa viivästyskorkoa. Perintöveron viivästyskorko nousee 7,5 prosenttiin ja muiden verolajien korko 11 prosenttiin.

Myös huojennettu viivästyskorko nousee. Huojennettua viivästyskorkoa maksetaan jäännösverosta ja lisäennakosta niiden eräpäivään saakka. Korko nousee 6 prosenttiin.

Veronpalautuksille maksettava hyvityskorko puolestaan nousee 2 prosenttiin.

T&K-toimintaan lisävähennys

Tutkimus- ja kehittämistoiminnan menoista voi saada verovuonna 2024 ylimääräisen lisävähennyksen. Tämän lisäksi on mahdollista saada yleistä lisävähennystä tai väliaikaista lisävähennystä.

Konserneille minimivero

Minimiverotuksen voimaantulo vaikuttaa kansainvälisten konsernien tuloverotukseen. Suurille konserneille tulee uusi täydennysvero, jolla pyritään varmistamaan vähintään minimitason mukainen verotus ympäri maailman riippumatta siitä, missä valtioissa konserniyhtiöiden kotipaikat ovat. Uusi vero nostaa matalasti verotettujen konserniyksiköiden verotason 15 prosenttiin.

Työn verotus kevenee

Palkansaajan veroprosentit alenevat kaikilla tulotasoilla, kun palkkaverotus kevenee tuntuvasti työttömyysvakuutus- ja sairausvakuutusmaksujen alenemisen takia.

Keskituloisen palkansaajan veroprosentti laskee 0,5 prosenttiyksikköä, pieni- ja suurituloisimmilla palkkatasoilla veroprosentti laskee enemmän.

Työntekijän osuus työttömyysvakuutusmaksusta alenee 1,5 prosentista 0,79 prosenttiin.

Työnantajan sairausvakuutusmaksu alenee 1,53 prosentista 1,16 prosenttiin.

Viinien ja väkevien alkoholivero nousee

Alkoholia yli 5,5 tilavuusprosenttia sisältävien viinien ja muiden käymisteitse valmistettujen juomien alkoholivero nousee noin 8,3 prosenttia.

Välituotteiden, esimerkiksi väkevöityjen viinien, alkoholivero nousee noin 12,7 prosenttia.

Viinojen, muiden väkevien juomien, long drink -juomien ja muiden etyylialkoholipohjaisten juomasekoitusten vero nousee noin 8,8 prosenttia.

Oluen vero alenee noin 4,9 prosentilla.

Keskimäärin alkoholijuomien valmistevero kiristyy noin 2 prosentilla. Veromuutosten seurauksena alkoholijuomien hintojen arvioidaan nousevan keskimäärin noin prosentin.

Nikotiinipusseille tupakkavero

Nikotiinipusseista ja vastaavista tuotteista pitää maksaa tupakkaveroa.

Tupakkavero esimerkiksi 12 gramman nikotiinipussirasiasta on noin 2 euroa. Hinta nousee noin 2,50 euroa rasiaa kohti.

Laki tulee voimaan vuoden alussa. Kaikista lain voimaantulon jälkeen maahantuoduista ja Suomessa valmistetuista tuotteista pitää maksaa valmisteveroa.

Liikennepolttoaineiden valmistevero alenee

Liikennepolttoaineiden hiilidioksidiveron laskentaperusteena oleva hiilidioksiditonnin arvo alenee 62 euroon.

Vuosina 2024–27 bensiinin ja sitä korvaavien tuotteiden valmistevero alenee keskimäärin 3,9 senttiä litralta ja dieselöljyn ja sitä korvaavien polttoaineiden valmistevero keskimäärin 3,8 senttiä litralta.

Liikennepolttoaineiden valmisteveron alennuksella kompensoidaan uusiutuvien polttoaineiden jakeluvelvoitteen tason noususta aiheutuva pumppuhintojen nousu.

Uusi kaivosmineraalivero voimaan

Vuonna 2024 otetaan käyttöön Suomessa louhittuihin kaivosmineraaleihin kohdistuva vero.