Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_fdc8a48249348ba25888897fdb8bb1d6, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
MTV: Vantaan parveketurman aiheuttanut lasi ei täyttänyt vaatimuksia | Verkkouutiset – Uutisalue

MTV: Vantaan parveketurman aiheuttanut lasi ei täyttänyt vaatimuksia | Verkkouutiset

Vantaan Tikkurilassa sattui 2. maaliskuuta onnettomuus, jossa noin 20-vuotias nainen kuoli pudottuaan kerrostalon 7. kerroksen parvekkeelta. Parvekkeen metallikaiteen alla ollut lasi oli pettänyt hetki ennen onnettomuutta.

Turvallisuus- ja Kemikaalivirasto Tukesin tekemän selvityksen mukaan Riikku Groupin valmistama parvekekaidejärjestelmä ei ollut kaikkien asetusten mukainen, kertoo MTV.

Itä-Uudenmaan poliisi kertoi maaliskuussa epäilevänsä nuoren naisen kaatuneen parvekkeella kaidetta vasten, jolloin sen alla ollut lasi oli pettänut ja nainen oli pudonnut kuolemaansa.

Tukes selvitti poliisin pyynnöstä, täyttivätkö parvekekaidejärjestelmässä käytetty lasityyppi ja kaiderakenne ympäristöministeriön asetuksessa olevat vaatimukset. Parvekelasin pitäisi kestää henkilön kaatumisen aiheuttama kuormitus.

Turmaparvekkeella on käytetty 4+4 millimetristä laminoitua lasia. Neljän millimetrin paksuisten lasien välissä on laminointikalvo, joka tekee lasista niin sanotun turvalasin. Lasin hajotessa sirpaleet jäävät kiinni kalvon liimapintaan.

Tikkurilassa käytetty parvekelasi ei läpäissyt Tukesin suorittamaa heilurikoetta, jossa  lasin tulisi pysyä ehjänä, kun 50 kilogramman kumipintainen punnus pudotetaan 45 senttimetrin korkeudesta kohti lasin keskiosaa.

Rikkoutumisen lisäksi lasi irtosi kiinnikkeistään alimmillaan 250 millimetrin pudotuskorkeudelta. Kaidejärjestelmä ei siis ollut heilurikokeen perusteella käyttöturvallinen, eikä se täyttänyt rakennusten lujuudesta ja vakaudesta annettujen asetusten vaatimuksia.

Turmakerrostalossa käytetty 4+4-millinen laminoitu kaidelasi on edelleen käyttökiellossa.

Tukesin ylitarkastaja Petri Kulmalan mukaan rakennushankkeeseen ryhtyvä on vastuussa siitä, että suunniteltava rakennuskohde täyttää rakennusta ja rakentamista koskevat vaatimukset. Tikkurilan tapauksessa rakennus oli otettu jo käyttöön, jolloin kiinteistön omistaja eli taloyhtiö on vastuussa rakennuksen käyttöturvallisudesta.

– Kiinteistön omistaja, rakentaja ja kaidevalmistaja keskenään sopivat sen, millä tavoin tilannetta mahdollisesti korjataan ja sopivat vastuuasioista, Kulmala sanoo MTV:lle.

Lopullisen päätöksen parvekelasin turvallisuudesta ja käyttökiellon päättämisestä tekee Vantaan rakennusviranomainen, jolle Tukes on esittänyt asiantuntijalausuntonsa, josta tehtiin ilmoitus myös Riikku Group Oy:lle