Banner Before Header

Nato-jäsenyyttä kannattaa 114 kansanedustajaa, SDP:n ja keskustan myötä luvut kasvavat vielä selvästi – katso lista edustajista

Nato-jäsenyyden tuki eduskunnassa on niin vankka, että ulkopoliittinen johto voi jo pian lähteä edistämään hakemuksen jättämistä.

Jäsenyyden kannalla on avoimesti tällä hetkellä 114 kansanedustajaa. Tiedot on kerätty Ylen kyselyistä, mediatiedoista ja eduskunnan keskiviikkona käymästä selontekokeskustelusta.

Lähiaikoina kannatus vahvistuu, kun keskustan, kristillisdemokraattien ja varsinkin lukuisat kantaansa vielä panttaavat SDP:n kansanedustajat lasketaan mukaan.

Näin kannatus voisi kasvaa lähiaikoina:

natolaskutoimitus_113+12=125_k2.png

Mukaan voi jo laskea kymmenkunta keskustalaista, jotka ovat kertoneet seuraavansa valtiojohdon linjaa. Taustalla on keskustan puoluevaltuuston yksimielinen päätös siitä, että puolue on valmis Natoon, jos valtiojohto niin päättää. Äänestyksessä mukaan ei laskettaisi puhemies Matti Vanhasta, sillä hän ei saa äänestää.

natolaskutoimitus_125+3=125_k2.png

Samoilla linjoilla ovat olleet kristillisdemokraatit. Puolueen linjan mukaan Natoon voidaan mennä, kun Suomi pitää sitä turvallisuuspoliittisesti tarpeellisena ja takana on kansan enemmistön tuki. Mukaan voidaan siis periaatteessa laskea kolme kristillisdemokraattien edustajaa, jotka eivät ole vielä kertoneet kantaansa. Näin Nato-kannattajien määrä nousisi 130 kansanedustajaan.

natolaskutoimitus_128+36=164_k2.png

Melko turvallisin mielin mukaan voi jo laskea myös SDP:n kansanedustajia, joista 36:n kantaa ei vielä tiedetä. Eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindtman ilmaisi ryhmän myönteisen kannan jo eduskunnan selontekokeskustelussa keskiviikkona, kun hän sanoi ryhmän olevan valmis “tekemään ne päätökset, jotka takaavat suomalaisten turvallisuuden”. Puolueen kanta selviää virallisesti vasta puoluevaltuuston kokouksessa, joka on tarkoitus pitää toukokuussa. Viipyilyllä puolue antaa sisarpuolueelleen Ruotsissa vähän lisäaikaa oman kannan ottamiseen.

Näin kasassa olisi 166 kansanedustajan tuki. Mikään eduskuntaryhmä ei ole linjannut, että se rajoittaisi edustajiensa kantoja ryhmäkurilla, joten jokainen kansanedustaja tekee oman harkintansa, eikä tämä ole lopullinen lukema. Lopullinen kannattajien määrä selviää vasta sitten, jos Natoon liittymisestä aikanaan äänestetään.

Sotilaallista liittoutumista vastaan on tähän mennessä kertonut olevansa vain 11 kansanedustajaa.

Voit keskustella aiheesta lauantaihin 23. huhtikuuta kello 23:een saakka, jos sinulla on Yle-tunnukset.

Lue myös:

Puolustusvaliokunnan johtoon nouseva Orpo: Puolueen puheenjohtajan oltava Nato-käsittelyssä keskeisesti mukana – Turtiainen pois valiokunnasta

Aftonbladet: Ruotsi aikaistaa Nato-selvitystään

Analyysi: Eduskunta otti historialliset askelet kohti Nato-jäsenyyttä, tunnustellen ja osin rimpuillen

Source Link yle.fi