Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_ae06891a3f3e137fd1d3a3e69d659a59, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Nykymusiikki on yksinkertaisempaa, vihaisempaa ja itsekeskeisempää | Verkkouutiset – Uutisalue

Nykymusiikki on yksinkertaisempaa, vihaisempaa ja itsekeskeisempää | Verkkouutiset

Populaarimusiikin sanoitukset ovat muuttuneet yksinkertaisimmiksi, vihaisemmiksi ja itsekeskeisimmiksi viimeisen neljän vuosikymmenen aikana, paljastaa uusi brittitukimus. Asiasta kertoo The Guardian.

Saksalais- ja itävaltalaistutkijat kävivät tutkimusta varten läpi 12 000 englanninkielistä kappaletta, jotka oli julkaistu vuosien 1980 ja 2020 välillä. Lajityyppeihin lukeutui muun muassa rockia, rap-musiikkia, kantria ja poppia.

Tutkijat kävivät läpi etenkin laulujen sanoissa ilmaistuja tunteita, kuinka monia erilaisia sanoja lauluissa käytettiin ja kuinka useasti niitä toistettiin.

– Kaikissa musiikkilajeissa havaittiin, että sanoitukset ovat muuttuneet yksinkertaisemmiksi ja itseään toistaviksi, kertoo tutkimukseen osallistunut Eva Zangerle Innsbruckin yliopistosta.

Tutkimuksessa havaittiin myös, että iloa ja positiivisia tunteita viestivät sanat ovat vähentyneet, kun taas vihaa, surua ja vastenmielisyyttä sisältävät sanoitukset ovat lisääntyneet. Sanoitukset ovat myös yhä useammin itsekeskeisempiä. Sanojen ”minä” ja ”minun” käytto on vuosikymmenten saatossa lisääntyneet huimasti.

Lisäksi samojen sanojen toistaminen on lisääntynyt. Zangerle yhdistää tämän rap-musiikin kasvavaan suosioon.

– Rap-musiikista on tullut myös vihaisempaa kuin muista musiikkilajeista, Zangerle huomauttaa.

Sanoitusten toistuvuus on kuitenkin havaittavissa kaikissa musiikkilajeissa.

Zangerlen mukaan toistuvuus saattaa liittyä siihen, että musiikkia kuunnellaan yhä enemmän taustalla. Tämän vuoksi kappaleet, joissa on paljon yksinkertaisia ja toistuvia kertosäkeitä, myyvät paremmin.

– Sanoitukset jäävät nykyään helpommin soimaan päähän, sillä ne on helpompi muistaa, Zangerle pohtii.

Tutkijat havaitsivat tutkimuksessa myös mielenkiintoisen trendin: Etenkin rock-musiikin kuuntelijat kuuntelevat yhä enemmän vanhempaa musiikkia. Rock-musiikin suosio on hiipunut viime vuosina ja näyttää siltä, että moderni rock ei innosta kuuntelijoita samalla tavalla.

Tämäkin saattaa liittyä siihen, että nykymusiikin on yksinkertaisesti kannattavampaa olla yksinkertaista.

Rock-musiikin ystävät saattavatkin pitää nykyrockia liian yksinkertaisena ja turvautuvat siksi vanhempaan musiikkiin. Muissa musiikkilajeissa samanlaista trendiä vanhemman musiikin suosion kasvussa ei havaittu.