Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_17883c1bd6720e2602d0e5584d67a79b, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Pitäisikö Ukrainan avuksi lähettää sotilaita? Katso miten kansanedustajasi vastasi – Uutisalue

Pitäisikö Ukrainan avuksi lähettää sotilaita? Katso miten kansanedustajasi vastasi

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

Merkittävä osa Ylen kyselyyn vastanneista kansanedustajista vastustaa EU-maiden sotilaiden lähettämistä Ukrainaan.

Yle kysyi kansanedustajilta, pitäisikö sotilaita lähettää Ukrainan tueksi, jos Ukraina on häviämässä sodan Venäjää vastaan.

Kyselyyn vastasi 103 kansanedustajaa eli reilu puolet kansanedustajista.

Heistä vain 11 kannattaa EU-maiden sotilaiden lähettämistä Ukrainaan. Eniten kannatusta tuli ehkä hivenen yllättäen vihreistä.

51 kansanedustajaa vastasi kysymykseen kielteisesti.

41 ei osannut sanoa kantaansa.

Helmikuussa Ranskan presidentti Emmanuel Macron väläytti mahdollisuutta länsimaisten maajoukkojen lähettämisestä Ukrainaan tulevaisuudessa.

Vastustajat: Joukkojen lähettäminen voisi laajentaa sotaa

Monet kansanedustajat vastustavat EU-maiden joukkojen lähettämistä Ukrainaan, koska se voisi johtaa sodan leviämiseen Euroopassa.

– Ukrainaa tulee tukea eri tavoin, mutta suoraan sodan osapuoleksi ei kannata ryhtyä, kristillisdemokraattien Päivi Räsänen sanoo.

– Lähtökohtaisesti on vältettävä suoraa sotilaallista yhteenottoa EU:n ja Venäjän välillä. Tällaista jossittelevaa kysymystä ei pitäisi esittää, ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtaja Kimmo Kiljunen (sd.) sanoo.

– EU:n ja sen mukana Suomen ei pidä lähteä sotimaan ydinasevaltion kanssa, siinä häviäisivät kaikki, ensimmäisenä me rajavaltiona, vasemmistoliiton Jussi Saramo sanoo.

– Missä vaiheessa katsotaan Ukrainan siis olevan häviämässä, nyt vai myöhemmin? Jos sotilaita lähetetään, niin Venäjä voi katsoa lähettäneen maan olevan sodassa Venäjää vastaan. Siksi en pidä hyvänä ideana sotilaiden lähettämistä, perussuomalaisten Minna Reijonen vastaa.

Myös kokoomuksen Ben Zyskowicz vastustaa sotilaiden lähettämistä Ukrainaan.

– EU-maiden ja muun lännen tulee antaa Ukrainalle niin paljon ja niin laadukasta taloudellista ja sotilaallista apua, ettei Ukraina ole häviämässä Venäjälle.

Kansanedustajat vetosivat myös presidentti Sauli Niinistön kantaan.

– Presidentti Sauli Niinistö totesi helmikuun lopussa jaetun käsityksen olevan, että sotilaalliseen läsnäoloon Ukrainassa ei ryhdytä. Niinistö totesi tämän olevan myös Suomen kanta. Olen samaa mieltä, SDP:n kansanedustaja Tuula Väätäinen sanoo.

Kannattajat: Venäjän ei saa antaa voittaa

Vihreiden kansanedustaja Atte Harjanne kannattaa läntisten joukkojen lähettämistä Ukrainaan. Hänen mukaansa lännen sotilaat voisivat ottaa vastuuta ainakin koulutuksesta, Valko-Venäjän ja Transnistrian vastaisista rajoista sekä ilmapuolustuksesta.

– Ukrainan tappio ja Venäjän menestys sodassa olisi inhimillinen katastrofi ja vaaraksi koko Euroopalle, jopa maailmalle.

Harjanne sanoo Ylelle, että EU-maiden sotilaiden lähettämistä Ukrainaan olisi perusteltua jo valmistella.

Kokoomuksen Aura Salla sanoo, että joukkojen lähettämistä Ukrainan tueksi ei pidä sulkea pois.

– Ukrainan ilmatilan sulkeminen olisi tässä tilanteessa yksi konkreettinen toimi, mitä kannattaa pitää esillä.

SDP:n Jani Kokko sanoo, että lännellä on moraalinen velvollisuus sotilaalliseen välintuloon, jos se ei kykene tarjoamaan Ukrainalle riittäviä resursseja puolustukseen.

Monet eivät halua spekuloida Ukrainan häviöllä

41 kansanedustajaa ei ottanut kantaa joukkojen lähettämiseen. Monet heistä eivät halunneet spekuloida tilanteella, jossa Ukraina olisi häviämässä.

Keskustan kansanedustaja, entinen puolustusministeri Antti Kaikkonen sanoo, ettei mielellään vastaa spekulatiivisiiin kysymyksiin.

– Tällaisessa sotatilanteessa ei myöskään kannata paljastaa kortteja, miten missäkin tilanteessa toimitaan. Oleellista on, että Ukraina saa tässä ja nyt entistä vahvempaa materiaalitukea länneltä.

Vastauksissa tuli myös esille, että asia kuuluu valtionjohdolle.

– Arvio on TP-utvan eli Suomen ulkopoliittisen johdon tehtävä. Itselläni ei rivikansanedustajana ole riittävää tiedustelu- tai muuta tietoa, jotta voisin lausua näin merkittävässä asiassa ”mutuna”, keskustan Petri Honkonen sanoo.

– Jos hakemalla haetaan kolmatta maailmansotaa, niin sitä ei tehdä huutoäänestyksellä Ylen kyselyssä. On vastuullisempaa toimia niin, että Ukraina saa kaiken mahdollisen aseavun ja muun tuen pärjätäkseen taistelussa, vasemmistoliiton Merja Kyllönen vastaa Ylen kyselyyn.

Source Link yle.fi