Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_497f44b149bafa198768d2ec5bedbc3b, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Perhe- ja peruspalveluministeri Aki Lindén: Ratkaisun avaimet hoitajien työtaisteluun sovittelijalla, ei valtiolla – Uutisalue

Perhe- ja peruspalveluministeri Aki Lindén: Ratkaisun avaimet hoitajien työtaisteluun sovittelijalla, ei valtiolla

Perhe- ja peruspalveluministeri Aki Lindén (sd.) ei lämpene ajatukselle, että valtio lähtisi mukaan ratkomaan hoitoalan työmarkkinakiistaa.

Hoitoalan ammattijärjestö Tehyn entinen puheenjohtaja Jaana Laitinen-Pesola (kok.) arvioi Ylelle torstaina, että hoitoalan työehtosopimuksen syntyminen ja huomenna uhkaavien lakkojen lopettaminen saattaa vaatia valtion mukaantuloa.

– Poliitikot sanovat aina, että nämä asiat ratkaistaan työmarkkinapöydässä. Tilanne on varmasti se, että kyllä valtion ja maan hallituksen pitää miettiä, tarvitaanko erillisratkaisu, Laitinen-Pesola totesi.

Lindén viittaa Paavo Lipposen esimerkkiin

Perhe- ja peruspalveluministeri Lindén pitää selvänä, että valtio ei ole neuvottelujen osapuoli eikä sellaiseksi ryhdy.

– Katsoin hetki sitten internetistä tilannetta vuoden 2001 lääkärilakossa. Sieltä sattui eteen lehtiotsikko ajalta, kun lakko oli kestänyt jo useita kuukausia. Tuolloin pääministeri Paavo Lipponen totesi, että ratkaisun avaimet ovat sovittelijan, eivät hallituksen käsissä, Lindén vertaa.

Eli samalla linjalla ollaan edelleen?

– Kyllä.

Suojelutyö turvataan tarvittaessa säädöksellä

Perhe- ja peruspalveluministeri Aki Lindén kertoo saaneensa aluehallintovirastoilta huolestuttavia viestejä siitä, että hoitajien lakon alaisissa sairaanhoitopiireissä pelätään lakon uhkaavan myös kiireellistä hoitoa. Asiaan ottivat kantaa myös lakon ensi vaiheen uhkaamien kuuden sairaanhoitopiirin johtajaylilääkärit.

Aki Lindén kertoo, että valtiovalta on valmistautunut tekemään nopealla aikataululla säädökset, jotka velvoittavat lakossa olevia hoitajia töihin, jos tämä henkeä ja terveyttä suojaavan työn rajaaminen lakon ulkopuolelle ei muuten onnistu. Ennen lakon perjantaista alkua säädöksiä ei kuitenkaan tehdä, jotta tätä ei koettaisi neuvotteluihin vaikuttamisena.

– Meidän pitää pystyä turvaamaan, että suojelutyöhön osoitetaan riittävästi henkilöstöä. Tämä on nopeasti säädettävissä, Lindén sanoo.

Laaja hoitajalakko uhkaa

Perjantaina alkavan hoitoalan lakon piirissä on 25 000 hoitajaa. Lakko koskee Pohjois-Pohjanmaan, Varsinais-Suomen, Pirkanmaan, Helsingin ja Uudenmaan, Pohjois-Savon ja Keski-Suomen sairaanhoitopiirejä sekä tiettyjä kuntien omistamia sote-liikelaitoksia.

Jos sopua ei synny huhtikuun puoliväliin mennessä, lakko laajenee 13 sairaanhoitopiirin alueelle, jolloin sen piirissä on 40 000 hoitajaa.

Lakon taustalla on kiista hoitoalan palkoista. Hoitajajärjestöt vaativat vientialan työehtosopimuksia korkeampia palkankorotuksia, jotka taattaisiin monivuotisella palkkaohjelmalla. Työnantajapuoli pitää vaatimuksia kohtuuttoman suurina.

Uutisesta voi keskustella Yle Tunnuksella 1.4. klo 23 saakka.

Source Link yle.fi