Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_e6e9121f762fbbee94ebd4bb9f7866cd, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0

Warning: Cannot modify header information - headers already sent in /home/u4578291/uutisalue.news/wp-content/plugins/wp-rocket/inc/classes/Buffer/class-cache.php on line 157
Poikkeuksellisen sää­putken keskelle iskee hurja rytinä – nähdäänkö sisä­maassa jopa trombeja? – Uutisalue
Banner Before Header

Poikkeuksellisen sää­putken keskelle iskee hurja rytinä – nähdäänkö sisä­maassa jopa trombeja?

Epätavallisen elokuisen helleputken keskellä Suomessa repeää myös kovia ukkoskuuroja keskiviikosta alkaen.

Sitä ennen tiistaina kärvistellään viikon kuumimpana päivää. Tiistaina lämpötilat kipuavat laajalti Suomessa 26–30 asteeseen. 30 asteen haamuraja voi rikkoutua maan lounaisosissa.

Keskiviikon aikana sadekuurojen rintama kulkee länsirannikolta Pohjois-Pohjanmaalle ja se kurottuu myös Lapin seudulle. Luoteesta liikkuva säärintama viilentää saapuessaan Lapin lämpötiloja, jossa alkuviikosta päästään poikkeuksellisesti jopa hellelukemiin.

Sadekuuroja tulee iltapäivän aikana pitkin Suomea. Etelä-Suomessa kuuroja esiintyisi ennusteiden mukaan vähiten. Kuurot viilentävät paikallisesti helteistä säätä useilla asteilla. Muutoin päivälämpötilat pyörivät maan etelä- ja keskiosissa 25–28 asteessa ja Lapissa noin 23–26 asteessa.

Lue lisää: Poikkeuksellinen sää­putki käynnissä – ”Näin ei välttämättä käy edes joka kymmenes vuosi”

Forecan sääblogissa povataan, että ukkoset voivat olla hyvinkin voimakkaita ilmassa leijuvan lämpöenergian takia. Voimakkaissa ukkosissa on tavanomaista suurempi riski esiintyä esimerkiksi erittäin runsasta sadetta, voimakkaita ukkospuuskia ja muita tuuli-ilmiöitä: joskus jopa trombeja.

Ilmatieteen laitoksen päivystävä meteorologi Jani Parviainen pitää trombien syntyä epätodennäköisenä.

– Vesipatsaita havaitaan yleisesti merialueilla elokuussa, mutta en usko, että näissä ukkosissa trombeja maa-alueilla nähtäisiin. Ilmakehän virtausrakenne ei näytä tällä hetkellä siltä, että se tätä suosisi.

Parviainen varoittaa, että ukkoskuurojen sademäärät voivat olla hyvinkin runsaita. Lisäksi hän muistuttaa, että ukkoskuuroihin liittyy myös kovia tuulenpuuskia. Niiden tuhoista yleisimpiä ovat kaatuneet puut.

Torstaista eteenpäin helteisiä alueita löytyy Suomesta huomattavasti vähemmän kuin alkuviikosta. Esimerkiksi maan keskiosassa lämpötilat jakaantuvat 20 asteen molemmin puolin, kun taas Lapissa lämpötila jää pyörimään 15–20 asteeseen. Pohjois-Lapissa on oletettavasti tätäkin viileämpää.

Erityisesti Etelä-Suomessa superhelteinen sääputki näyttää jatkuvan varsin yhtäsoittoisesti loppuviikkoon asti. Lisäksi sääkartoissa pilkahtaa toivonkipinä siitä, että hellealue näyttäisi venyttävän takaisin kohti pohjoista loppuviikon aikana – jopa Lappiin asti.

Source Link is.fi