Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_7104d7755def6add9b3f50029bab5757, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Ministeriö selvittää poikkeuslakia maahantulon torjumiseksi itärajalla – Uutisalue

Ministeriö selvittää poikkeuslakia maahantulon torjumiseksi itärajalla

Poikkeuslaki tarkoittaisi lakia, joka poikkeaa perustuslaista.

Rajavartija ja poliisi saattavat kahta tummaihoista miestä lumisella tiellä, joka johtaa Vartiuksen rajanylityspaikan Venäjän puoleiselle rakennuksille.

Turvapaikanhakijoita saapui Kuhmon Vartiuksen rajanylityspaikan kautta Suomeen 22. marraskuuta 2023. Kuva: Juha Kemppainen / Yle

Sisäministeriö selvittää, voidaanko itärajalla tapahtuvaan välineellistettyyn maahantuloon puuttua poikkeuslailla.

Sisäministeriö asettaa lainsäädäntöhankkeen rajaturvallisuuden vahvistamiseksi. Poikkeuslaki on yksi keinoista, joita hankkeessa selvitetään.

Suomen ja Venäjän väliselle rajalle alkoi viime syksystä lähtien saapumaan poikkeuksellisen paljon turvapaikanhakijoita. Viranomaisten mukaan Venäjän viranomaiset ovat aktiivisesti auttaneet siirtolaisia tulemaan rajalle.

Sisäministeriön muistion mukaan välineellistetyssä maahantulossa on kyse siitä, että Venäjä käyttää siirtolaisia välineenä Suomen painostamiseen ja Suomen turvallisuuden horjuttamiseen.

Itäraja on tilanteen takia suljettu henkilöliikenteeltä 14. huhtikuuta saakka.

Hankkeen tavoitteena on, että hallitus voisi antaa eduskunnalle esityksen lakimuutoksista jo maaliskuussa.

Poikkeuslain säätäminen vaikeampaa kuin tavallisen lain

Poikkeuslaki tarkoittaa lakia, joka on ristiriidassa perustuslain kanssa. Se säädetään niin sanotussa vaikeutetussa säätämismenettelyssä, jossa lakiehdotus vaatii taakseen tavallista suuremman osan kansanedustajista.

Tavallisesti lain hyväksymiseen riittää, että laki saa eduskunnan äänestyksessä taakseen yli puolet äänistä. Vaikeutetussa menettelyssä lakiesitys pitää ensin julistaa kiireelliseksi viiden kuudesosan enemmistöllä ja sen jälkeen hyväksyä kahden kolmasosan enemmistöllä.

Vaihtoehtoisesti lakia voidaan käsitellä kahden eri vaalikauden aikana. Jos hallitus kuitenkin päätyy esittämään poikkeuslakia, se todennäköisesti toivoo kiireellistä käsittelyä.

Poikkeuslait ovat yleensä määräaikaisia.

Source Link yle.fi