Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_9b944c145a892df029db5938bc5faca7, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Moskova väittää löytäneensä näyttöä Ukrainan osuudesta terrori-iskussa | Verkkouutiset – Uutisalue

Moskova väittää löytäneensä näyttöä Ukrainan osuudesta terrori-iskussa | Verkkouutiset

Venäjän tutkintakomitea julkaisi torstaina iltapäivästä tiedotteen, jossa se väitti löytäneensä yhteyden Krokus-halliin hyökkäämisestä epäiltyjen, Tadžikistanista kotoisin olevien miesten ja Ukrainan välillä.

Viisi miestä hyökkäsi viime perjantaina Moskovan lähellä sijaitsevaan Krokus-halliin, jossa oli alkamassa Piknik-yhtyeen konsertti. Miehet ryhtyivät ampumaan konserttivieraita summittaisesti. Ennen pitkää hallissa syttyi tulipalo, ja sen katto romahti. Kuolleita tiedetään torstai-iltana olevan 143. Kymmeniä ihmisiä on yhä sairaalassa, ja joidenkin lähteiden mukaan jopa yli 90 ihmistä on yhä kadoksissa.

– Työskentely pidätettyjen terroristien parissa, heiltä takavarikoitujen teknisten laitteiden tutkiminen sekä rahansiirtojen analysoiminen on tuottanut todisteita siitä, että heillä on kytköksiä ukrainalaisiin nationalisteihin, Tutkintakomitean tiedotteessa sanotaan.

– Tutkinnassa on saanut haltuunsa vahvistettua dataa siitä, että terrori-iskun toteuttajat saivat merkittäviä summia rahaa ja kryptovaluuttoja Ukrainasta. Niitä käytettiin rikoksen valmisteluun.

Viimeksi alkuviikosta mediat kertoivat, että niiden lähteiden mukaan Kremlissä oltiin hyvin tietoisia siitä, ettei Ukrainan osuudesta perjantaiseen terrori-iskuun ollut todisteita. Kremliä lähellä olevat lähteet sanoivat, että myös presidentti Vladimir Putin oli ollut läsnä keskusteluissa, joissa asia oli tuotu esiin.

Kremlissä on oltu sisäpiirilähteiden mukaan järkyttyneitä sisäisen turvallisuuden virasto FSB:n kyvyttömyydestä estää terrori-iskua tapahtumasta.

Venäjän sisäisen turvallisuuspalvelun FSB:n johtaja Aleksandr Bortnikov sanoi tiistaina tiedotustilaisuudessa, että tapahtumien kulkuisi viitaisi Yhdysvaltojen, Britannian ja Ukrainan osallisuuteen terrori-iskussa.

– Iskun valmistelivat sekä radikaalit islamistit itse että läntiset tiedustelupalvelut ja Ukrainan tiedustelupalvelut liittyvät tähän suoraan, Bortnikov sanoi venäläisen uutistoimisto Interfaxin mukaan.

Yhdysvaltain Valkoisen talon kansallisen turvallisuuden neuvonantaja John Kirby tyrmäsi Venäjän väitteet Ukrainan osallisuudesta torstaina. Kirby sanoi esimerkiksi brittilehti The Guardianin mukaan, että väite on yksiselitteisesti pötyä. Kirby kertoi olleensa itse se, joka välitti Venäjälle yhden kirjallisen varoituksen suunnitteilla olleesta terrori-iskusta. Varoituksia välitettiin Kirbyn mukaan useampia.

Venäjän presidentti Putin kutsui Yhdysvaltojen varoituksia kiristämiseksi julkisesti vain muutama päivä ennen kuin Krokus-keskuksen isku tapahtui.