Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_0c25416367d592e2322b7377a9619057, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Pääministeri Orpon uudenvuoden tervehdys: Suomi on vaarallisesti velkaantunut maa – Uutisalue

Pääministeri Orpon uudenvuoden tervehdys: Suomi on vaarallisesti velkaantunut maa

Orpo muistuttaa, että talouden näkymät tulevalle vuodelle ovat synkentyneet entisestään.

Pääministeri Petteri Orpo.

Orpon mukaan pieni Suomen kansa on isoissa asioissa näyttänyt voimansa olemalla yksituumainen. Kuva: Emmi Korhonen / Lehtikuva

Pääministeri Petteri Orpo (kok.) varoittelee uudenvuoden tervehdyksessään Suomen velkaantumisesta. Orpo muistuttaa, että talouden näkymät tulevalle vuodelle ovat synkentyneet entisestään.

– Suomi on vaarallisesti velkaantunut maa. Karkeasti joka kahdeksas käytetty euro rahoitetaan uudella velalla. Kasvaneet korkomenot, hyvinvointialueiden tilanne ja välttämättömät tarpeet puolustuksessa ovat esimerkkejä isoista menoeristä, joiden vuoksi velkaa joudutaan ottamaan, Orpo sanoo uudenvuodenaattona julkaistussa viestissään.

Orpon mukaan Suomi tarvitsee talouteensa liikkumatilaa, jotta ihmiset ja yritykset saadaan kannettua vaikeiden aikojen yli tulevaisuudessakin. Velkataakkaa on määrä vähentää vaalikauden aikana kuudella miljardilla eurolla.

Orpon mukaan hallitus on pakotettu jo alkuvuoden kehysriihessä tekemään uusia sopeutustoimia hyvinvointipalvelujen pelastamiseksi. Keinovalikoiman tulee olla mahdollisimman laaja, Orpo katsoo.

– Kuntien valtionosuuksien vähenemisen kompensoiminen on katettava kehysten sisältä. Ratkaisujen hakeminen on jo aloitettu, Orpo linjaa.

Vaikeassakin taloustilanteessa tehdään panostuksia parempaan tulevaisuuteen parantamalla perusopetusta, lisäämällä rahaa tutkimukseen ja kehittämiseen sekä purkamalla hoitojonoja. Kasvua voidaan Orpon mukaan edistää tekemällä sääntelyssä ja verotuksessa rakenteellisia uudistuksia, jotka eivät suoraan rasita julkista taloutta.

Valopilkkuna Orpo mainitsi suunnitellut investoinnit, joiden määrä on noussut historiallisen suureksi.

Demokratiaa on puolustettava

Lopuksi Orpo muistuttaa, että edessä on kaksien vaalien vuosi, kun Suomi valitsee tasavallan presidentin ja edustajansa EU-parlamenttiin. Orpo korostaa, että mahdollisuus vaikuttaa vapaissa vaaleissa ei ole itsestäänselvyys.

– Demokratiaa on aktiivisesti puolustettava. Demokratia tarkoittaa myös vapautta olla asioista eri mieltä. Toivon, että jokainen käyttää tätä vapauttaan tulevana vuonna rakentavasti, toisia kunnioittaen, pääministeri opastaa.

Orpon mukaan pieni Suomen kansa on isoissa asioissa näyttänyt voimansa olemalla yksituumainen.

– Suomi ja suomalaiset ovat pärjänneet kiperissäkin paikoissa ja niin me pärjäämme nytkin, pääministeri vakuuttaa.

Source Link yle.fi