Banner Before Header

Puola keskeyttää pitkään maassa oleskelleille ukrainalaisille pakolaisille suunnatut avustusohjelmat

Puola keskeyttää pitkään maassa oleskelleille ukrainalaisille pakolaisille suunnatut avustusohjelmat

Puola lopetti 1. heinäkuuta alkaen useat maksut Ukrainasta tuleville pakolaisille. Viranomaiset lakkaavat maksamasta 40 zlotya (8,49 euroa) päivässä ukrainalaisia majoittaneille puolalaisille. Puolan hallituksen mukaan maksujen oli tarkoitus korvata majoitus ja ruoka. Lisäksi ukrainalaispakolaisten ilmainen matkustaminen julkisissa liikennevälineissä ja puolalaisen Intercity-yhtiön junissa peruutetaan.

Myös helmikuun lopussa Puolaan saapuneet ukrainalaispakolaiset, jotka ovat jo täyttäneet 120 päivän rajan, eivät enää saa 40 zlotya. Alle 120 päivää maassa oleskelevat ukrainalaiset saavat edelleen taloudellista tukea hallitukselta. Myös vammaiset, raskaana olevat naiset, naiset, joilla on alle vuoden ikäisiä lapsia, ja naiset, joilla on kolme tai useampia lapsia, saavat edelleen tukea.

Puolan hallitus ilmoitti etuuksien peruuttamisesta kesäkuun alussa. Päätöstä perusteltiin sillä, että Ukrainan pakolaisten on aika siirtyä itsenäisyyteen. Samaan aikaan useat puolalaiset poliitikot sanoivat, että siirtymäkauden pitäisi kestää kaksi kuukautta eikä yhtä.

YK:n mukaan 4,4 miljoonaa ukrainalaista on saapunut Puolaan helmikuun 24. päivän jälkeen. 2,4 miljoonaa ihmistä lähti maasta. Puolassa on jäljellä 1,3-1,5 miljoonaa pakolaista. Heistä 1,188 miljoonaa on saanut henkilötunnuksen palatakseen työhön ja opiskelemaan ja saadakseen sosiaalietuuksia. 250 000 on jo aloittanut laillisen työn maassa.