Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_515e5f8bfec9bb8920c387191d58e8bf, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Ministeri Lindén: Tuore suositus neljänsistä rokotteista on tarpeellinen, koronatauti jyllää keskuudessamme – Uutisalue

Ministeri Lindén: Tuore suositus neljänsistä rokotteista on tarpeellinen, koronatauti jyllää keskuudessamme

Perhe- ja peruspalveluministeri Aki Lindén (sd.) pitää tarpeellisena THL:n päätöstä aikaistaa suositusta neljänsien koronarokotusten antamisesta.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) antoi tänään uuden suosituksen, jonka mukaan kunnat voivat aloittaa neljänsien rokoteannosten jakamisen portaittain heinä-elokuussa. Niitä jaetaan yli 70-vuotiaille, sitten aikuisille riskiryhmäläisille ja sen jälkeen yli 60-vuotiaille.

Lindénin mukaan rokotteita on riittävästi. Entä riittääkö rokotukset järjestävillä kunnilla työvoimaa rokottamiseen loma-ajan ja hoitajapulan keskellä? Ministeri pitää tilannetta haastavana, mutta arvioi, että valmiutta vaikuttaa riittävän.

– Varmasti se vaihtelee kunnittain, mutta itse asiassa tämä rokottamisen vaatima henkilötyömäärä ei kuitenkaan ole niin suuri, suhteessa kaikkeen sosiaali- ja terveydenhuollonpalveluun, Lindén sanoo.

Aiemmin on kerrottu, että rokottajia joudutaan järjestämään muista terveyspalveluista, jos neljänsien rokoteannosten suositusta nopeutetaan.

Lindén kertoo, että koronan aiheuttama kuormitus terveydenhuollolle on kasvanut.

– Ollaan menossa huonompaan suuntaan. Kuukaudessa sairaaloissa ja terveyskeskusten vuodeosastoilla hoidossa olevien määrä tuplautui 300 tasolta 600 tasolle, Lindén sanoo.

Samalla hän toteaa, että erikoissairaanhoidossa eli varsinaisissa sairaaloissa osastoilla on nyt noin 300 koronapotilasta, missä ei ole kysymys ”jättiläismäisestä kuormituksesta”.

– Jos sitä suhteuttaa siihen, että paljonko meillä sairaalapaikkoja Suomessa kaiken kaikkiaan on. Vähän eri tavoin laskien niitä on noin 10 000.

Lindén kehottaa kaikkia infektio-oireisia pitämään maskia

Myös koronan aiheuttama kuolleisuus on matalalla verrattuna viime talveen, mutta viime päivinä kuolleisuudessa on ollut nousua.

– Kyllä tässä tauti jyllää keskuudessamme, Lindén sanoo.

Koronarajoituksia ei Lindénin mukaan olla ottamassa käyttöön, vaan nyt keskitytään rokottamiseen.

Mahdollisista suosituksista vastaa THL, eikä yleistä maskisuositusta ole. Lindén on itse henkilökohtaisesti viime aikoina rohkaissut varsinkin riskiryhmään kuuluvia suomalaisia maskin käyttöön väkijoukoissa.

– Ennen kaikkea niitä pitäisi käyttää sellaisten henkilöiden, joilla on itsellään jotain infektiota itsellään päällä. Me helposti unohdamme sen, että maskien suuri merkitys on se, että se estää tartunnan levittämistä, Lindén sanoo.

Ministeri kuitenkin muistuttaa, että jos ihmisillä on selviä taudin oireita, ei pitäisi hakeutua muiden ihmisten joukkoon ollenkaan.

Voit keskustella aiheesta 19.7. klo 23 asti.

Euroopan lääkeviranomaiset hoputtavat koronarokotusten nelosannoksia – THL arvioi omaa suositustaan uudelleen

Ministeri Lindén jyrkkänä: Neljännet koronarokotukset yli 60-vuotiaille pitäisi aloittaa heti elokuun alussa

Source Link yle.fi