Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_3416b7f044e7740e8a2bcbcd380467eb, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
”Pienikin maa voi EU:ssa vaikuttaa” – näitä asioita Suomi sai läpi | Verkkouutiset – Uutisalue

”Pienikin maa voi EU:ssa vaikuttaa” – näitä asioita Suomi sai läpi | Verkkouutiset

Pääministeri Petteri Orpo (kok.) sanoo olevansa tyytyväinen hallituksen onnistumisiin EU-vaikuttamisessa. Orpo listaa X-päivityksessään esimerkkejä asioista, joihin Suomi on pystynyt vaikuttamaan:

– 32,5 miljoonaa euroa EU-rahoitusta Suomen puolustusteollisuudelle ammustuotannon kasvattamiseen.

– Yritysvastuudirektiiviin Suomen ajamat muutokset läpi.

– EU:n pakkausasetus tunnustaa biotalouden hyödyt ja suomalaisyritysten toimintakentän.

Yritysvastuudirektiivi sai tänään EU-maiden määräenemmistön tuen. Suomi sai läpi oleellisia muutoksia ryhmäkannetta koskevaan artiklaan, ja siirtyi direktiivin kannalle.

Direktiivi tuo uusia velvoitteita yrityksille, joilla on vähintään 1000 työntekijää. Seuraavaksi asiaa käsitellään Euroopan parlamentissa.

Työministeri Arto Satosen (kok.) mukaan yritysvastuudirektiivin läpimeno Suomen toivomassa muodossa osoittaa sen, että pienelläkin maalla on mahdollisuudet vaikuttaa.

– Pienikin maa voi EU:ssa vaikuttaa, kun on oikea-aikaisesti liikkeellä!

Suomalaiselle puolustusteollisuudelle myönnetyt 32,5 miljoonaa euroa kertovat puolustusministeri Antti Häkkäsen (kok.) mukaan niin ikään siitä, että pitkäjänteinen vaikuttamistyö EU-pöydissä ja suorat yhteydet komissaareihin tuottavat tulosta.

– Saimme sen mitä lähdimme hakemaan. Rahoituspäätös on linjassa puolustusministeriön joulukuussa tekemän suunnitelman kanssa kotimaisen ampumatarviketuotannon kasvattamiseksi. Päätöksellä rahoitetaan investointeja, jotka ovat kriittisiä sotilaalliselle huoltovarmuudelle ja joilla mahdollistetaan Ukrainan pitkän aikavälin tuki, Häkkänen kertoo puolustusministeriön tiedotteessa.

Tänään EU-maat hyväksyivät myös neuvottelutuloksen niin kutsutusta pakkausasetuksesta. Ympäristö- ja ilmastoministeri Kai Mykkänen (kok.) kuvailee X-alustalla, että ”elämälle vieraita vaatimuksia” saatiin neuvotteluissa karsittua.

Suomi asettui tukemaan sopua pakkausasetusehdotuksesta, kun se oli muuttunut Suomen kannalta hyvään suuntaan.

Myönteistä on ympäristöministeriön mukaan esimerkiksi biopohjaisten materiaalien käytön edistäminen ja uudelleenkäyttötavoitteiden poikkeamismahdollisuudet. Hiertävänä asiana säännöksissä on edelleen se, että niissä ei huomioida Suomen pantillisten juomapakkausten erittäin korkeaa kierrätysastetta (yli 85%).