Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_614af0d40a4a5c33b5a6a0e588d3fcc5, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Näin Stubbista tuli presidentti – tähänastinen ura muistetaan esimerkiksi 080808-puheesta ja ”sori siitä” -lausahduksesta – Uutisalue

Näin Stubbista tuli presidentti – tähänastinen ura muistetaan esimerkiksi 080808-puheesta ja ”sori siitä” -lausahduksesta

Nyt 55-vuotiaan Alexander Stubbin (kok.) poliittinen ura alkoi, kun hän nousi europarlamenttiin vuonna 2004. Hän sai 115 224 ääntä, mikäli oli Suomessa toiseksi suurin äänipotti. Edelle ylsi vain keskustan Anneli Jäätteenmäki. Stubb toimi europarlamentaarikkona vuosina 2004–2008.

Huhtikuussa 2008 kokoomus nosti hänet ulkoministeriksi, kun Ilkka Kanerva (kok.) joutui eroamaan tekstiviestiskandaalin takia.

Saman vuoden elokuussa Venäjä hyökkäsi Georgiaan, ja Stubb piti suurlähettiläspäivillä kenties kuuluisimman, niin sanotun 080808-puheensa.

– Yksi: 080808 on käännekohta kansainvälisessä politiikassa. Kaksi: 080808 asettaa kansainväliselle järjestelmälle uuden haasteen. Ja kolme: 080808 vaikuttaa Suomen ulko- ja turvallisuuspolitiikan työlistaan, Stubb sanoi tuolloin puheessaan.

Monet arvostelivat puhetta ja syyttivät Stubbia Nato-intoilusta. Mutta kun Venäjä vuonna 2014 miehitti laittomasti Krimin ja aloitti sotimisen Itä-Ukrainassa, Stubbin puhe alkoi näyttää ennustukselta, joka osui oikeaan.

Vuonna 2011 Stubb valittiin kansanedustajaksi. Samana vuonna Stubb nousi eurooppa- ja ulkomaankauppaministeriksi Jyrki Kataisen (kok.) hallitukseen.

Stubb uskoi, että hänet valitaan osaamisensa ja kokemuksensa perusteella Suomen EU-komissaariksi 2014, mutta pääministeri Katainen otti pestin itselleen.

Pääministerinä Stubb muistetaan esimerkiksi shortsi- ja tikkataulukohuista.

Seuraava iso askel Stubbin uralla nähtiin vuonna 2014, kun hän tuli ryminällä kotimaan politiikan kärkikaartiin. Stubb nousi kokoomuksen puheenjohtajaksi ja hallituksen pääministeriksi kesäkuussa 2014.

Pääministerinä Stubb muistetaan esimerkiksi shortsi- ja tikkataulukohuista. Aiemmin pääministeriä ei ollut nähty virallisessa tiedotustilaisuudessa shortseissa tai lasten tikkatauluna Duudsonien teemapuistossa. Osaa rento tyyli miellytti, mutta kaikkia ei. Stubb sai pukeutumisestaan ja käyttäytymisestään myös paljon kritiikkiä.

Suomen pääministerinä hän toimi vajaan vuoden, kesäkuusta 2014 toukokuuhun 2015.

Vuoden 2015 eduskuntavaaleissa kokoomus jäi kolmanneksi ja menetti pääministerin paikan keskustan Juha Sipilälle. Stubbin kontolle jäi taantumasta kärsivässä maassa epäkiitollinen valtiovarainministerin salkku.

Valtiovarainministerinä Stubb sai kyseenalaista julkisuutta väitettyään eduskunnan kyselytunnilla, että 90 prosenttia hallintarekisterilakiehdotukseen annetuista lausunnoista olisi ollut myönteisiä. Tosiasiassa myönteisiä lausuntoja oli vain 10 prosenttia. Stubb pahensi tilannetta Ylen haastattelussa sanomalla virheestään kuuluisat kaksi sanaa eli ”sori siitä”.

Kesäkuussa 2016 Stubb hävisi kokoomuksen puheenjohtajavaalin Petteri Orpolle eikä sen jälkeen enää jatkanut ministerinä.

Vuonna 2017 Stubb siirtyi Euroopan investointipankin varapääjohtajaksi ja lopetti kansanedustajan työt. Euroopan investointipankissa Stubb työskenteli vuoteen 2020 asti. Sen jälkeen hän on työskennellyt Firenzessä Euroopan yliopistoinstituutin johtajana ja professorina.

Stubbin vahvuutena pidetään vahvaa kokemusta: hän on työskennellyt erilaisissa EU- ja muissa tehtävissä Euroopassa. Ne sekä pestit Suomen politiikan johtopaikoilla ovat arvioiden mukaan muovanneet hänestä vahvan ulko- ja turvallisuuspolitiikan osaajan. Hänen vahvuutenaan pidetään hyviä kansainvälisiä verkostoja.

Työmarkkinakysymyksiin tai Suomen talouspolitiikkaan Stubb ei liiemmin halua ottaa kantaa, mikä näkyi myös presidentinvaalien vaalitenteissä. Arvioiden mukaan Stubb ei ole koskaan ollut omimmillaan sisäpoliittisissa kysymyksissä. Ne eivät ole hänen intohimonsa.

Ideologisella kartalla Stubb on oikeistoliberaali.

Koulutukseltaan Stubb on filosofian tohtori. Stubb on opiskellut Yhdysvalloissa, Pariisissa ja Belgiassa Bruggessa ennen kuin hän aloitti uran EU-virkamiehenä ja myöhemmin poliitikkona.

Stubbin Suomen-koti sijaitsee eliittialueena tunnetussa Espoon Westendissä.

Talvesta 2022 alkaen Stubb näkyi taas vahvasti kansainvälissä mediassa. Hän antoi satoja haastatteluja useilla eri kielillä Suomen Nato-prosessista ja Venäjän hyökkäyssodasta Ukrainassa.

Kokoomuksen presidenttipeli käytiin viime vuoden elokuun alussa, kun puolustusministeri Antti Häkkänen (kok.) kertoi harkitsevansa ehdokkuutta ja sai tukea kokoomusväeltä. Hanke kuitenkin tyrehtyi nopeasti. Stubb näytti ehdokkuudelleen vihreää valoa elokuun alkupuolella.

Kokoomuksen puoluehallitus ehdotti 14. viime elokuuta yksimielisesti Stubbia puolueen presidenttiehdokkaaksi. Loppu on historiaa.