Näin Mustanmeren laivasto lyötiin kanveesiin kahdessa vuodessa | Verkkouutiset

Ukrainan asevoimat on kahdessa vuodessa onnistunut minimoimaan Venäjän Mustanmeren laivaston muodostaman uhan.

Ainoa vaara, jonka laivasto enää muodostaa, ovat sen Kalibr-ohjushyökkäykset Ukrainan sisämaahan. Niidenkin määrä on laskenut merkittävästi.

Ennen Venäjän suurhyökkäystä kaksi vuotta sitten Kreml antoi Mustanmeren laivastolle monia tehtäviä: miehitysjoukkojen maihinnousu Odessaan, maavoimien tukeminen Ukrainan rannikon suunnassa, Ukrainan kauppamerenkulun saartaminen sekä annettujen maalien pommittaminen ohjuksin ja tykein.

Kahden vuoden aikana tämä entinen Venäjän merivoimien ylpeydeksi nimitetty laivasto on pystynyt suoriutumaan puolestatoista tehtävästä.

Venäjän Mustanmeren laivasto ei onnistunut Ukrainan merisaarrossa eikä maihinnousussa Odessaan. Ukrainan kauppamerenkulun saartaminen lähes onnistui vuonna 2022, mutta Ukraina pystyi purkamaan saarron kehittämiensä rynnäköivien pinta-alusdroonien sekä omien ja lännen toimittamien ohjusten avulla.

Niillä Ukraina pystyi iskemään Venäjän sota-alusten kimppuun sekä merellä että satamissa ja pakotti ne pois rannikkovesiltään. Merkittävin yksittäinen voitto oli risteilijä Moskvan upotus huhtikuussa 2022.

Alukset vetäytyivät rannikkovesiltä

Ukraina on aiheuttanut merkittävää tuhoa erityisesti Venäjän maihinnousualusten joukossa upottaen niistä neljä ja vahingoittaen merkittävästi yhtä alusta.

Ennen hyökkäyksen alkua Venäjä oli siirtänyt Mustallemerelle kuusi suurta maihinnousualusta Itämeren ja Pohjoiselta laivastolta kolmen siellä jo olleen aluksen vahvistuksiksi.

Venäläislaivasto ei vetäytymiseen keskittyessään ole pystynyt myöskään juuri tukemaan maavoimia. Se onnistui vain keväällä 2022. Sittemmin sen tuki on rajoittunut huoltoon: rahdin, sotilaiden ja kaluston kuljettamiseen Venäjän hallussa oleviin satamiin.

Vetäytyminen Ukrainan rannikkovesiltä johti myös siihen, että Mustanmeren laivasto menetti suuren osan kyvystään iskeä Ukrainan maaperälle. Hyökkäykset onnistuvat enää Kalibr-risteilyohjuksin, joiden kantama ylittää merkittävästi kaikkien muiden laivaston aseiden kantaman, mutta ohjukset ovat viime aikoina vähentyneet merkittävästi.

Pääsyynä ei ole ohjusten valmistus, vaan logistiikka, joka johtuu laivaston päätukikohdan haavoittuvuudesta Sevastopolissa.

Kahden vuoden aikana Ukrainan asevoimat ei ole pelkästään heikentänyt Venäjän Mustanmeren laivaston kykyä tukea Venäjän hyökkäyssotaa, vaan se on lisäksi merkittävästi pienentänyt Venäjän merivoimien taistelutehoa ja minimoinut sen hyökkäyspotentiaalia myös Itämerellä ja pohjoisilla merialueilla.