Banner Before Header

Nato-kynästä tarjottiin tuhat euroa, mutta nyt se päätyy museoon – katso suorana kello 16.10 alkaen, kun ulkoministeri Haavisto luovuttaa kynän

Ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) luovuttaa tänään Suomen kansallismuseolle kynän, jolla hän allekirjoitti Suomen Nato-hakemuksen toukokuun puolivälissä.

Nato-kynästä nousi pieni julkinen kohu, kun Iltalehden toimittaja Jari Hanska kertoi julkisesti, että kynä oli hänen. Kynän oli Hanskalle ostanut hänen puolisonsa Leena Pihlajamäki. Kynän vaiheita on seurattu siitä alkaen eri viestintävälineissä.

Suomen kansallismuseon amanuenssi Mari Ollila kertoo, että he ovat Suomen kansallismuseossa seuranneet tarkasti Suomen Nato-prosessia kevään aikana, koska kyse on historiallisesta muutoksesta.

Ollilan mukaan he halusivat saada Nato-kynän museonsa kokoelmiin, sillä se liittyy laajemmin valtion toimintaan.

– Tällaiset asiat esineellistyvät huonosti. Kun tästä kynästä nousi pienimuotoinen ilmiö, tunnistimme, että tässä se on. Suomen turvallisuuspoliittisen tilanteen muutos kiteytyy tähän kynään, Ollila sanoo.

Kynä siirtyy tänään Haavistolta Suomen kansallismuseolle. Huomisesta torstaista kello 11.00 lähtien kynä on esillä yleisölle kansallismuseon pop up -tilassa Helsingissä.

Eteisen pöydältä museon vitriiniin

Amanuenssi Ollila kertoo, että Suomen kansallismuseo ei ollut ensimmäinen, joka oli kiinnostunut kynästä.

Kynän alkuperäinen ostaja, toimittaja Jari Hanskan puoliso, Leena Pihlajamäkikertoo, että hänelle tuli useampikin kysely kynästä. Ihmiset olisivat halunneet ostaa kynän Pihlajamäeltä jopa tuhannella eurolla.

Pihlajamäki on kuitenkin tyytyväinen, että kynä päätyy nyt Kansallismuseoon.

– Kyllä tämä on paljon oikeampi ja arvokkaampi paikka tälle kynälle, Pihlajamäki kertoo.

Kynä päätyi ulkoministeri Haavistolle, kun Pihlajamäen mies oli työssään tekemässä juttua Suomen Nato-prosessista.

– Haaviston avustajat etsivät parempaa kynää Nato-hakemuksen allekirjoittamiseen. Mieheni oli tarjonnut tätä kynää valtioneuvoston sinisen muovisen kynän tilalle, Pihlajamäki kertoo.

Oli siis vähällä, että Suomen Nato-hakemus olisi kirjoitettu tavallisella, kylläkin valtioneuvoston sinisellä, muovikynällä.

Pihlajamäki oli ostanut kynänsä miehelleen, joka on toimittaja. Hän kertoo, että miehen työn takia kotona lojuu muovikyniä siellä täällä.

– Esteetikkona minua ärsyttivät joka paikassa kotona lojuvat muovikynät. Ostin siksi kotiin pari tämmöistä parempaa kynää. Että aina, kun Jari tarvii kynää, niitä on tarjolla. Hän sitten nappasi juttukeikalle yhden niistä ja tarjosi sitä Haavistolle, Pihlajamäki valottaa asian taustoja.

Pihlajamäki sai miehensä kanssa vaihdossa valtioneuvoston muovisen kynän kotiinsa.

– Senhän piti olla se alkuperäinen allekirjoituskynä, mutta kun meiltä löytyi vähän parempi ja tyylikkäämpi kynä, niin siitä sitten tuli se kynä, Pihlajamäki sanoo.

Pihlajämäki kertoo, että päätöksen kynän luovuttamisesta Suomen kansallismuseolle teki ulkoministeri Pekka Haavisto, mutta myös Pihlajamäeltä ja hänen mieheltään varmistettiin, että se sopii heille.

– Prosessi on mennyt kaikkien taiteen sääntöjen mukaisesti oikein. Tämä on hieno kaari meidän eteisen pöydältä Kansallismuseon vitriiniin, Pihlajamäki sanoo.

Lue lisää:

Kynä, jolla Nato-hakemus allekirjoitettiin, myytiin nopeasti loppuun verkkokaupasta

Nato-kynän vyyhti jatkuu – nyt puhuu helsinkiläinen Leena: ”Suhtaudun vakavasti asemaani Suomen uutena kynä-influensserina”

Source Link yle.fi