Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_b6b7bc0fb82d59d2cfa700473c492d76, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Pääministeripuolue SDP ratkoo Nato-kantaansa – Marin: Suomen suhdetta sotilaalliseen liittoutumiseen pohdittava jo kevään aikana uudelleen – Uutisalue

Pääministeripuolue SDP ratkoo Nato-kantaansa – Marin: Suomen suhdetta sotilaalliseen liittoutumiseen pohdittava jo kevään aikana uudelleen

Suomen on harkittava turvallisuusratkaisujaan ja sotilaallista liittoutumista vakavasti uudelleen, toteaa SDP:n puheenjohtaja, pääministeri Sanna Marin.

– Meidän on nyt vakavasti pohdittava omaa asemoitumistamme ja suhtautumistamme sotilaalliseen liittoutumiseen. Tämä on tehtävä huolellisesti mutta ripeästi, käytännössä tämän kevään aikana.

Marinin mukaan niin Suomen kuin koko maailman turvallisuusympäristö muuttui 24. helmikuuta Venäjän hyökkäyksen ja Ukrainan sodan takia täysin.

Hän arvosteli Venäjää räikeistä kansainvälisten sopimusten rikkomuksista ja hyökkäyksestä, joka ylitti kaikki ”inhimillisen ymmärryksen rajat”.

– Venäjä ei ole se naapuri, jonka ajattelimme sen olevan. Suomen ja Venäjän suhde on muuttunut peruuttamattomalla tavalla, Marin sanoi SDP:n puoluevaltuuston kokouksessa Helsingissä.

Marin Venäjän vastareaktiosta: Suomi tekee ratkaisun itse

Marinin mukaan SDP tekee arvion turvallisuustilanteen muutoksesta ja Nato-kannasta ylimääräisessä puoluevaltuuston kokouksessa kevään aikana.

Se tehdään lähiviikkojen aikana osana samaa selontekoprosessia, jota muutkin eduskuntapuolueet eri kokoonpanoissa nyt käyvät.

Oman henkilökohtaisen kantansa Marin aikoo kertoa julkisuuteen ennen tätä.

– Arvio tulee tehdä huolella. Sekä liittyminen että liittymättä jättäminen ovat päätöksiä, joilla on seurauksia, Marin sanoi.

Marinin mukaan Venäjän mahdolliset vastareaktiot eivät saa vaikuttaa Suomen päätökseen. Niitä voisivat olla esimerkiksi rajaloukkaukset tai sotilaallisella voimalla uhkailu – reaktiot voivat presidentti Sauli Niinistön muotoilun mukaan olla myös ronskinpuoleisia.

– Tällaisilla pelotteilla ei pitäisi olla vaikutusta meidän omiin arvioihimme vaan meidän pitää tarkasti puntaroida ratkaisujen eri ulottuvuudet niin lyhyellä kuin pitkällä aikavälillä, Marin sanoi.

Suomen virallinen Nato-linjaus on ollut, että mikäli turvallisuuspoliittinen ympäristö muuttuu, Nato-jäsenyyden hakemista on mahdollista tarkastella uudelleen.

– Sitä ympäristöä ei enää ole, Marin sanoi.

– Myös se olisi valinta, jos me päättäisimme että emme hakisi Nato-jäsenyyttä huomioiden tämä turvallisuusympäristön muutos.

Lauantaina leivotaan SDP:n kanta

Puoluevaltuuston avauspuheenvuoron piti valtuuston puheenjohtaja Sirpa Paatero.

Lauantainen kokous käytettäneen enemmän tai vähemmän Venäjän hyökkäyksen sekä sodan aiheuttaman ulko- ja turvallisuuspoliittisten mannerlaattojen mullistuksen puimiseen.

Valtuusto muodostanee kantansa Suomen Nato-jäsenyyteen pitkälti juuri tämänpäiväisten keskustelujen pohjalta.

Ylen maaliskuun alun kyselyssä suuri osa SDP:n kansanedustajista ei joko kertonut Nato-kantaansa tai kertoi vielä arvioivansa asiaa. Myöskään Marin ei ole kertonut julkisuudessa kantaansa.

Lisää aiheesta:

Nato-jäsenyys antaisi Suomellekin ydinasepelotteen – Venäjä saattaisi kääntää ohjuksiaan herkemmin Suomea kohti

Eduskunnassa viritetään valmiutta Nato-ratkaisuun – turvallisuusselonteon koordinaatioryhmä on nimitetty

Suomi varautuu tekemään tarvittaessa nopeitakin päätöksiä – eduskunta käsittelee Nato-jäsenyyttä kevään aikana

Source Link yle.fi